Αλάσκα: «Μαγική» μπλε σπείρα έκανε την εμφάνισή της μαζί με το Βόρειο Σέλας (Εικόνες)

Αλλά η μαγεία εξαφανίστηκε όταν αποκαλύφθηκε περί τίνος πρόκειται.
Todd Salat/Associated Press

Οι λάτρεις των ουράνιων φαινομένων ενθουσιάστηκαν όταν στον ουρανό της Αλάσκας μαζί με το Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή της και μια μυστηριώδης μπλε σπείρα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά σπάνιο άκρως εντυπωσιακό θέαμα.

Todd Salat/Associated Press

Η σπείρα εμφανίστηκε νωρίς το πρωί του περασμένου Σαββάτου, πυροδοτώντας διάφορα σενάρια για την προέλευσή της. Αυτό που κανείς δεν περίμενε, ωστόσο, ήταν ότι θα προερχόταν από καύσιμα που απελευθέρωσε ο πύραυλος της SpaceX κατά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια περίπου τρεις ώρες νωρίτερα.

Μερικές φορές οι πύραυλοι έχουν καύσιμα που πρέπει να απορριφθούν, εξήγησε ο διαστημικός φυσικός Ντον Χαμπτον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks Geophysical Institute. «Οταν το κάνουν αυτό σε μεγάλα υψόμετρα, αυτό το καύσιμο μετατρέπεται σε πάγο», περιέγραψε. «Και αν τύχει να βρίσκεται στο φως του ήλιου, ενώ επικρατεί σκοτάδι στο έδαφος, φαίνεται σαν ένα είδος μεγάλου σύννεφου και μερικές φορές στροβιλίζεται».

Ο πύραυλος απογειώθηκε από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής με περίπου 25 δορυφόρους ως ωφέλιμο φορτίο.

Ο χρόνος της απόρριψης καυσίμου και το γεγονός ότι ήταν μια πολική εκτόξευση έκανε τη μπλε σπείρα ορατή σε μια μεγάλη περιοχή της Αλάσκας.

Δημοφιλή