Άμστερνταμ: Σκέφτονται να απαγορεύσουν τους «τουρίστες κάναβης» από τα coffee shops

Αγανακτισμένη από τους μαστουρωμένους τουρίστες και την εγκληματικότητα των σκληρών ναρκωτικών,η δήμαρχος θέλει να καθαρίσει την πόλη. Θα πετύχει;
Καφέ στο Άμστερνταμ, όπου οι θαμώνες επιτρέπεται να καπνίσουν κάναβη. Τα χείλη στη βιτρίνα εξυπηρετούν ακριβώς στα να αναγνωρίζουν τα καταστήματα οι πελάτες τους.
Καφέ στο Άμστερνταμ, όπου οι θαμώνες επιτρέπεται να καπνίσουν κάναβη. Τα χείλη στη βιτρίνα εξυπηρετούν ακριβώς στα να αναγνωρίζουν τα καταστήματα οι πελάτες τους.
Horacio Villalobos via Getty Images

Η Ολλάνδία αποτελεί την κετεξοχήν χώρα που «κλείνει το μάτι» σε επισκέπτες που καπνίζουν κάνναβη, φορολογώντας τα κέρδη. Η δήαμρχος του Άμστερνταμ σκοπεύει να το αλλάξει πλήρως, δημοσιεύει ο Guardian.

«Απλώς αγαπάμε πραγματικά την πόλη», λέει ο Φουκέτ, ένας 26χρονος Γάλλος τουρίστας. «Ερχόμαστε για τα μουσεία, τους ανθρώπους και την ατμόσφαιρα, όχι μόνο για να καπνίσουμε. Αλλά είναι ωραίο που είναι νόμιμο και καλοφτιαγμένο, υπάρχει καλής ποιότητας χόρτο και πολύς σεβασμός από τους ανθρώπους».

Η δήμαρχος του Άμστερνταμ, Φέμκε Χαλσέμα,που έχει τον τελευταίο λόγο για τον νόμο και την τάξη, θέλει μια προσωρινή απαγόρευση ου να καπνίζουν κάνναβη στα καφενεία μη μόνικοι κάτοικοι – επιβάλλοντας νομοθεσία μόνο για ντόπιουε, γνωστό ως i-criterium.

Παρόλο που δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για την απαγόρευση, όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι ψηφίσουν την ερχόμενη Τετάρτη, η Χαλσέμα δεν το έβαλε κάτω. Κατά την άποψή της, και των τοπικών αρχηγών της αστυνομίας και των εισαγγελικών οργάνων, η απαγόρευση των τουριστών από τις καφετέριες είναι αναπόφευκτη προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος του κλάδου των μαλακών ναρκωτικών, να αντιμετωπιστεί η τουριστική όχληση και να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα των σκληρών ναρκωτικών.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι 100 από τα 166 καφέ της πρωτεύουσας εξυπηρετούν στην πραγματικότητα μόνο τις ανάγκες των τουριστών. Τώρα που έχουν αρθεί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον κορωνοϊό, η περιοχή με τα κόκκινα φανάρια είναι πιο θορυβώδης όσο ποτέ και υπάρχει αυξανόμενη πίεση από ανθρώπους που θέλουν «ηθικές διακοπές», στους οποίους η πόλη στην παρούσα φάση απαντά «πηγαίνετε αλλού».

Τον Απρίλιο, σε μια πρόταση πολιτικής 13 σελίδων, η δήμαρχος ζήτησε την υποστήριξη του συμβουλίου για την προσωρινή επιβολή του νόμου μόνο για τους κατοίκους, κυρίως λόγω ανησυχιών για την «εγκληματική πίσω πόρτα» των καφενείων. Το κάπνισμα και η κατοχή χόρτου για προσωπική κατανάλωση είναι «ανεκτή», αλλά η εμπορική καλλιέργεια δεν είναι – επομένως τα καφέ πρέπει να αγοράζουν από εγκληματίες.

Μια σημαντική έκθεση του 2019 για τη «σκοτεινή πλευρά» της πρωτεύουσας πρότεινε την επανεξέταση της νομοθεσίας μόνο για τους κατοίκους για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της «αστικής ζούγκλας». Ορισμένα κόμματα συμφωνούν, συμπεριλαμβανομένου του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), το οποίο πρότεινε την απαγόρευση πριν από δύο χρόνια.

«Το Άμστερνταμ είναι πολύ όμορφο για αυτό και οι κάτοικοι αξίζουν καλύτερα. Τα μπάτσελορ πάρτι και οι Ευρωπαίοι τουρίστες που έρχονται εδώ με το αυτοκίνητο για να καπνίσουν χόρτο, να κοιμηθούν στο αυτοκίνητό τους και να κάνουν θόρυβο δεν προσθέτουν αξία στην πόλη», είπε η επικεφαλής του τοπικού κόμματος Κλερ Μάρτενς στον Observer.

Ο Μαρκ Τζάκομπσεν, συνιδιοκτήτης των The Rookies (γνωστό καφέ του είδους), πιστεύει ότι τα σκληρά ναρκωτικά δεν έχουν καμία σχέση με τον τομέα του. «Έχω το καφενείο μου εδώ και 30 χρόνια και τη στιγμή που [οι πελάτες] κάνουν οτιδήποτε με κοκαΐνη, τους πετάω μεταφορικά και κυριολεκτικά», είπε στο συμβούλιο. Είπε στον Observer ότι η έρευνα για τον επιχειρηματικό όμιλο Bond van Cannabis Detaillisten διαπίστωσε ότι λίγο λιγότεροι από τους μισούς τουρίστες ερχόταν από πριν για κάνναβη και το 24% θα εξακολουθούσε να ερχόταν, ακόμη και αν απαγορευόταν.

«Η κυβέρνηση μας επιτρέπει να είμαστε επιχειρηματίες με αυτόν τον τρόπο, αλλά ποτέ δεν τελείωσε το gedoogbeleid [πολιτική ανοχής στα ναρκωτικά]», είπε. «Αν κάποιος καλλιεργεί κάνναβη, είναι εγκληματίας, αλλά ξεχωρίζω την επιχείρησή μου από τα σκληρά ναρκωτικά και άλλα εγκλήματα».

Άλλοι ανησυχούν για την αύξηση των πλανόδιων εμπόρων, ειδικά καθώς το Άμστερνταμ και άλλες πόλεις προσπαθούν να προστατεύσουν τους ευάλωτους νεαρούς άνδρες από το έγκλημα. Ο επικεφαλής του τοπικού κόμματος Denk, δήλωσε: «Η κύρια ένστασή μας είναι ότι οι νέοι θα μπουν στον πειρασμό κάτω από την πτέρυγα των μεγάλων εγκληματιών ναρκωτικών. Το i-criterium θα τους επιτρέψει να παρασύρουν νεαρούς άντρες στο street dealing. Συμβαίνει τώρα. Το ερώτημα είναι: εσείς, ως κυβέρνηση, θέλετε να το κάνετε χειρότερο;».

Πίσω στο The Rookies, όπου η Amnesia Haze (ποικιλία κάνναβης) πωλείται για 10,90 ευρώ το γραμμάριο και μια πινακίδα καλεί τους επισκέπτες να χαμογελάσουν, ο 21χρονος Γάλλος τουρίστας Νόβελ αναρωτιέται γιατί στιγματίζεται η κάνναβη. «Είναι μια καθημερινή βοήθεια», λέει. «Σαν ένα ποτήρι κρασί στη Γαλλία».

Δημοφιλή