Αν γνωρίζαμε τα παρακάτω όσο ήταν καιρός, η σεξουαλική μας ζωή θα ήταν εντελώς διαφορετική

Είναι απίστευτο πόσα πράγματα αγνοούμε σε σχέση με την σεξουαλική μας ζωή
Sophie Mayanne via Getty Images

Από την έμμηνο ρύση έως την εμμηνόπαυση, μέχρι τα προβλήματα ψυχικής υγείας και τις άβολες ιατρικές καταστάσεις, περνάμε πολλά καθώς μεγαλώνουμε.

Και ενώ μπορεί να γνωρίζουμε πώς αυτά επηρεάζουν το σώμα μας, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε πώς μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική μας ζωή.

Η εφηβεία κάθε άλλο παρά διασκεδαστικό πράγμα είναι και παρόλο που μπορεί να πιστεύουμε ότι μόλις αντέξουμε αυτό το κομμάτι της ζωής μας την βγάλαμε καθαρή από εδώ και στο εξής, δυστυχώς η Μητέρα Φύση έχει άλλες ιδέες.

Για να ανακαλύψουμε αυτό που θα θέλαμε να γνωρίζουμε νωρίτερα σχετικά με τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική μας ζωή, η επωνυμία σεξουαλικής ευεξίας Lovehoney απηύθυνε αυτή την ερώτηση σε περισσότερα από 2.000 άτομα.

Και τα δεδομένα είναι πραγματικά αποκαλυπτικά.

Αποκάλυψαν ότι το 31% από εμάς θα θέλαμε να γνωρίζαμε νωρίτερα ότι το σεξ κατά την διάρκεια της περιόδου είναι φυσιολογικό και υγιές. Όχι μόνο αυτό, (αλλά) το σεξ κατά την διάρκεια της περιόδου μπορεί να μειώσει τις κράμπες και να μας κάνει να νιώσουμε λίγο πιο χαλαροί - κι αν δεν σας αρέσει η παρέα, το σόλο παιχνίδι μπορεί να κάνει το ίδιο.

Η ανακάλυψη αυτή συμπληρώθηκε από την γνώση ότι είναι φυσιολογικό καταστάσεις όπως η κατάθλιψη να επηρεάζουν την ικανότητά μας για οργασμό (28%) κι ότι είναι φυσιολογικό επίσης να αλλάζει η σεξουαλική μας ορμή χωρίς να έχει συμβεί κάποιο σημαντικό γεγονός (27%).

Περισσότεροι από το ένα τέταρτο (26%) των ερωτηθέντων θα επιθυμούσαν να γνώριζαν ότι η περίοδος μπορεί να αυξήσει σοβαρά τη σεξουαλική μας ορμή, ενώ το 24% επιθυμεί να ήξερε ότι είναι φυσιολογικό να την επηρεάζει (και) η φαρμακευτική αγωγή.

Είναι πάντα σημαντικό να λαμβάνουμε βοήθεια και θεραπεία για κάθε είδους ψυχική ασθένεια, είτε μέσω θεραπείας είτε μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, ορισμένες μορφές αντικαταθλιπτικών/αντι-αγχολυτικών φαρμάκων μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική μας ζωή μέσω παρενεργειών, όπως το να δυσκολευόμαστε να φθάσουμε στον οργασμό.

Εν τω μεταξύ, το 22% δεν γνώριζε ότι είναι απολύτως ασφαλές να κάνει σεξ ενώ βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και το ονόμασε ως το κομμάτι της γνώσης γύρω από το σεξ που θα έπρεπε να γνωρίζει. Εφόσον δεν μας έχει συσταθεί από γιατρό να απέχουμε από το σεξ (κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου), μπορούμε να το επιχειρήσουμε.

Καθώς υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που συμβάλλουν στο να αλλάζει τόσο συχνά η σεξουαλική μας ζωή, η Lovehoney στρατολόγησε τον κλινικό σεξολόγο και θεραπευτή, Νες Κούπερ, για να μοιραστεί μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σεξουαλική μας ευτυχία και ευημερία ακόμα και όταν συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές.

«Η σεξουαλική ευημερία και η σεξουαλική ζωή μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την απουσία ερωτικής ευεξίας και το να βεβαιωθούμε ότι εμείς ως άτομα και στις ερωτικές σχέσεις που έχουμε δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας (και γι′ αυτές), μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ερωτικής και σεξουαλικής ικανοποίησης και ευεξίας», ανέφερε.

«Εάν εμείς ή ο σύντροφός μας αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε σεξουαλικά προβλήματα στα οποία δυσκολεύεστε να βρούμε λύση, το να ζητήσουμε υποστήριξη από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν ψυχοσεξουαλικό θεραπευτή μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη».