Ανάπτυξη στρατού στη Βρετανία για τη διανομή καυσίμων

Αρχικά οδηγοί του στρατού είχαν τεθεί σε ετοιμότητα. Υπουργός επιβεβαιώνει πως αρχίζουν τις παραδόσεις εντός των ημερών.
Anadolu Agency via Getty Images

Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων της Βρετανίας, Κουάσι Κουαρτένγκ επιβεβαίωσε τελικά ότι οδηγοί του στρατού θα αναλάβουν τις προσεχείς ημέρες τη διανομή καυσίμων παρά τους ισχυρισμούς του συναδέλφου του, υπουργού Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Θεμάτων πως ο στρατός δεν αναμένεται να συνδράμει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων που καταγράφονται.

Πολλά πρατήρια καυσίμων σε περιοχές της Βρετανίας έχουν στεγνώσει μετά τις ”αγορές πανικού” πολλών πολιτών που έσπευσαν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους. Η κίνηση αυτή ήρθε ως συνέπεια του σοβαρού προβλήματος που ήδη υπήρχε, αλλά ήταν σχετικά διαχειρίσιμο, και αφορά τον μη επαρκή αριθμό οδηγών βαρέων οχημάτων για την τροφοδοσία των πρατηρίων.

Όταν ο Κουαρτένγκ ερωτήθηκε με πιεστικό τρόπο από δημοσιογράφο του ITV News γιατί ο στρατός είχε τεθεί σε ετοιμότητα και αναλάμβανε ήδη δράση, αφού η κατάσταση δεν φαίνεται να βαίνει άμεσα προς εκτόνωση, ο υπουργός απάντησε: «Όποιος είναι έμπειρος σε θέματα στρατιωτικής άμυνας γνωρίζει ότι χρειάζονται μια-δύο ημέρες, μερικές μερικές για να κινητοποιηθεί ο στρατός».

«Αποφασίσαμε να το κάνουμε και εκτιμώ πως τις επόμενες δύο ημέρες, οι πολίτες θα δουν στρατιώτες να οδηγούν βυτιοφόρα».

Οι δηλώσεις του ήταν εκ δια μέτρου αντίθετες με αυτές του συναδέλφου του υπουργού, Τζόρτζ Γιούστις, την Δευτέρα.

Ο τελευταίος, μιλώντας στο Sky News είχε πει πως «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σχέδια να αναλάβουν οδηγοί του στρατού, αλλά έχουμε πάντα ένα τμήμα πολιτικών έκτακτων αναγκών εντός του Στρατού, το οποίο είναι πάντα σε ετοιμότητα αν χρειαστεί. Αλλά δεν κρίνουμε πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή».

Ο Κουάρτενγκ προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει το κοινό ότι, παρά τις συνεχείς ουρές έξω από τα βενζινάδικα και τις διαμάχες που ξεσπούν σε όλη τη χώρα, η κρίση καυσίμων «βαίνει προς ομαλοποίηση».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε επίσης μήνυμα στους πολίτες λέγοντας πως η κατάσταση «σταθεροποιείται» ενώ ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σάπς είπε ότι τα πράγματα «βελτιώνονται».

Ωστόσο, πηγές της βιομηχανίας ανέφεραν μιλώντας στους The Times ότι η αναστάτωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, επειδή τα πρατήρια καυσίμων θα χρειαστούν χρόνο για να ανεφοδιαστούν.

Δημοφιλή