Σε ετοιμότητα ο στρατός στη Βρετανία για την αντιμετώπιση έλλειψης καυσίμων στην αγορά

50% έως 90% των αντλιών καυσίμων σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας "στέγνωσαν". Ωστόσο υπάρχουν άφθονα αποθέματα.
Phil Noble via Reuters

Τον στρατό έθεσε σε ετοιμότητα η βρετανική κυβέρνηση, ως μέρος των μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της οξείας κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα που ως συνέπεια ”άδειασε” τις αντλίες καυσίμων σε συνδυασμό και με τις ”αγορές πανικού” πολλών οδηγών οχημάτων τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 150 οδηγοί βυτιοφόρων των ενόπλων δυνάμεων ετοιμάζονται για παραδόσεις.

Η κινητοποίηση του στρατού έρχεται μετά από μια εκτεταμένη έλλειψη οδηγών φορτηγών τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία οδήγησε και σε σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού επιχειρήσεων λιανεμπορίου και εστιατορίων τους τελευταίους μήνες.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει τρόπος να παραδοθούν στα πρατήρια τα άφθονα αποθέματα καυσίμων που είναι διαθέσιμα.

Η προειδοποίηση για έλλειψη προμήθειας καυσίμων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οδήγησε σε αγορές πανικού, με μεγάλες ουρές αυτοκινήτων να σχηματίζονται έξω από πρατήρια και τους οδηγούς να περιμένουν για ώρες για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν να εξαντληθούν τα καύσιμα σε αρκετέ πόλεις.

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδια της για την έκδοση προσωρινών θεωρήσεων εισόδου (visa) για 5.000 ξένους οδηγούς φορτηγών, ανέστειλε προσωρινά τους νόμους περί ανταγωνισμού καλώντας τις εταιρείες καυσίμων να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος και καλεί πίσω πρώην οδηγούς ως πρόσθετο μέτρο για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό.

Τώρα, δηλώνει πως θέτει έναν περιορισμένο αριθμό οδηγών του στρατού σε κατάσταση ετοιμότητας ώστε να αξιοποιηθούν εάν τελικά κριθεί απαραίτητο.

″Ενώ η βιομηχανία καυσίμων αναμένει ότι η ζήτηση θα επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα τις επόμενες ημέρες, πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το προληπτικό σχέδιο”, δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων, Κουασί Κουαρτένγκ. ”Εάν απαιτηθεί, η ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού θα παράσχει στην αλυσίδα εφοδιασμού πρόσθετη χωρητικότητα για τη μεταφορά καυσίμων ως προσωρινό μέτρο για να διευκολύνει τις πιέσεις που προκαλούνται από την οξεία αύξηση της ζήτησης καυσίμων σε τοπικό επίπεδο”.

Henry Nicholls via Reuters

Οι δε οδηγοί βυτιοφόρων του στρατού θα λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση πριν από την αποστολή.

Η αυξημένη ζήτηση για καύσιμα ”στέγνωσε” το 50% έως 90% των αντλιών καυσίμων σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας, σύμφωνα με Petrol Retailers Association (PRA), η οποία εκπροσωπεί ανεξάρτητους λιανοπωλητές καυσίμων που αντιπροσωπεύουν το 65% όλων των 8.380 βρετανικών πρατηρίων.

Η βιομηχανία καυσίμων λέει ότι δεν υπάρχει έλλειψη και το ζήτημα είναι η μεταφορά βενζίνης και ντίζελ. ”Καθώς πολλά αυτοκίνητα διαθέτουν τώρα περισσότερα καύσιμα από το συνηθισμένο, αναμένουμε ότι η ζήτηση θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα τις επόμενες ημέρες, μειώνοντας τις πιέσεις στα πρατήρια καυσίμων στα προάστια. Θα ενθαρρύνουμε όλους να αγοράζουν καύσιμα όπως συνήθως”, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση εταιρειών καυσίμων.

Ωστόσο, οι μεταφορείς, τα βενζινάδικα και οι λιανοπωλητές λένε ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις καθώς το έλλειμμα σε οδηγούς - που εκτιμάται ότι είναι περίπου 100.000 - είναι τόσο μεγάλο ενώ η μεταφορά καυσίμων απαιτεί πρόσθετη εκπαίδευση και αδειοδότηση.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι επεκτείνει επίσης συγκεκριμένες άδειες HGV (βαρέα οχήματα), που επιτρέπουν στους οδηγούς να μεταφέρουν καύσιμα, για όσους οι άδειες τους έληγαν τους επόμενους τρεις μήνες για να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσουν μαθήματα για την ανανέωση της άδειας.

Ο υπουργός Μεταφορών, Γραντ Σαπς δήλωσε ότι ήδη καταγράφεται μια χαλάρωση της ζήτησης στα βενζινάδικα καθώς το κοινό ανταποκρίθηκε θετικά στο μήνυμα να μην αγοράζει καύσιμα χωρίς λόγο. ”Παρόλο που το τρέχον δίκτυο οδηγών είναι ικανό να παρέχει όλο τα καύσιμα που χρειαζόμαστε - κάναμε το επιπλέον βήμα ζητώντας από τον στρατό να βοηθήσει να καλύψει το κενό, ενώ οι νέοι οδηγοί HGV έρχονται, βάσει των μέτρων που έχουν ληφθεί”.

Δημοφιλή