Άννα Διαμαντοπούλου: Οι κοινωνικές δαπάνες σε κάθε χώρα να εξαιρούνται για ένα διάστημα από το έλλειμα

«Καμπανάκι» κινδύνου από την επικεφαλής του ΔΙΚΤΥΟΥ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ανέδειξε τους κινδύνους για το κοινωνικό κράτος
Η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ανέδειξε τους κινδύνους για το κοινωνικό κράτος
Eurokinissi

Η Άννα Διαμαντοπούλου, επικεφαλής του ΔΙΚΤΥΟΥ, από τα σημαντικότερα και πιο εξωστρεφή ελληνικά think tanks, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανέλυσε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει η Ε.Ε και βέβαια και η χώρα μας.

Οι συστάσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους

Συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη και αναφέροντας στοιχεία σχετικής έκθεσης η οποία θα παρουσιαστεί επισήμως στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ανέδειξε τους κινδύνους για το κοινωνικό κράτος που προκύπτουν κυρίως εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων στην Ευρώπη και της αύξησης των ηλικιωμένων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και παρουσίασε τις συστάσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ:

-Οι κοινωνικές δαπάνες σε κάθε χώρα να εξαιρούνται για ένα διάστημα από το έλλειμα

και

-Να συμφωνήσει η Ευρώπη σε μία μίνιμουμ φορολόγηση επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχουν οι σημερινές μεγάλες διαφορές που προκαλούν ανισότητες (πχ στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις φορολογούνται με 22% ενώ στη Βουλγαρία με 13% και στην Ουγγαρία με 9%).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η Ε.Ε. πλέον δεν έχει αρκετά παιδιά ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ηλικιωμένων. Την ίδια ώρα οι χώρες της Ευρώπης επενδύουν όλο και περισσότερα χρήματα σε Άμυνα και Ενέργεια, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμοι πόροι από το κοινωνικό κράτος.

«Η Αφρική γεννά, η Ευρώπη γερνά»

Εξετάζοντας τις εξελίξεις σε 4 βασικούς τομείς –στο δημογραφικό, στην αλλαγή της αγοράς εργασίας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην κλιματική αλλαγή- η έρευνα αναδεικνύει πιθανά αδιέξοδα καθώς και την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων.

Όπως εξήγησε η κυρία Διαμαντοπούλου, το κομμάτι του δημογραφικού μπορεί να περιγραφεί με τη φράση: «η Αφρική γεννά, η Ευρώπη γερνά», κάτι που αποτελεί αιτία προβληματισμού για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παράλληλα, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας επηρεάζουν άμεσα το κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι στην Ευρώπη -περίπου 40% εκτιμάται το ποσοστό τους- εργάζονται σήμερα κυρίως σε πλατφόρμες ή είναι αυτοαπασχολούμενοι και σε επίπεδο εισφορών δίνουν μόλις το 3% σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον έχουν επέλθει και εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς πλέον οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους εργοδότες και αναμένεται να είναι οι πιο περιζήτητες μαζί με αυτές που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, αλλά και αυτές που σχετίζονται με φροντίδα μικρών παιδιών και ηλικιωμένων.

Η ουσία είναι ότι αλλάζουν όλα τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις δυνατότητες του κοινωνικού κράτους και τίποτα πια δεν μοιάζει με το χθες. Και πολλοί εκτιμούν ότι σύντομα θα απασχολήσουν την Ε.Ε. συζητήσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και κυρίως στο συνταξιοδοτικό.

Η Άννα Διαμαντοπούλου συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη
Η Άννα Διαμαντοπούλου συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη
Eurokinissi

Δημοφιλή