«Αντίο γοργόνα μας»: Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά με συγκίνηση τη Μάρθα Καραγιάννη

«Έβαλε ρυθμό και σκέρτσο στην κωμωδία, εκτίναξε τη λάμψη των μιούζικαλ και επιβεβαιώθηκε υποκριτικά μέσα από δύσκολους δραματικούς ρόλους».
Μάρθα Καραγιάννη, «Μερικοί το προτιμούν κρύο», 1963
Μάρθα Καραγιάννη, «Μερικοί το προτιμούν κρύο», 1963
Φίνος Φιλμ

Τη Μάρθα Καραγιάννη, ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της, που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών, αποχαιρέτησε η Φίνος Φιλμ.

Δεκαεννέα ταινίες γύρισε η Μάρθα Καραγιάννη με τον Φίνο.

Με ένα βίντεο το οποίο περιέχει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές των ταινιών της και λόγια γεμάτα συγκίνηση, η Φίνος είπε το δικό της «αντίο» στην «αυθεντική, πληθωρική και ασύλληπτα γοητευτική», Μάρθα Καραγιάννη.

«Η Μάρθα. Το κορίτσι μας.

Πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα της Φίνος Φιλμ όταν ήταν ακόμα κοριτσάκι, 16 ετών, με τον πρώτο της ρόλο στην ταινία «Η Άγνωστος» (1956) δίπλα στη μεγάλη Κυβέλη. Έμεινε πλάι στον Φίνο για δεκαέξι ακόμα χρόνια και γύρισε μαζί του 19 ταινίες, σημαδεύοντας με την αφοπλιστική της παρουσία τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Έβαλε ρυθμό και σκέρτσο στην κωμωδία, εκτίναξε την λάμψη των μιούζικαλ και επιβεβαιώθηκε υποκριτικά μέσα από δύσκολους δραματικούς ρόλους.

Ήταν δραστήρια, δυναμική και καπάτσα, γυρίζοντας την πλάτη στο σταριλίκι και τις επιφανειακές σχέσεις. Αυθεντική, πληθωρική και ασύλληπτα γοητευτική, κατάφερε να έχει μόνο θαυμαστές καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας αλλά και της ζωής της. Μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά αυτή ήταν η Μάρθα. Μια γυναίκα-σταθμός για εμάς και για τόσους άλλους.

Αντίο γοργόνα μας...»