Απεστάλη στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση: Μετονομασία της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία»

Αλλαγές σε πινακίδες, σφραγίδες, sites κλπ.
ASSOCIATED PRESS

Εστάλη την Τρίτη στα Σκόπια από την Αθήνα η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τα Σκόπια, με την οποία η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε ότι 12 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σκοπιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου. Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Σημειώνεται ότι παράλληλα έχει συμφωνηθεί και το σχέδιο της επιστολής προς τον ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας της γείτονος χώρας. Η σημαία του ΝΑΤΟ κυματίζει από την Τρίτη, δίπλα στη σημαία της μελλοντικής Βόρειας Μακεδονίας, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης της χώρας.

Το νέο όνομα της χώρας αναγράφεται στους επίσημους ιστότοπους της κυβέρνησης και των υπουργείων της χώρας, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία για την αλλαγή των πινακίδων και των διαβατηρίων. Ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) θα τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή (απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων) πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε η συντονιστική διυπουργική επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, που συστήθηκε από την κυβέρνηση με σκοπό την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι τελωνειακές Αρχές της χώρας πρέπει εντός τριών ημερών να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντικαταστήσει τις πινακίδες στο υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα στο υπουργείο εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων εντός τεσσάρων μηνών. Στο ενδιάμεσο, το ίδιο υπουργείο θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη «NMK» (το αρκτικόλεξο της ονομασίας North Makedonija) για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Ακόμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, η έκδοση νέων διαβατηρίων θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019. Στο ενδιάμεσο, το υπουργείο Εσωτερικών, κατά την έξοδο ή είσοδο στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στα υφιστάμενα ταξιδιωτικά έγγραφα και σε εκείνα που εκδόθηκαν κατά την μεταβατική περίοδο, θα θέτει σφραγίδα με την οποία θα διευκρινίζει ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Στις ίδιες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής διευκρινίζεται ότι:

-Εντός έξι μηνών θα πρέπει να γίνει εξέταση και αναθεώρηση του καθεστώτος των αγαλμάτων, των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών και, εφόσον αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας, να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα και δράσεις.

-Εντός έξι μηνών θα πρέπει να απομακρυνθεί το σύμβολο που εμπεριείχε η πρώην κρατική σημαία της χώρας (σ.σ. ο Ήλιος της Βεργίνας) από κάθε δημόσιο χώρο και να σταματήσει η δημόσια χρήση του, με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ίσινγκερ: «Ιστορικό επίτευγμα»

«Ιστορικό επίτευγμα» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την απονομή του φετινού Βραβείου «Έβαλντ φον Κλάιστ» στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

«Σε μια εποχή, κατά την οποία είναι σπάνιες οι ιστορίες διπλωματικής επιτυχίας, η υπέρβαση της πολυετούς διαμάχης της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη – και οι δύο χώρες κατάφεραν από κοινού ένα ιστορικό επίτευγμα», δήλωσε ο βετεράνος Γερμανός πρέσβης, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως «ο πιο καλά δικτυωμένος πρώην διπλωμάτης της Γερμανίας».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή