ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2020 11:21 EEST | Updated 19/10/2020 11:23 EEST

"Απόλυτο φιάσκο"- Έστειλαν πολίτες να κάνουν τεστ σε ανύπαρκτη κινητή μονάδα στο Κεντ της Αγγλίας

Πολίτες την Κυριακή έκαναν κύκλους ακόμη και για μία ώρα αναζητώντας την μονάδα-φάντασμα ενώ είχαν κλείσει και ραντεβού on line.

LINDSEY PARNABY via Getty Images

Τα προβλήματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν πολλοί πολίτες σε πολλές χώρες όταν θέλουν να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό επειδή ανησυχούν για την εμφάνιση συμπτωμάτων που συνδέονται με την Covid-19, είναι σε πολλές περιπτώσεις κοινά. Εξ ου και ανάγκη  πολλές φορές ανάγκη να καταφύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Στην Αγγλία το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι βέβαια ιδιαίτερα έντονο και μάλιστα η HuffPost UK έκανε σχετικό ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν συγκρίνοντας το σύστημα, τη διαδικασία και τις σχετικές καταγγελίες με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Παρά όμως τις πιέσεις και τις καταγγελίες που υπάρχουν φαίνεται πως η κατάσταση δεν διορθώνεται εύκολα και πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία όπως αυτή που πέρασαν πολλοί την Κυριακή, αναζητώντας ένα κέντρο διεξαγωγής τεστ που όμως, όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχε. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, το συγκεκριμένο κέντρο διεξαγωγής τεστ για κορονοϊό στο Κεντ, ήταν σύμφωνα με αξιωματούχους του συμβουλίου του Σέβενόουκς στην λίστα των προτεινόμουν στην επίσημη ιστοσελίδα για την ενημέρωση των πολιτών. Επρόκειτο για κινητή μονάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού για να υποβληθούν σε τεστ. 

Μάλιστα, είχε κριθεί απαραίτητο να λειτουργήσει η συγκεκριμένη μονάδα μετά την καταγραφή αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στην περιοχή. Για ”άγνωστο λόγο” όμως, όπως αναφέρουν οι αρχές, δεν λειτούργησε την Κυριακή αν και είχε προγραμματιστεί η έναρξη. 

Αυτό οδήγησε σε καταγγελίες πολιτών, που ανέφεραν πως οδηγούσαν ακόμη και μια ώρα γύρω από την τοποθεσία όπου θα έπρεπε να βρίσκεται η κινητή μονάδα, προσπαθώντας να την εντοπίσουν. Αλλά η αναζήτησή τους δεν είχε αίσιο τέλος. 

Η Αντζι Γουότερς, 67 ετών, της οποίας ο  74χρονος σύζυγος πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν κλείσει ραντεβού on line για να υποβληθούν σε τεστ στην κινητή μονάδα.

Η Γουότερς, που όπως είπε στο BBC έχει έντονο βήχα, σχολίασε πως η όλη κατάσταση ήταν ένα ”απόλυτο φιάσκο”. ”Σκέφτηκα πως για να είμαστε ασφαλείς, θα ήταν καλύτερα να κάνω το τεστ. Δεν ήθελα να εκθέσω σε κίνδυνο τον σύζυγό μου. Ήταν αστείο. Μίλησαμε μια γυναίκα που έκανε κύκλους (σ.σ. ελπίζοντας να εντοπίσει τη μονάδα) επί μία ώρα”. 

Ο Πίτερ Φλέμινγκ, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου του Σέβενόουκς  είπε στο Daily Mail ότι τους είχε ζητηθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους να προτείνουν μια κατάλληλη τοποθεσία για να στηθεί η κινητή μονάδα αλλά καμία δεν είχε λάβει έγκριση μέχρι την Κυριακή.

Όταν ρωτήθηκε πώς τελικά εμφανίστηκε ως προτεινόμενη και διαθέσιμη για την διεξαγωγή τεστ η, ανύπαρκτη -τελικά- μονάδα στην συγκεκριμένη τοποθεσία απάντησε πως εκτιμά ότι οι αρχές υπολόγιζαν πως θα είχε τεθεί σε λειτουργία το Σαββατοκύριακο αλλά τελικά δεν είχε πάρει την τελική έγκριση. Εμφανιζόταν όμως στη λίστα των περιοχών όπου διεξάγονται τεστ. 

Το συμβούλιο της κομητείας του Κεντ και το περιφερειακό συμβούλιο του Σεβενόουκς που συνεργάστηκαν για να προτείνουν την καταλληλότερη τοποθεσία για την εγκατάσταση της κινητής μονάδας, ερευνούν το ζήτημα ενώ απολογήθηκαν σε όσους πολίτες ταλαιπωρήθηκαν. Ζητούν δε από όσους είχαν κλείσει ραντεβού στην μονάδα- φάντασμα να επιλέξουν κάποια άλλη για να εξυπηρετηθούν. 

″Έχουμε λάβει γνώση για το θέμα με την λανθασμένη τοποθεσία κινητής μονάδας στο Σεβενόουκς. Το ζήτημα λύθηκε και οι πολίτες απευθύνονται σε άλλες μονάδες. Το σύστημα test and trace του ΕΣΥ παρέχει τεστ σε πρωτοφανή κλίμακα, περισσότερα από 270.000 την ημέρα, και εργαζόμαστε για να φτάσουμε τα 500.000 την ημέρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου” ανέφερε σχετικά εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Πηγές: HuffPost UK, Guardian, BBC