Απόσυρση της επιστολής των "προοδευτικών" Δημοκρατικών σε Μπάιντεν για συνομιλίες με Ρωσία

Υποστηρίζουν πως γράφτηκε πριν μήνες και εστάλη κατά λάθος. Προκάλεσε όμως ένα μίνι χάος στο Κόμμα και μάλιστα δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές.
 Πραμίλα Τζαγιαπάλ
Πραμίλα Τζαγιαπάλ
POOL via REUTERS

Η ομάδα των προοδευτικών βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ απέσυρε τελικά την επιστολή προς τον Λευκό Οίκο με την οποία προέτρεπε σε άμεσες διαπραγματεύσεις Ουάσιγκον-Μόσχας για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μια εκ των αποστολέων, η βουλευτής Πραμίλα Τζαγιαπάλ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μέσα στο κόμμα των Δημοκρατικών δήλωσε πως ”Η Προοδευτική Ομάδα του Κογκρέσου αποσύρει την πρόσφατη επιστολή της προς τον Λευκό Οίκο σχετικά με την Ουκρανία” υποστηρίζοντας πως αυτή ”συντάχθηκε πριν από αρκετούς μήνες, αλλά δυστυχώς κυκλοφόρησε από το προσωπικό χωρίς προηγούμενη έγκριση και έλεγχο”.

Η επιστολή που υπογράφηκε από 30 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, αιφνιδιάζοντας βουλευτές, γερουσιαστές και μέλη του κόμματος μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες των κρίσιμων για τον έλεγχο Βουλής και Γερουσίας, ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Η επιστολή μάλιστα εμφανίστηκε την στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι προκαλούν ανησυχία με τις δηλώσεις τους πως εάν πάρουν τον έλεγχο ενός εκ των δύο σωμάτων θα ψαλιδίσουν το ύψος της στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ προς τη Ουκρανία.

Ο Κέβιν Μακάρθι μάλιστα ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε σε συνέντευξή του στο Punchbowl News πριν μερικές ημέρες ότι δεν θα υπάρξει ”λευκή επιταγή” στην Μπάιντεν για την Ουκρανία εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν την εξουσία.

Πολλά μέλη του κόμματος πάντως είπαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση συνολικής διακοπής της παροχής βοήθειας.

Σφοδρές αντιδράσεις

Στο μεταξύ αρκετά μέλη της Προοδευτικής Ομάδας εξέδωσαν δηλώσεις που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι μαζί με άλλους Δημοκρατικούς ψήφισαν για την βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κάποιοι είπαν ότι είχαν υπογράψει την επιστολή μήνες νωρίτερα και ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει.

″Ο χρόνος στη διπλωματία είναι το παν. Υπέγραψα αυτήν την επιστολή στις 30 Ιουνίου, αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Δεν θα την υπέγραφα σήμερα”, είπε η Σάρα Τζέικομπς ενώ ο συνάδελφός της Τζέιμι Ράσκιν, ο οποίος επίσης υπέγραψε, δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος με τη είδηση περί απόσυρσης της επιστολής που ήρθε σε μια ”ατυχής χρονική στιγμή”.

″Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη διπλωματία, μόνο τη δύναμη. Εάν θέλουμε η Ουκρανία να συνεχίσει ως ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα της”, δήλωσε ο Δημοκρατικός Αντιπρόσωπος Ρούμπεν Γκαλέγκο, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία και δεν πίστευε ότι η επιστολή θα έθετε υπό αμφισβήτηση αυτό το θέμα.

”Τις τελευταίες ημέρες, ακούσαμε από τους Δημοκρατικούς, ακούσαμε από τους Ρεπουμπλικάνους, ότι κατανοούν την ανάγκη να συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, να υπερασπιζόμαστε τις αρχές που διακυβεύονται”.

Δημοφιλή