Το Κίεβο ζητά από τους Ουκρανούς πρόσφυγες να μην επιστρέψουν για να επιβιώσει η χώρα τον χειμώνα

Στο μεταξύ η κυβέρνηση εκτιμά πως έρχονται ”οι σφοδρότερες των μαχών” για την Χερσώνα καθώς οι Ρώσοι δεν θέλουν να κάνουν πίσω και ανεφοδιάζονται.
Κυλιόμενε διακοπές ρεύματος σε μεγάλος μέρος του Κιέβου (25 Οκτωβρίου 2022)
Κυλιόμενε διακοπές ρεύματος σε μεγάλος μέρος του Κιέβου (25 Οκτωβρίου 2022)
Paula Bronstein via Getty Images

Την παράταση της παραμονής τους σε χώρες του εξωτερικού ζητά η κυβέρνηση του Κιέβου από τους Ουκρανούς πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω πολέμου, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Αυτό καθώς μια επιστροφή τους θα επιβάρυνε το δίκτυο ενέργειας της χώρας που έχει καταστραφεί κατά περίπου 40% από τις ρωσικές επιθέσεις.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στην ουκρανική εθνική τηλεόραση την Τρίτη, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ απευθυνόμενη στους συμπατριώτες της που έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό είπε: ”Θέλω να τους ζητήσω να μην επιστρέψουν. Πρέπει να επιβιώσουμε αυτό τον χειμώνα”.

Όπως εξήγησε, το δίκτυο ”δεν θα μπορέσει να επιβιώσει” εάν υπάρξει επιστροφή των προσφύγων και εκτίμησε πως η ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, θα επιδεινωθεί. Τόνισε δε, απευθυνόμενοι στους Ουκρανούς πρόσφυγες πως ″Το να επιστρέψετε τώρα θα σημαίνει πως ρισκάρετε τόσο εσείς οι ίδιοι, τα παιδιά σας και οι ευάλωτοι συγγενείς σας”.

Βέβαια, η έκκληση αυτή ίσως είναι δύσκολο να εισακουστεί καθώς πολλοί εκ των προσφύγων δυσκολεύονται να βρουν ικανοποιητικά αμειβόμενες, μόνιμες θέσεις εργασίας στις νέες χώρες διαμονής τους.

Από τις 10 Οκτωβρίου η Ρωσία εξαπέλυσε κύματα επιδρομών με πυραύλους και drones-καμικάζι με στόχο την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας με την κυβέρνηση του Κιέβου να δηλώνει πως έχει καταστραφεί έως και το 40% των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τοπικός αξιωματούχος στο Κίεβο, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανά μπλακ άουτ διάρκειας ημερών ή και εβδομάδων.

Απομάκρυνση πολιτών από την Χερσώνα από τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις (23 Οκωβρίου 2022)
Απομάκρυνση πολιτών από την Χερσώνα από τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις (23 Οκωβρίου 2022)
Alexander Ermochenko via Reuters

Κίεβο: Έρχονται ”οι σφοδρότερες των μαχών” για την Χερσώνα, οι Ρώσοι δεν κάνουν πίσω

Στο μεταξύ, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος εκτιμά ότι «οι σφοδρότερες των μαχών» πρόκειται να διεξαχθούν στην υπό ρωσική κατοχή νότια περιφέρεια της Χερσώνας το επόμενο διάστημα και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται για να αντιμετωπίσει την αντεπίθεση των δυνάμεων του Κιέβου.

″Στη Χερσώνα όλα είναι ξεκάθαρα. Οι Ρώσοι ανεφοδιάζονται, ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί”, δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. ”Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αντιθέτως, οι σφοδρότερες μάχες θα διεξαχθούν για τη Χερσώνα”.

Η πόλη της Χερσώνας (έχει την ίδια ονομασία με την περιφέρεια), πριν τον πόλεμο αριθμούσε περί τους 280.000 κατοίκους και είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της η Ρωσία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν φαίνεται να έχουν κερδίσει πολύ έδαφος κατά την αντεπίθεσή τους, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, μετά τις πράξεις ”παράνομης” προσάρτησης της περιφέρειας όπως και των Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Ζαπορίζια.

Από τις τέσσερις επαρχίες που προσάρτησε η Ρωσία η Χερσώνα είναι η πιο σημαντική από στρατηγική άποψη. Ελέγχει τόσο τον δρόμο προς την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, όσο και τις εκβολές του Δνείπερου, του τεράστιου ποταμού που διατρέχει την Ουκρανία.

Επί εβδομάδες διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στη Χερσώνα προειδοποιούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη και έχουν απομακρύνει χιλιάδες αμάχους με βάρκες προς τις ανατολικές όχθες του Δνείπερου.

Στην επαρχία Μικολάιφ, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Χερσώνας, την Τρίτη μαίνονταν μάχες με το πυροβολικό, σύμφωνα με το φιλορωσικό κανάλι Rybar στο Telegram.

Στην περιοχή Ιστσένκα, στο βόρειο τμήμα της Χερσώνας, οι ουρκανικές δυνάμεις προσπάθησαν να εδραιώσουν τις θέσεις τους, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, επεσήμανε η ανάρτηση αυτή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται να επιτεθεί κατά μήκος όλου του μετώπου.

Δημοφιλή