Μάχη- κλειδί στη νότια Ουκρανία: Γιατί η Χερσώνα έχει στρατηγική σημασία

Ποια είναι η αξία της στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας.
.
.
ALEXANDER ERMOCHENKO via REUTERS

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πιέζουν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιφέρεια της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει κατά την έναρξη της εισβολής τους στη χώρα. Εάν η Μόσχα χάσει τον έλεγχό της, θα επρόκειτο για άλλη μια μεγάλη ήττα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακολουθούν οι λόγοι που η περιφέρεια είναι στρατηγικά σημαντική για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πύλη προς την Κριμαία

Η Χερσώνα συνορεύει με την Κριμαία και παρέχει στην Μόσχα μια χερσαία «γέφυρα» με τη χερσόνησο που προσάρτησε το 2014. Η ανάκτηση εκτάσεων στη Χερσώνα από τις ουκρανικές δυνάμεις θα στερούσε τη Μόσχα από αυτόν τον χερσαίο διάδρομο. Θα έφερνε επίσης το ουκρανικό πυροβολικό μακράς εμβέλειας πιο κοντά στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.

Στη χερσόνησο της Κριμαίας, την προσάρτηση της οποίας ο Πούτιν θεωρεί σημαντικό επίτευγμα των άνω των δύο δεκαετιών που έχει περάσει στην εξουσία, βρίσκεται μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική δύναμη και ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, μέσω του οποίου η Μόσχα προβάλλει ισχύ στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Προμήθειες γλυκού νερού

Η παροχή γλυκού νερού στην Κριμαία θα κινδύνευε επίσης αν η Ουκρανία ανακτήσει τη Χερσώνα.

Αφού η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία, το Κίεβο έκοψε την παροχή γλυκού νερού μέσω καναλιού από τον Δνείπερο. Όταν η Ρωσία κατέλαβε τμήματα της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, έσπευσε να ξεμπλοκάρει το κανάλι, για να αρχίσουν ξανά οι ροές. Η Ρωσία χρειάζεται το νερό αυτό για τον τοπικό πληθυσμό, την άρδευση των εκτάσεων της χερσονήσου και για πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Γραμμές ανεφοδιασμού

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι οχυρωμένες στη δεξιά – δυτική πλευρά του Δνείπερου βόρεια της Χερσώνας. Είναι το μόνο σημείο όπου οι Ρώσοι έχουν παρουσία στη δυτική όχθη του ποταμού που χωρίζει την Ουκρανία σε δύο τμήματα. Οι ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν τις γέφυρες για να εμποδίζουν τη Μόσχα να εφοδιάζει τις δυνάμεις της. Εάν χαθεί αυτή η πλευρά του ποταμού, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να επιτεθούν στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού που υποστηρίζουν τη Ζαπορίζια και να επιδιώξουν να ανακαταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, λένε στρατιωτικοί αναλυτές.

«Η δεξιά όχθη είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές- για τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλίζει τη σταθερότητα της άμυνας στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια και για την Ουκρανία προκειμένου να απελευθερώσει αυτή την κατεύθυνση και να αποκόψει αυτές τις τρεις σημαντικές αρτηρίες: Τη χερσαία οδό στην Κριμαία, το νερό προς την Κριμαία και να ανακτήσει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού» είπε ο Όλεχ Ζντάνοφ, στρατιωτικός αναλυτής.

Συμβολική σημασία

Η πόλη της Χερσώνας είναι μέχρι τώρα η μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας την οποία οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει από τότε που εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου. Η απώλειά της ως εκ τούτου θα ήταν ένα πλήγμα υψηλού συμβολισμού σε βάρος του Κρεμλίνου και θα έδειχνε πως η Ρωσία είχε- προς το παρόν- αποτύχει να συνεχίζει προς τις πόλεις του Μικολάιφ και της Οδησσού, την κατάληψη των οποίων επιδίωκε η Μόσχα, είπε ο Ολεξάντερ Μουσιγένκο, στρατιωτικός αναλυτής.

«Είναι ξεκάθαρο πως η απώλεια της Χερσώνας και του προγεφυρώματος της Χερσώνας θα έχουν συνέπειες για την εικόνα της Ρωσίας και θα εκληφθούν αρνητικά εντός της Ρωσίας» είπε.

Έλεγχος της Μαύρης Θάλασσας

Η περιφέρεια της Χερσώνας, που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανάκτησή της θα βοηθούσε το Κίεβο να πάρει κανά τον έλεγχο μέρους των ακτών μιας θάλασσας που αποτελεί κρίσιμη αρτηρία για τις εξαγωγές τροφίμων του σε ξένες αγορές.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή