Αποτελεσματικές συμβουλές για να εξαφανίσουμε έναν επίμονο βήχα - είτε από Covid είτε όχι

Οι τεχνικές αναπνοής και τα άλλα «εργαλεία» που προτείνουν οι ειδικοί.
The Good Brigade via Getty Images

Καθώς οι περιορισμοί για την Covid έχουν χαλαρώσει και περισσότεροι από εμάς περνάμε το χρόνο μας έχοντας επαφές με άλλους ανθρώπους, φαίνεται ότι όλοι υποφέρουν από βήχα αυτή τη στιγμή.

Ο δρ. Πήτερ Ινγκλις, συνταξιούχος σύμβουλος στον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρικής Δημόσιας Υγείας του BMA, έχει μιλήσει στην HuffPost γιατί τόσοι πολλοί από εμάς είμαστε άρρωστοι αυτή τη στιγμή.

«Ξαφνικά βγαίνουμε έξω χωρίς να παίρνουμε προφυλάξεις όπως να φοράμε μάσκες και προσεγγίζουμε περισσότερους ανθρώπους. Και έτσι εκτιθέμεθα σε όλους εκείνους τους ιούς του βήχα και της γρίπης στους οποίους δεν έχουμε εκτεθεί εδώ και δύο χρόνια ή στους οποίους είχαμε πολύ μικρή έκθεση», λέει.

Είτε πρόκειται για Covid, γρίπη ή κοινό κρυολόγημα, ο βήχας δεν είναι διασκεδαστικός, ειδικά αν βήχουμε συνεχώς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διαχειριστούμε τα συμπτώματά μας και να αναρρώσουμε το συντομότερο δυνατό.

Πώς να διαχειριστούμε έναν βήχα αν οφείλεται σε κορονοϊό

Ενώ αναρρώνουμε από την Covid, μπορεί να συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε ξηρό βήχα για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας. Αλλά συνεχιζόμενος, ο υπερβολικός βήχας προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή, που τον επιδεινώνει και επαναλαμβάνει τον (φαύλο) κύκλο.

Εξαιτίας αυτού, η υπηρεσία υγείας συνιστά την εξάσκηση ενός «κανονικού μοτίβου αναπνοής» για τον έλεγχο του βήχα.

Αυτό συνίσταται σε: «Απαλή, ήσυχη, διαφραγματική (αναπνοή με την κοιλιά - αίσθηση της κοιλιάς να ανεβαίνει και να πέφτει καθώς εισπνέουμε κι εκπνέουμε), ρινική αναπνοή σε κατάσταση ηρεμίας για αρχή. Ας βάλουμε στόχο να εξασκούμαστε λίγο και συχνά έτσι ώστε να γίνει συνήθεια. Ας προχωρήσουμε μ′ αυτό κάνοντας εξάσκηση με ήπια δραστηριότητα όσο μπορούμε».

Άλλες τεχνικές που βοηθούν στη μείωση του βήχα:

  • Ας κλείσουμε το στόμα σας και να καταπιούμε.
  • Ας εισπνεύσουμε απαλά από τη μύτη, μέχρι να εξαφανιστεί η επιθυμία για βήχα.
  • Ας πίνουμε τακτικά ροφήματα (ζεστά ή κρύα).
  • Ας πιπιλίσουμε ζαχαρωτές καραμέλες ή παστίλιες.

Πώς να διαχειριστούμε έναν γενικότερο βήχα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να παρουσιάζουμε βήχα, παρόλο που έχουμε βγει αρνητικοί για Covid, στους οποίους περιλαμβάνονται η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Για τη διαχείριση ενός γενικού βήχα, το NHS προτείνει να ξεκουραζόμαστε και να πίνουμε πολλά υγρά.

Επίσης προτείνει:

παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για τη θεραπεία οποιουδήποτε πόνου

ζεστό λεμόνι και μέλι (ακατάλληλο για μωρά κάτω του 1 έτους)

ένα φυτικό φάρμακο που ονομάζεται pelargonium (κατάλληλο για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω)

Εάν ο βήχας μας διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες, το NHS μας συμβουλεύει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας. Και αν αρχίσουμε να αισθανόμαστε αδιαθεσία με βήχα, πόνο στο στήθος, δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε ή αρχίζουμε να βήχουμε με αίμα, ας κλείσουμε ένα επείγον ραντεβού ή να καλέσουμε άμεση βοήθεια.

Προτείνετε μια διόρθωση