Άρης: Σεισμός διήρκησε 10 ολόκληρες ώρες

Το επίκεντρο ωστόσο δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί.
.
.
NASA/JPL-Caltech

Η επιφάνεια του «Κοκκινου Πλανήτη» ταρακουνήθηκε από το μεγαλύτερο σεισμό που έχουμε καταγράψει ως τώρα στον Άρη. Μάλιστα ήταν και ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχουν καταγράψει οι επιστήμονες, αφού κράτησε για δέκα ολόκληρες ώρες.

Το επίκεντρο ωστόσο δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί.

«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από αυτόν το μοναδικό σεισμό είναι ισοδύναμη με το σύνολο της ενέργειας όλων των άλλων σεισμών που έχουμε καταγράψει έως τώρα», είπε αο Τζον Κλίντον, σεισμολόγος του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στην Ελβετία.

Η νέα ανάλυση του σεισμού, που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters, την οποία κατέγραψε το InSight ήταν 4.7 Ρίχτερ, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν από τον Αύγουστο του 2021 με 4.2.

.
.
NASA/JPL-Caltech/ETH Zurich

Ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος για τα δεδομένα της Γης όπου ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ήταν 9.5 ρίχτερ, ωστόσο μην ξεχνάτε πως μιλάμε για τον Άρη τον οποίο θεωρούσαμε σεισμικά ανενεργό μέχρι να ξεκινήσει τις καταγραφές του το InSight το 2019.

Ο Άρης δε διαθέτει τεκτονικές πλάκες αλλά ούτε και ένα ενιαίο παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο, κάτι το οποίο εκλαμβάνεται ως σημάδι πως δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριο το εσωτερικό του πλανήτη. Τα δεδομένα του InSight όμως αποκάλυψαν πως οι σεισμοί υπάρχουν, υποδεικνύοντας ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Αναλύοντας τα σεισμικά κύματα, οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τη δομή του υπεδάφους του Άρη, αναγνωρίζοντας ιζηματογενή πετρώματα και πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα μέσα στο φλοιό του. Το γεγονός πως δεν μπορεί να εντοπιστεί το επίκεντρο του νέου σεισμού, υποδεικνύει πως μπορεί να σχετίζεται με κάτι κρυμμένο κάτω από το φλοιό.

«Για πρώτη φορά μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε επιφανειακά κύματα, που κινούνται κατά μήκος του φλοιού και του ανώτερου μανδύα, που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη πολλές φορές», λέει η Κλίντον.

«Αυτός ήταν σίγουρα ο μεγαλύτερος σεισμός που έχουμε καταγράψει», λέει ο πλανητικός επιστήμονας Ταίσι Καγαμούρα του Ινστιτούτου Φυσικής Paris Globe στη Γαλλία.

Επίσης, το γεγονός πως ο συγκεκριμένος σεισμός συνδύασε υψηλές και χαμηλές συχνότητες, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, αφού συνήθως οι σεισμοί στον Άρη ανήκουν ή στη μία ή στην άλλη κατηγορία.

Πηγή: Sciencealert

Δημοφιλή