Αrt Athina 1993 - 2022: Ενα επετειακό λεύκωμα και μια αρχειακή έκθεση

Παρουσιάστηκαν στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.
2007. Η είσοδος της έκθεσης
2007. Η είσοδος της έκθεσης
ΠΣΑΤ

Επετειακό λεύκωμα με τίτλο «Art Athina 1993-2022» εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης ως φορέας διοργάνωσης της διεθνούς φουάρ και το οποίο παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

1995. Ζυλ Ντασσέν - Μαρία Δημητριάδη
1995. Ζυλ Ντασσέν - Μαρία Δημητριάδη
ΠΣΑΤ

Το υλικό της κάθε διοργάνωσης (κατάλογοι, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία Τύπου κ.α.) υποδέχεται τον αναγνώστη σε κάθε ενότητα-χρονιά. Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό μεταφέρει το κλίμα της εποχής, επιλογή δημοσιευμάτων από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο καταγράφει το αποτύπωμα κάθε διοργάνωσης, η οποία επίσης πλαισιώνεται κι από ένα χρονολόγιο με σημαντικά γεγονότα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας, ώστε να γίνεται κατανοητό το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνταν ανά έτος η Art Athina.

Σ′ αυτό για την Art Athina γράφουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η πρώτη πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Τζούλια Δημακοπούλου και το διοικητικό συμβούλιο του φορέα που αποτελείται από τους Γιάννα Γραμματοπούλου- πρόεδρο, Γιώργο Καρτάλο- αντιπρόεδρο, Γιώργο Γεωργακόπουλο- γενικό γραμματέα, Γιάννη Καλλιγά- ταμία και Στάθη Παναγούλη-μέλος/έφορο εκδηλώσεων.

2000. Χάρης Καμπουρίδης - Μαρία Βασιλείου
2000. Χάρης Καμπουρίδης - Μαρία Βασιλείου
ΠΣΑΤ

Την επιμέλεια του λευκώματος υπογράφει ο Γιάννης Ασδραχάς και τον σχεδιασμό οι G Design Studio.

1996. Ελένη Βακαλό.
1996. Ελένη Βακαλό.
ΠΣΑΤ

Το αρχειακό υλικό που έχει διασωθεί από την πρώτη Art Athina έως σήμερα μπορεί να καταστεί οδηγός για όσους παρακολουθούν την πορεία του θεσμού, αλλά και για όσους θέλουν να τη γνωρίσουν.

Αίθουσες τέχνης, εικαστικοί δημιουργοί κι άλλοι που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην Art Athina, ,φιλότεχνοι, διεθνείς παρουσίες, αφιερώματα και παράλληλες δράσεις, διασυνδέσεις και συνέργειες με φορείς εντός και εκτός συνόρων, διαφορετικοί εκθεσιακοί χώροι σε πραγματικό ή ψηφιακό περιβάλλον έχουν βρει τη θέση τους στην έκδοση που συνιστά κι έναν φόρο τιμής προς όσους την εμπνεύστηκαν και την εξέλιξαν.

2014. Αποψη της έκθεσης
2014. Αποψη της έκθεσης
ΠΣΑΤ

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης αποφάσισε να κυκλοφορήσει το επετειακό λεύκωμα σε δύο μορφές: την έντυπη, συλλεκτικού χαρακτήρα, σε αυστηρά 300 αντίτυπα που δεν πωλούνται και σε ψηφιακή μορφή μέσω qr code με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Στιγμιότυπο από την έκθεση του 2014
Στιγμιότυπο από την έκθεση του 2014
ΠΣΑΤ

Το λεύκωμα «Art Athina 1993-2022» καθώς δεν ήταν δυνατόν να συμπεριλάβει στις σελίδες του το σύνολο του υλικού που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της ενδελεχούς έρευνας τεκμηρίων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης συνδύασε την κυκλοφορία του βιβλίου με τη διοργάνωση έκθεσης των πρωτότυπων και ψηφιοποιημένων τεκμηρίων οργανωμένων ανά έτος, μέσω της οποίας οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται τον χαρακτήρα της κάθε φουάρ, ενώ στο κέντρο προβάλλεται φωτογραφικό υλικό σε ροή από όλες τις διοργανώσεις.

Από την παρουσίαση του λευκώματος. (Από αριστερά) Μαρία Παναγίδου, Ιλεάνα Τούντα, Τζούλια Δημακοπούλου, Γιώργος Καρτάλος, Γιάννα Γραμματοπούλου, Μαρία Μαραγκού, Γιάννης Καλλιγάς, Συραγώ Τσιάρα
Από την παρουσίαση του λευκώματος. (Από αριστερά) Μαρία Παναγίδου, Ιλεάνα Τούντα, Τζούλια Δημακοπούλου, Γιώργος Καρτάλος, Γιάννα Γραμματοπούλου, Μαρία Μαραγκού, Γιάννης Καλλιγάς, Συραγώ Τσιάρα
STUDIO PANOULIS _ Dimitris Panoulis

Επιμέλεια έκθεσης : Stage Design Office, Σταύρος Παπαγιάννης.

Ιnfo:

«Art Athina 1993-2022»

8 Δεκεμβρίου 2022- 14 Ιανουαρίου 2023

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης- Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης,

Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 17:00

Είσοδος ελεύθερη

Πήγαινε στην αρχική σελίδα