Αρβανίτης στη Δίκη της Χρυσής Αυγής: Δεν είμαι Ναζί, είναι Έλληνας εθνικιστής

Οι απολογίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, όπου έχουν κληθεί οι Χρυσαβαλάντης Αλεξόπουλος και Γεώργιος Γερμενής.
Eurokinissi

«΄Ελλην εθνικιστής, οπαδός του μεγάλου Ιωάννου Μεταξά» δήλωσε ο Μιχάλης Αρβανίτης, ανοίγοντας χθες τον κύκλο των απολογιών των δεκαοκτώ πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Ο κ. Αρβανίτης με την έναρξη της απολογίας του είπε στο δικαστήριο πως θεωρεί ταπείνωση να απολογηθεί «για τας κατασκευασθείσας κατ′ εμού αιτιάσεις» και επιφυλασσόμενος να εκθέσει τα πραγματικά περιστατικά κατά την αγόρευση του, καθώς είναι δικηγόρος, δήλωσε πως «με όλον τον ειλικρινή σεβασμό στο δικαστήριο σας δεν θα απαντήσω σε ερωτήσεις».

Ο πρώτος από τους δεκαοκτώ πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που δικάζονται ως ηγετική ομάδα σε εγκληματική οργάνωση είπε στο δικαστήριο πως δεν έχει «καμία σχέση με τους Ναζί..είναι εξοβελιστέοι αν υπάρχουν τέτοιοι» και ότι θεωρεί «τους Γερμανούς κατάπτυστους». Τόνισε δε πως ο εθνικοσοσιαλισμός τα «πήγε καλά κοινωνικά στη Γερμανία», αλλά «εξετράπη ιμπεριαλιστικώς». Ανέφερε, επίσης, πως ποτέ δεν εντάχθηκε σε κόμμα «πλην της 4ης Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη ως πρωτοετής φοιτητής».

Απολογούμενος ο πρώην βουλευτής, ο οποίος τελικά απάντησε σε όσες ερωτήσεις της Έδρας έκρινε «ότι χρίζουν απαντήσεως» απέκλεισε το ενδεχόμενο να έδωσε ο Μιχαλολιάκος εντολή να γίνουν επιθέσεις σε αλλοδαπούς ή στο ΠΑΜΕ.

Δηλώνοντας πως ο ίδιος δεν συμμετείχε σε όργανα του κόμματος, ο κ. Αρβανίτης χαρακτήρισε εφεύρημα τα περί ”ταγμάτων εφόδου” και συμπλήρωσε πως «αν κάποιοι εξετράπησαν αυτό είναι καταδικαστέον. Το φρικτόν και απάνθρωπο έγκλημα ενός στυγνού δολοφόνου εις την Αμφιάλην θα το αναλύσω στην αγόρευσίν μου». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πως εξηγεί την παρουσία και άλλων μελών της Χρυσής Αυγής δίπλα στον Ρουπακιά, ο πρώην βουλευτής απάντησε μιλώντας «για την άνοδο της Χρυσής Αυγής εκείνη την περίοδο», λέγοντας πως η απήχηση του κόμματος «είχε θορυβήσει τον Σαμαράκο» που «έκανε τον πολιτικό της Ελλάδος ο απατεωνάκος αυτός».

Λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί και σε άλλους πολιτικούς, μέλη της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο μετά τη δολοφονία Φύσσα που ξεκίνησε η μεγάλη δικαστική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή, με πρώτο στη λίστα τον Νίκο Δένδια που κατά τον απολογούμενο «του λείπει το εθνικόν συνειδός». Δίπλα στον κ. Δένδια, ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής τοποθέτησε και «τον εσμόν τον γνωστόν: Βορίδης, Αθανασίου και ο αρχισκευωρός ο Σαμαράς.. Αυτή η ντροπή της Ελλάδος και της Μεσσηνίας».

Ερωτηθείς για το καταστατικό του κόμματος του 1987 -που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και αναφέρεται στην απόλυτη Αρχή του αρχηγού- ο κ. Αρβανίτης έκανε λόγο για «αυτό το πλαστό καταστατικό του δημοσιογράφου, επαγγελματία διώκτη της Χρυσής Αυγής, Ψαρρά» και ανέφερε πως αν είχε υποψίες πως «ο Λαϊκός Σύνδεσμος είχε τέτοιες τάσεις έστω και διεργασίες προς τέτοια κατεύθυνση, εγώ θα ήμουν εκτός». Όπως είπε, ο ίδιος είδε μόνο ένα καταστατικό «το εγκεκριμένο, κεκυρωμένο και αποδεχθέν», από τον ’Αρειο Πάγο.

Τέλος ερωτηθείς για τη φράση του Νίκου Μιχαλολιάκου περί «ακονίσματος των λογχών στα πεζοδρόμια», ο κ. Αρβανίτης είπε πως «ένας ρήτωρ καταφεύγει ενδεχομένως σε υπερβολές και εγώ αγορητής είμαι και πολλάκις έχω προβεί σε υπερβολές».

Οι απολογίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, όπου έχουν κληθεί οι Χρυσαβαλάντης Αλεξόπουλος και Γεώργιος Γερμενής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή