«Ασπίδες»: Πότε αναχωρεί για την Ερυθρά Θάλασσα η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα»

Εξελίξεις για τη μεγάλη ευρωπαϊκή επιχείρηση.
.
.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ-Eurokinissi

Κατά τα τέλη του Φεβρουαρίου αναμένεται να αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» (Aspides) για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης.

Όπως έγινε γνωστό, έχουν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές στα συστήματα του σκάφους και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από το ΚΥΣΕΑ. Σημειώνεται πως στον ευρωπαϊκό στόλο που θα επιχειρεί στην περιοχή θα προστεθεί και βελγική φρεγάτα.

Η επιχείρηση εγκρίθηκε και επίσημα από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 19 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως διοικητής επιχείρησης ορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ενώ το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης θα βρίσκεται στη Λάρισα. Η Ιταλία θα έχει την ευθύνη για το επιχειρησιακό κομμάτι της αποστολής εν πλω.

Η ελληνική φρεγάτα θα είναι το παλαιότερο σκάφος του ευρωπαϊκού στολίσκου της αποστολής, και, πέραν των δικών της δυνατοτήτων προστασίας, θα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» αεράμυνας άλλου σκάφους, ευρωπαϊκού ή μη: Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή λαμβάνει χώρα και η επιχείρηση Prosperity Guardian, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, με την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» να έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Στην επιχείρηση- τη μεγαλύτερη του είδους της στην ιστορία της ΕΕ- θα συμμετέχουν πλοία και από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Δανία και το Βέλγιο, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν μια πολύ μεγάλη περιοχή- κατά πολύ μεγαλύτερη, πχ, από την επιχείρηση «Irini» στα ανοιχτά της Λιβύης, για την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. |Ειδικότερα, το θέατρο επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Δημοφιλή