Ο 18χρονος που θα ταξιδέψει στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος

Θα γίνει το νεαρότερο άτομο στην ιστορία που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.
Blue Origin

Ενας έφηβος, ηλικίας μόλις 18 ετών, πρόκειται να γίνει ο νεότερος άνθρωπος στην ιστορία που θα πετάξει στο διάστημα, μαζί με τον Τζεφ Μπέζος στην πρώτη επανδρωμένη πτήση της διαστημικής εταιρείας του, Blue Origin, στις 20 Ιουλίου.

Ο Ολιβερ Ντέμεν θα πάρει τη θέση ενός ανώνυμου πλειοδότη που είχε δώσει 28 εκατομμύρια δολάρια σε μια δημόσια δημοπρασία αλλά δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την πολυπόθητη πτήση λόγω «επιπλοκών στο πρόγραμμά του».

Ο έφηβος είναι γιος του Διευθύνοντα Συμβούλου του κολοσσού διαχείρισης επενδύσεων Somerset Capital Partners, Τζος Ντέμεν.

Ο κ. Ντέμεν είχε εξασφαλίσει μια θέση στη δεύτερη πτήση αλλά τελικά κέρδισε την επιβίβασή του στην πρώτη. Στη συνέχεια επέλεξε να πετάξει ο γιός του στη θέση του, ο οποίος είναι φοιτητής φυσικής.

Στην πτήση θα συμμετέχει ακόμη η Ουάλι Φανκ, 82 ετών, η οποία θα γίνει το μεγαλύτερο άτομο που μεταβαίνει στο διάστημα. Ο Τζεφ Μπέζος και ο αδερφός του, Μαρκ, θα αποτελούν τους υπόλοιπους επιβάτες στον πύραυλο New Shepard.

Η Blue Origin δεν έχει αποκαλύψει πόσο κοστίζει το εισιτήριο του Ντέμεν. Είπε ότι η πτήση θα εκπληρώσει ένα δια βίου όνειρο για τον έφηβο, «ο οποίος έχει γοητευτεί από το διάστημα, τη Σελήνη και τους πυραύλους από τότε που ήταν 4 ετών».

Η εταιρεία σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους επιβάτες της σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, επιτρέποντάς τους να βιώσουν τη μικροβαρύτητα.

Στη συνέχεια, η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη, χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτο, σε ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10 λεπτά.

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Δημιούργησε την Blue Origin το 2000 και ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αυτός και ο αδελφός του θα συμμετέχουν στην πρώτη πτήση - περιγράφοντάς το ως κάτι που ήθελε να κάνει «όλη του τη ζωή».

Η πτήση αυτή έρχεται να διαδεχθεί την αντίστοιχη που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος έφτασε με επιτυχία στην άκρη του διαστήματος με τον πύραυλο της εταιρείας του, Virgin Galactic.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή