ΑγροΟικόΠολις: Σύμπραξη παραγωγών - καταναλωτών για αγορές «απευθείας από το χωράφι»

Mια πρωτοβουλία που σε συνεργασία με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε τη δημιουργία ενός δικτύου άμεσης σύνδεσης παραγωγών και καταναλωτών σε κάθε πόλη της χώρας.
Julia_Sudnitskaya via Getty Images

Τους τελευταίους μήνες η πανδημία του COVID-19 έφερε μεταξύ άλλων στο προσκήνιο τα θέματα της υγείας και της ασφάλειας των τροφίμων μας.

Το πρώτο κύμα του lockdown που εφαρμόστηκε, προκάλεσε πανικό στην αγορά τροφίμων, τόσο τοπικά όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πολλοί καταναλωτές αγόρασαν μαζικά τρόφιμα μακράς διάρκειας, μπροστά στον κίνδυνο των πιθανών ελλείψεων.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της πανδημίας αναδείχθηκαν πανηγυρικά τα σούπερ μάρκετ και οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Στο μεταξύ, οι περιορισμοί μεταφοράς και το κλείσιμο των τοπικών αγορών κατέστησε σχεδόν αδύνατο να παραδώσουν οι μικροί τοπικοί παραγωγοί τα προϊόντα τους σε πελάτες, λαϊκές και εστιατόρια, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής τους και την ακολουθούμενη οικονομική καταστροφή τους.

Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα και η γεωργία θεωρούνται βασικοί τομείς της οικονομίας της χώρας.

Ωστόσο, ορισμένοι μικροί παραγωγοί και τα εναλλακτικά δίκτυα τροφίμων που τα υποστηρίζουν ξεπέρασαν αυτά τα εμπόδια βρίσκοντας δημιουργικούς τρόπους πώλησης των προϊόντων τους.

Το ΑγροΟικόΠολις είναι μια πρωτοβουλία που σε συνεργασία με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε τη δημιουργία ενός δικτύου άμεσης σύνδεσης παραγωγών και καταναλωτών σε κάθε πόλη της χώρας.

Όλοι οι παραγωγοί του δικτύου παράγουν τα προϊόντα τους με αγροοικολογικό ή βιολογικό τρόπο, χωρίς χρήση χημικών σκευασμάτων και φυτοφαρμάκων, με σεβασμό στη φύση και την υγεία των καταναλωτών.

Παραγωγοί και καταναλωτές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά από κοινού ώστε αυτή η σύμπραξη να είναι εφικτή σε κάθε πόλη της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια, που βασίζεται στις αρχές του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης, της φροντίδας για τη γη και τον άνθρωπο.

Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία προσφέρει το πλαίσιο πάνω στο οποίο η ομάδα δουλεύει.

H ΚΥΓΕΩ είναι ένα δίκτυο διανομής τροφής που διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ μικροπαραγωγών βιολογικών προϊόντων και ομάδων καταναλωτών, υπό την προϋπόθεση της διαφάνειας, της συνεργασίας και των άμεσων συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών.

Αν είσαι παραγωγός που παράγει βιολογικά ή αγροοικολογικά και θέλεις να συμμετέχεις σε μια πανελλήνια δράση-σύνδεση παραγωγών - καταναλωτών στείλτε mail στο: tas@apenantioxthi.com

-Αν είσαι καταναλωτής/-τρια και θέλεις να έχεις πρόσβαση σε καθαρή τροφή στην περιοχή σου και να προμηθεύεσαι απευθείας από παραγωγούς,

-Αν θέλεις να μοιραστείς το χρόνο σου και να βοηθήσεις στο να μεγαλώσει το δίκτυό ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε καθαρή τροφή επικοινώνησε στο volunteers@agroecopolis.org και δώσε τα στοιχεία και τον τρόπο με τον οποίον θα ήθελες να βοηθήσεις ώστε η ομάδα να επικοινωνήσει μαζί σου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε επίσης εδώ:

Δημοφιλή