Η "Γυναίκα-Νυχτερίδα" της Κίνας και το "ύποπτο" εργαστήριο της Γουχάν

Την περασμένη βδομάδα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες περί ”αυτομόλησής” της από την Κίνα στο Παρίσι, συνοδεία απορρήτων εγγράφων που αποδεικνύουν την πηγή της πανδημίας.
Η 55χρονη Σι Ζενγκλί, γνωστή στην Κίνα ως “batwoman”, στο Ινστιντούτο της Γουχάν.
Η 55χρονη Σι Ζενγκλί, γνωστή στην Κίνα ως “batwoman”, στο Ινστιντούτο της Γουχάν.
JOHANNES EISELE via Getty Images

Μία Κινέζα ειδικός στους ιούς των νυχτερίδων και το εργαστήριό της στην Γουχάν, βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σχετικά με την προέλευση του Covid-19.

Η 55χρονη Σι Ζενγκλί, γνωστή στην Κίνα ως “batwoman” (γυναίκα-νυχτερίδα), είναι μία επιστήμων που έχει αφιερώσει την ζωή της στη μελέτη των ιών που προέρχονται από τις νυχτερίδες και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους. Επί σειρά ετών, η Σι έχει συγκεντρώσει στελέχη κορονοϊών από νυχτερίδες και το 2004, εντόπισε ένα απόθεμα τέτοιων ασθενειών στις σπηλιές των νυχτερίδων που βρίσκονται στα περίχωρα της Γουχάν.

Το γεγονός ότι η εξάπλωση της πανδημίας ξεκίνησε από την πόλη στην οποία ζει και δουλεύει, ήταν λογικό να φέρει την Σι στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Εκτοτε, δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι δεν πιστεύει πώς ο ιός προήλθε από το εργαστήριό της. Παρ΄ όλα αυτά, την περασμένη βδομάδα άρχισαν να κυκλοφορούν διαδικτυακές φήμες περί ”αυτομόλησής” της από την Κίνα στο Παρίσι, συνοδεία απορρήτων εγγράφων που αποδεικνύουν την πηγή της πανδημίας.

Η Σι διέψευσε τις φήμες και ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι παραμένει εντός Κίνας και συνεχίζει κανονικά την δουλειά της στο εργαστήριο της Γουχάν.

Το Ινστιντούτο Ιολογίας της Γουχάν ιδρύθηκε το 1965, αρχικά ως μικροβιολογικό εργαστήριο. Ηταν το μοναδικό στο είδος του στην Κομμουνιστική Κίνα της εποχής κι επειδή έλαβε την ανώτατη διαβάθμιση ασφαλείας στην χώρα, είχε το ελεύθερο να διαχειριστεί τους πιο θανατηφόρους ιούς του κόσμου.

Οι επιστήμονές του έχουν δημιουργήσει υβριδικές εκδοχές κορονοϊού νυχτερίδας, ο οποίος μπορεί να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Το 2015, το επιστημονικό περιοδικό Nature είχε θέσει ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος του κινδύνου που εμπεριέχουν τέτοιου είδους έρευνες - κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στις θεωρίες περί διαρροής του Covid-19 από το Ινστιντούτο της Γουχάν.

Στο σχετικό άρθρο του Nature, ο Σάϊμον Γουάιν-Χόμπσον, ένας ειδικός στους ιούς που συνεργάζεται με το Ινστιντούτο Παστέρ στο Παρίσι, έγραφε ότι ο νέος ιός ”αναπτύσσεται εξαιρετικά καλά” στα ανθρώπινα κύτταρα και ”αν ξεφύγει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία του”.

Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο, στο άρθρο του περιοδικού προστέθηκε μία ανακοίνωση, η οποία τονίζει τα εξής: ”Γνωρίζουμε ότι αυτό το άρθρο χρησιμοποιείται ως βάση μη επιβεβαιωμένων θεωριών περί εργαστηριακής κατασκευής του κορονοϊού που προκαλεί τον Covid-19. Δεν υπάρχει καμμία απόδειξη ότι κάτι τέτοιο είναι αληθές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποιο ζώο είναι η πιθανότερη πηγή του κορονοϊού.”

Ενας απο αυτούς που πιστεύουν ότι ο κορονοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο είναι και ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι ισχυρισμοί του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα τόσο της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας των ΗΠΑ, όσο και των Αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Αντονι Φαούτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιντούτου Αλλεργιών και Μεταδιδόμενων Ασθενειών των ΗΠΑ, ο οποίος έχει εμφανιστεί πολλές φορές δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο κατά την διάρκεια των καθημερινών συνεντεύξεων τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο National Geographic ότι όλες οι ενδείξεις ”τείνουν πολύ, πολύ ισχυρά προς την κατεύθυνση ότι ο ιός δεν είναι δυνατόν να δημιουργήθηκε τεχνητά.”

Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ, αποκλείοντας την περίπτωση ανθρώπινου δημιουργήματος, αλλά συνεχίζουν να ερευνούν την πιθανότητα να πρόκειται για το αποτέλεσμα ατυχήματος σε εργαστήριο της Γουχάν ή επαφής με μολυσμένα ζώα.

Πηγή: Financial Times.

Δημοφιλή