ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2020 07:07 EEST

Η αριθμητική των θανάτων από κορονοϊό: Πόσο ακριβείς είναι οι μετρήσεις στην Ευρώπη

Κατά μήκος της Ευρώπης, στατιστικές αφήνουν εκτός χιλιάδες ανθρώπους που πιθανότατα πέθαναν από τον Covid-19.

JOEL SAGET VIA GETTY IMAGES

Oι νεκροί εξαιτίας του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασαν αυτούς της Ιταλίας, ενώ και επίσημα πλέον μιλάμε για τον μεγαλύτερο θλιβερό απολογισμό μέχρι στιγμής στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τρίτη αναφέρουν πως οι θάνατοι υπερέβησαν τους 30.000, την ώρα που αυτοί που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία, η οποία ήταν, μέχρι πρότινος, η πλέον πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα, αγγίζουν περίπου τους 29.500.

Η σύγκριση όμως του αριθμού των θανάτων μεταξύ κρατών, έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού για τον τρόπο που γίνεται η καταμέτρηση των θυμάτων παγκοσμίως.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχώς επισημαίνουν πως οι στατιστικές συγκρίσεις είναι δύσκολες, ακριβώς επειδή η κάθε χώρα καταμετρά με τον δικό της τρόπο τους νεκρούς.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής του τμήματος υγείας στο Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο και άδικο να γίνονται συγκρίσεις».

Σε ανάρτησή του στο twitter τόνισε πως ακόμα και οι χρόνοι καταγραφής των νεκρών είναι διαφορετικοί και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει να ανταποκρίνεται ταχύτερα από πολλά άλλα κράτη. «Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συγκρίσεις», έσπευσε να συμπληρώσει.

 

Φυσικά, καμία χώρα δεν θέλει να παραδεχτεί πως είναι η πρώτη στους θανάτους. Και η αλήθεια είναι πως σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός των νεκρών που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο ιό παραμένει ακόμα ασαφής.

 

11.600 θάνατοι στην Ιταλία που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο σύνολο

Οι εξελίξεις σχετικά με την πανδημία στην Ιταλία ανακοινώνονται καθημερινά στις 6 μ.μ. από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι αρμόδια για αντίστοιχα θέματα.

Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νεκροί που ανακοινώνονται είναι αυτοί που αφορούν περιπτώσεις ασθενών που διαγνώστηκαν με τον κορονοϊό και μόνο αυτές.

H Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας, την Δευτέρα, ανακοίνωσε περισσότερες απώλειες, επισημαίνοντας ωστόσο πως από την αρχή της κρίσης, χιλιάδες θάνατοι σε ολόκληρη την χώρα δεν είχαν ποτέ επίσημα συνδεθεί με τον ιό.

Στην πρώτη της έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στο ποσοστό θνησιμότητας της Ιταλίας, που καλύπτει το 86% του πληθυσμού, η ISTAT δήλωσε ότι από τις 21 Φεβρουαρίου, όταν καταγράφηκαν οι πρώτοι νεκροί του Covid-19, έως τις 31 Μαρτίου, οι θάνατοι στην χώρα σημείωσαν άνοδο κατά 39% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πέντε προηγούμενων χρόνων.

Περίπου 11.600 περιπτώσεις θανάτων -που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη καταγραφή- αφορούν ανθρώπους που δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ, αλλά πιθανολογείται πως απεβίωσαν από αυτή την αιτία. Επρόκειτο μάλιστα για άτομα που ζούσαν στις περιοχές της χώρας που επλήγησαν περισσότερο.

Οι Αρχές της Ιταλίας σχολιάζουν πως είναι λογικό να υποτεθεί ότι οι ασθενείς αυτοί είτε πέθαναν από τον Covid-19, είτε από κάποια άλλη ασθένεια την οποία δεν «πρόλαβαν», αφού το σύστημα υγείας είχε αφιερωθεί στον κορονοϊό.

LEON NEAL VIA GETTY IMAGES

 

Περίπου 9.000 θάνατοι στο σπίτι εκτός καταμέτρησης στην Γαλλία

Ο αριθμός των νεκρών στην Γαλλία ανακοινώνεται καθημερινά στις 7 μ.μ σταθερά από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αρχικά, τα μόνα δεδομένα που δημοσιοποιούνταν αφορούσαν μόνο άτομα που έχαναν την ζωή τους στα νοσοκομεία, από τις 2 όμως Απριλίου οι αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν πως πλέον στους νεκρούς θα συμπεριλαμβάνουν και αυτούς που πεθαίνουν στα γηροκομεία αλλά και σε άλλους ξενώνες φιλοξενίας.

Από την 1η Μαρτίου, η Γαλλία έχει αναφέρει σχεδόν 25.000 θανάτους, με τους 15.583 να καταγράφονται σε νοσοκομεία και τους 9.312 σε άλλους χώρους.

Λόγω όμως της πολυπλοκότητας των δεδομένων, στην χώρα δεν έχουν συμπεριληφθεί στα επίσημα στοιχεία οι θάνατοι που σημειώθηκαν στα σπίτια.

Ορισμένοι γιατροί εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι της τάξης των 9.000 επιπλέον, με τις χαμηλότερες εκτιμήσεις να μιλούν για τουλάχιστον 6.000 περιπτώσεις.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, τόνισε πως τον Ιούνιο θα υπάρξει επίσημα ανακοίνωση του συνόλου του αριθμού των νεκρών.

Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι την 1η Απριλίου, όπου σημειώθηκε το αποκορύφωμα του ημερήσιου αριθμού θανάτων της Γαλλίας, καταγράφηκαν 1.000 παραπάνω θάνατοι (2.776) από αυτούς που καταγράφηκαν ολόκληρο το 2019 (1.689).

 

8.000 περίπου θάνατοι στην Ισπανία δεν έχουν συνδεθεί ακόμα επίσημα με τον Covid-19

Στην Ισπανία, έως την 1η Μάη είχαν καταγραφεί 29.034 περίπου περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για μια αύξηση δηλαδή της τάξεως του 50%.

Στην εκτίμηση αυτή, περιλαμβάνονται 20.938 οι οποίοι έχουν συνδεθεί επισήμως με τον Covid-19 και 8.096 που δεν έχουν ακόμα αιτιολογηθεί.

Ας σημειωθεί ότι στην χώρα ανακοινώνονται καθημερινά όλοι οι θάνατοι, ανεξαρτήτως με το μέρος που κατέληξε ο ασθενής. Σε αντίθεση με την Γαλλία λοιπόν, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι απεβίωσαν στο σπίτι. 

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πέθαναν στο σπίτι ή άλλες μονάδες φιλοξενίας είναι λιγότερο πιθανόν να έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό, σημαίνει ότι δεν έχουν ακόμα όλοι συμπεριληφθεί στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ισπανίας. Συνεπώς, μένει να οριστικοποιηθεί ο ακριβής αριθμός των θανάτων.

ASSOCIATED PRESS

 

Tι λείπει από τα στατιστικά του Ηνωμένου Βασιλείου

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της χώρας δημοσιεύει εβδομαδιαίες εκθέσεις που συνοψίζουν τον αριθμό των θανάτων στην Αγγλία και την Ουαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1/3 των θανάτων που καταγράφηκαν ως τις 17 Απριλίου ήταν σε κέντρα φροντίδας. Την εβδομάδα εκείνη, σημειώθηκε στην χώρα και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μέσα σε διάστημα επτά ημερών, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή στατιστικών στοιχείων το 1993.

Ο μέσος όρος για την αντίστοιχη εβδομάδα από το 2015 έως το 2019 ήταν 10.497.

Την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου, περισσότερο από το 1/5 των θανάτων που σχετίζονται με κορονοϊό στην Αγγλία και την Ουαλία σημειώθηκαν σε κέντρα φροντίδας.

Τα εν λόγω όμως εντυπωσιακά στοιχεία πιστεύεται ότι είναι πολύ χαμηλότερα από τον πραγματικό αριθμό θανάτων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μοντελοποίηση που πραγματοποιήθηκε από τους Financial Times υποδηλώνει ότι έως και 41.000 επιπλέον άνθρωποι είχαν πεθάνει μέχρι τις 21 Απριλίου ως άμεση ή έμμεση συνέπεια του Covid-19.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή ο διευθυντής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας, Στέφεν Πάουις, τόνισε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για τις αναφορές περί αυξημένων θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.