Bloomberg: Η Ευρώπη είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας

Η οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη απειλεί την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
gopixa via Getty Images

Ως τον πιο αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας παρουσιάζει την ευρωπαϊκή οικονομία το πρακτορείο Bloomberg.

Η βιομηχανική παραγωγή σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ των 19 χωρών μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης και η επιδείνωση της ζήτησης είναι εμφανής, καθώς το μπλοκ πιέζεται μεταξύ διεθνών και εγχώριων προβλημάτων. Άλλωστε, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δεν θα ξεπεράσει το 1% φέτος, σημειώνοντας μια σημαντική επιβράδυνση έναντι της ανάπτυξης του 2018 (1,8%), δημιουργώντας πρόβλημα ακόμα και στην πανίσχυρη Γερμανία.

Η Επιτροπή προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών - χωρίς τη Βρετανία λόγω του Brexit - θα επιβραδυνθεί δραματικά σε 1,5% φέτος από 2,1% το 2018.

Οι πρόσφατες ζοφερές προβλέψεις έχουν τρομάξει τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι η κρίση που κυριαρχεί στην ευρωζώνη θα μπορούσε να συμπαρασύρει την παγκόσμια οικονομία.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Lombard Odier, δήλωσε στο Bloomberg: «Ανησυχώ για την Ευρώπη. Μπορεί η οικονομία της Κίνας να επιβραδύνεται, όμως επί ευρωπαϊκού εδάφους, η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα».

Η οικονομική επιβράδυνση πλήττει τον πυρήνα της Ευρώπης. Ενώ στο παρελθόν η Ελλάδα θεωρείτο η ρίζα του κακού, αυτή τη φορά οι προοπτικές της γερμανικής βιομηχανίας είναι που πλήττονται.

Η Deutsche Bank έχει προειδοποιήσει ήδη ότι η οικονομία της χώρας φλρτάρει επικίνδυνα με την ύφεση.

Ο Σεμπαστιάν Μπέκερ, οικονομολόγος της Deutsche Bank, έγραψε σε έκθεση του:«Η γερμανική οικονομία το 2019 υπήρξε μέχρι τώρα μια μεγάλη απογοήτευση. Πολλοί δείκτες μας λένε ότι η γερμανική οικονομία παρασύρεται προς την ύφεση αυτή τη στιγμή».

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν μειωθεί στη Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και μήνες το κίνημα διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων.

Γερμανία και Γαλλία μαζί, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

«Αν η Γαλλία σταματήσει να καταναλώνει και η Γερμανία σταματά να παράγει, έχετε σοβαρό πρόβλημα στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ludovic Subran, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν αρχίσει πάλι να ανεβαίνουν, εν μέσω αμφιβολιών για τη δημοσιονομική διαχείριση από την ιταλική κυβέρνηση, η οικονομική υγεία των τραπεζών είναι αμφισβητήσιμη και το Brexit παραμένει ανεπίλυτο. Παράλληλα, οι ευρωεκλογές του Μαΐου, όπου αναμένεται να ενισχυθούν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα, ανησυχούν ήδη ορισμένες επιχειρήσεις, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ισπανία.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, Τετάρτη, δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9% το Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο, διπλάσια από ό, τι προβλεπόταν. Η ετήσια δε πτώση, ήταν η πιο απότομη από το 2009.

Αύριο, Πέμπτη, θα δημοσιευτούν στοιχεία για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, δήλωσε ότι «έχουν αυξηθεί έντονα οι κίνδυνοι στην Ευρώπη»

European Comission

Ο Ντέσμοντ Λάχμαν, πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ανάπτυξης του ΔΝΤ, προειδοποίησε ότι εάν η ιταλική κυβέρνηση δεν μπορεί να επισκευάσει γρήγορα τις ζημίες, ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια τεράστια κρίση χρέους.

Όπως είπε στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων: «Η ιταλική κυβέρνηση δεν διαθέτει τα μακροοικονομικά εργαλεία για την τόνωση της οικονομίας. Στο πλαίσιο ενός ενιαίου νομίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - και όχι η Εθνική Τράπεζα της Ιταλίας - διαχειρίζεται την ιταλική πολιτική επιτοκίων και συναλλαγματικών ισοτιμιών. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για την παγκόσμια οικονομία. Η ιταλική οικονομία είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα και έχει κρατικό χρέος άνω των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Αν η κατάσταση χειροτερέψει, ανακύπτει το ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν οι θεσμοί, ενώ δεν έχουν απομείνει πολλά αμυντικά όπλα στην ΕΚΤ. Ενδεχομένως να μην χρειαστεί αποφασιστική δράση. Η γερμανική υποχώρηση πιθανό να περιοριστεί από την μικρή ανεργία και την χρήση κάποιας πολιτικής κινήτρων.«Η εγχώρια οικονομία παραμένει αρκετά ανθεκτική. Μπορεί να υπάρξει ένα αρνητικό πρώτο τρίμηνο και ένα αδύναμο δεύτερο, όμως μετά η οικονομία θα ανακάμψει. Δεν περιμένω βαθιά ή παρατεταμένη ύφεση», δήλωσε η Αλίν Σούλινγκ, οικονομολόγος της ABN Amro.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Δημοφιλή