Bloomberg: O ρόλος της Ελλάδας στην παρτίδα του φυσικού αερίου και νέοι «παίκτες-κλειδιά»

...και ένας επιχειρηματικός όμιλος, που διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην αγορά φυσικού αερίου.
Osman Orsal / Reuters

Καθώς η Ελλάδα στρέφεται προς το φυσικό αέριο, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, ένας επιχειρηματικός όμιλος επιχειρεί να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο.

Η Μυτιληναίος Holdings Α.Ε. στοχεύει να ξεπεράσει τον κρατικό φορέα (ΔΕΠΑ Α.Ε.), ώστε να γίνει ο ηγέτης στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020. Η εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, ποντάρει σε ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και στις πωλήσεις προς τρίτους, ώστε να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

«Το φυσικό αέριο είναι ο σημαντικότερος πυλώνας στην στρατηγική του ομίλου Μυτιληναίου στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της MNG Trading, σε συνέντευξή του. «Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, αλλά έχει προοπτικές ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα είναι απομονωμένη από το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, εισάγοντας το μεγαλύτερο μέρος του αερίου που καταναλώνει μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία, που διασχίζει την Βουλγαρία, καθώς και ορισμένες ποσόστητες υγροποιημένου αερίου (LNG), κυρίως από την Αλγερία, στο πλαίσιο μίας σύμβασης με την ΔΕΠΑ που λήγει το 2021.

Η Ελλάδα επεκτείνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και την δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε μια προσπάθεια να βρει εναλλακτικές πηγές που θα καλύψουν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, καθώς μια δεκαετία νωρίτερα τα εργοστάσια λιγνίτη (καύσης άνθρακα) συνεισέφεραν κατά 55% για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, με βάση στοιχεία του Bloomberg.

Bloomberg via Getty Images

Τα εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο παρήγαγαν σχεδόν το 30% της απαιτούμενης ενέργειας το 2017, ωστόσο αυτό το ποσοστό αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 μονάδες την τελευταία τριετία.

Ο Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος από τους (λίγους) ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι περιορίζουν δραστικά την κυριαρχία του δημόσιου φορέα (ΔΕΗ), ο οποίος παράγει σχεδόν τα δύο τρίτα της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα.

Η συμφωνία για το ελληνικό δημόσιο χρέος (συμφωνία διάσωσης) προβλέπει να πουλήσει η ΔΕΗ το 40% των ρυπογόνων μονάδων της, που χρησιμοποιούν μία μορφή άνθρακα γνωστή ως λιγνίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Μυτιληναίος διατηρεί σήμερα μερίδιο αγοράς 32% σε σχέση με το 45% της ΔΕΠΑ στην αγορά αερίου, με τον κρατικό προμηθευτή της Ελλάδας που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση να διατηρεί ένα ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο, λέει ο κύριος Κανελλόπουλος.

Igor Lenkin via Getty Images

Αυτό το έτος θα είναι το πρώτο κατά το οποίο η εταιρεία (του ομίλου Μυτιληναίου) θα πωλήσει «σημαντικές ποσότητες» φυσικού αερίου σε τρίτους πελάτες, με τα προβλεπόμενα έσοδα αυτές τις πωλήσεις να υπολογίζονται στα 100 εκατομμύρια ευρώ (111 εκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του 2019 - από 20 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε το 2018 επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Ελλάδα, με συνολική δυνατότητα παραγωγής 750 μεγαβάτ. Το αέριο αποτελεί μια «γέφυρα» καυσίμων κατά την σταδιακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα αυξηθούν γρήγορα και με μεγάλες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της MNG.

Η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί και για εξαγωγή ενέργειας σε γειτονικές χώρες και ο όμιλος Μυτιληναίου θέλει να κατοχυρώσει τον ρόλο του στην περιοχή, δηλώνει ο διευθύνων.

Το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας ήδη λειτουργεί μεταφέροντας ποσότητες από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ ποσότητες εισάγονται στη χώρα και μέσω του τερματικού σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας, κοντά στην Αθήνα.
Ο Μυτιληναίος ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα που εισήγαγε
αμερικανικό LNG μέσω του συγκεκριμένου τερματικού σταθμού, με εισαγωγή 170.000 κυβικών μέτρων τον Φεβρουάριο του 2019.

Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα ξεκίνησαν στις 22 Μαΐου την κατασκευή μίας
σύνδεσης (τμήμα αγωγού) για τα δίκτυα φυσικού αερίου, με στόχο να μεταφέρεται φυσικό αέριο από το Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή προς τα Βαλκάνια, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από τις προμήθειες από τη Ρωσία.

Η Βουλγαρία θα παραλάβει τις πρώτες ποσότητες υγροποιημένου αερίου (LNG)
μέσω του ελληνικού τερματικού σταθμού, το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Ο Διαδριατικός αγωγός (Trans Adriatic), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ευρώπη, πρόκειται να λειτουργήσει το 2020. Ένα άλλο σημείο εισόδου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα είναι η υπεράκτια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (LNG) κοντά στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εμπορικές δραστηριότητες προγραμματίζονται για το 2021.

Δημοφιλή