Χάικο Μάας σε Μητσοτάκη: Η ΕΕ έχει ξεκάθαρη θέση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Γερμανία στηρίζει τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα – Ενεργό ρόλο αναλαμβάνει η Μέρκελ.
Eurokinissi

Με μία δήλωση του, κατά την συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκαθάρισε τη θέση της Γερμανίας απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία: «Καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο».

Η θέση που εκφράζει ο Γερμανός ΥΠΕΞ έχει ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς η Γερμανία είναι στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ και η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, όπως δήλωσε ο κ. Μάας απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό: «Επίσης, επιτρέψτε μου, να σας πω με κάθε σαφήνεια -να επιβεβαιώσω δηλαδή- ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε, ότι η Καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο».

Στην δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα μία φορά στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ προς την Άγκυρα, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε επιθετική κίνηση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι επιθετική κίνηση κατά της Ευρώπης: «Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γερμανό ΥΠΕΞ υποτίθεται ότι θα είχε ως βασικά θέματα συζήτησης το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής και το μεταναστευτικό. Όμως τελικά, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων και την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, έγινε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Όλο το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε ετοιμότητα, ενώ πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Δημοφιλή