Χαμηλή η τουρκική στρατιωτική κινητικότητα, παρά την «εμπρηστική» ρητορική της Άγκυρας

Οι τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα παρουσιάζονται πολύ μειωμένες, παρά το «κρεσέντο» προκλητικών δηλώσεων.
.
.
ΓΕΕΘΑ

Παρά την έξαρση των «εμπρηστικών» δηλώσεων από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό, η τουρκική στρατιωτική κινητικότητα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, αναφέρουν στρατιωτικές πηγές- σχολιάζοντας πως αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμα και σε σύγκριση με περιόδους «ηρεμίας» από προηγούμενα έτη. Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με την ελληνική πλευρά να παραμένει σε επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο «πληροφοριακό μέτωπο», οι εν λόγω πηγές σχολιάζουν ότι αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρατηρείται στα social media- και αυτό τη στιγμή που, σε επίσημο επίπεδο, από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης οι προκλητικές δηλώσεις συνεχίζονταν και αυτήν την εβδομάδα, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ να επιδίδεται σε μια νέα σειρά παραληρηματικών δηλώσεων την Τρίτη, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «λες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε να ιδιωτικοποιήσει την Ελλάδα- μιλάει σαν κυβερνήτης μιας πολιτείας άλλης χώρας».

Ακόμη, αναφέρθηκε σε αυτό που η Τουρκία χαρακτηρίζει «στρατιωτικοποίηση των νησιών», ισχυριζόμενος πως «είναι παράνομη» και ότι «στην Ελλάδα η αντιπολίτευση λέει “μετατρέψατε ολόκληρη την Ελλάδα σε βάση άλλων κρατών”, πιθανώς καμία άλλη κυβέρνηση δεν ήρθε να πει ότι έχουν εξαρτήσει το μέλλον της χώρας τους από άλλες χώρες...κάποιος θέλει να παρασύρει την Ελλάδα σε μια περιπέτεια. Η Τουρκία έχει πολύ ισχυρή διπλωματία, εάν δείξετε επιθετικότητα, μπαίνει στο παιχνίδι το λογισμικό “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”». Επίσης, πάντα στο ίδιο παραληρηματικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει την τουρκική ρητορική τον τελευταίο καιρό, εξαπέλυσε «βολές» κατά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κάνοντας λόγο για «ψυχολογία εφήβου» και «παιδικές δηλώσεις».

Στο ίδιο κλίμα είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, που προέβη σε θρασύτατες δηλώσεις για το θέμα των γυμνών μεταναστών στον Έβρο. Παράλληλα, σε επίπεδο εξοπλισμών, το Bloomberg μετέδωσε πως η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός εγχώριας παραγωγής βαλλιστικού πυραύλου («Tayfun») στη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη, που πέταξε 561 χλμ πριν πέσει στα ανοιχτά της Σινώπης- με Τούρκους αναλυτές και ΜΜΕ να σχολιάζουν πως η Τουρκία πλέον αποκτά τη δυνατότητα να πλήξει σε στόχους σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα. Παράλληλα, η Hurriyet Daily News έχει δημοσίευμα για τους ελληνικούς εξοπλισμούς, κάνοντας λόγο για «συμφωνία 4 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης και τεσσάρων φρεγατών με τη Γερμανία». Το δημοσίευμα επικαλείται αναφορές σε ελληνικά ΜΜΕ περί των συζητήσεων για αγορά νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx KF-41, αλλά και εκσυγχρονισμούς αρμάτων μάχης Leopard 1 και Leopard 2 και φρεγατών ΜΕΚΟ- ενώ δεν απουσιάζουν οι αναφορές στην αγορά των Rafale και τις επαφές για αγορά F-35.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, (ο οποίος έχει συμμετάσχει και ο ίδιος στο «μπαράζ» των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων) είπε την Τρίτη πως οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ωστόσο πως «όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν πως δεν θα επιτρέψουμε κάποιο τετελεσμένο γεγονός ή μια ανεπιθύμητη κατάσταση».

Τα πρώτα Marder στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως την Τρίτη ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας πως τη Δευτέρα αφίχθησαν στην Ελλάδα τα πρώτα 6 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3: Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω ΤΟΜΑ παραλαμβάνονται από τη χώρα μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Γερμανία για την παραχώρηση 40 ελληνικών ΤΟΜΑ τύπου BMP-1 προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία: Τα οχήματα αυτά αντικαθίστανται από ισάριθμα Marder.

Τα Marder πρόκειται να παρελάσουν στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ προορίζονται για το Δ′ Σώμα Στρατού στη Θράκη, όπου θα πλαισιώσουν τους σχηματισμούς σύγχρονων αρμάτων μάχης (Leopard 2) του Ελληνικού Στρατού, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες του ελληνικού μηχανοκίνητου πεζικού.

Ως προς τα όσα έχουν αναφερθεί για την αντικατάσταση των ΒΜΡ-1 που βρίσκονταν στα νησιά, ελληνικές στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνεται και θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με σκοπό την αύξηση της μαχητικής δυνατότητας των ελληνικών δυνάμεων και ότι οι αντικαταστάτες των οχημάτων αυτών είναι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113 τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση- είναι μεγαλύτερης αξιοπιστίας από τα ΒΜΡ-1 που αντικαθιστούν, ενώ επίσης διαθέτουν καλύτερη θωράκιση. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως οι δυνάμεις στα νησιά ενισχύονται και με νεοαποκτηθέντα τεθωρακισμένα αμερικανικής προέλευσης Μ1117.

Δημοφιλή