«Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;»

Ο αρχαιολόγος δρ Θεόδωρος Παπακώστας «σπάει τους κανόνες» και φέρνει την αρχαιολογία στο ευρύ κοινό με εύθυμο τρόπο.
Buena Vista Images via Getty Images

Τι πήρε στις αποσκευές της μία Μινωίτισσα πριγκίπισσα για να πάει στην Αίγυπτο;

Πώς περνούσε την ώρα του όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος;

Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος;

Πώς ένας άσεμνος χορός οδήγησε τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας;

Ποιός ξένος σκλάβος έγινε πλούσιος τραπεζίτης;

Γιατί ο Ηράκλειτος πρότεινε να χαστουκίσουμε τον Όμηρο;

Γιατί τις Κυκλάδες τις λέμε Κυκλάδες;

Τo φαινόμενο του Instagram και δημοφιλής podcaster (Top10 στο Spotify), o αρχαιολόγος δρ Θεόδωρος Παπακώστας (aka Archaeostoryteller), κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» (εκδόσεις Key Books) επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις για την επιστήμη της αρχαιολογίας.

Ξεκινώντας από τα κοινωνικά δίκτυα, ο Archaeostoryteller, ένα project Επικοινωνίας της Επιστήμης, «σπάει τους κανόνες» και φέρνει την αρχαιολογία στο ευρύ κοινό με εύθυμο τρόπο.

Το βιβλίο παρουσιάζει ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα, από τη βαθιά προϊστορία μέχρι το τέλος της.

Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα ασανσέρ, το οποίο σταματά μεταξύ ορόφων. Ο ένας είναι αρχαιολόγος, ο άλλος όχι. Με αφορμή την ερώτηση «με τι ασχολείσαι» ξεκινάει ένας συναρπαστικός διάλογος και ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο.

Παράλληλα δίνονται απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις για την επιστήμη της αρχαιολογίας.

Όπως γράφει στον πρόλογο ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Δημήτρης Πλάντζος «ο Θεόδωρος Παπακώστας με το βιβλίο του μας βοηθά να κάνουμε πράξη κάτι που μέχρι τώρα δεν τολμούσαμε. Φέρνει κοντά την αρχαιολογία των “ειδικών” -ως προικισμένος ειδικός και ο ίδιος, με σπουδές και αξιοσημείωτη σταδιοδρομία- με εκείνη την άλλη, της ποπ κουλτούρας και των πιστών της. Δεν ντρέπεται να σπάει πλάκα με το παρελθόν και τον ρόλο που (του επιτρέπουμε να) παίζει στη ζωή μας. Δεν φοβάται να παίξει με την επιστήμη και μας καλεί να τον μιμηθούμε: ανατρεπτικοί, απενοχοποιημένοι και απεξαρτημένοι από την επιστημοσύνη αιώνων».

Key Books

Ο συγγραφέας εξηγεί στο σημείωμα του ότι «η αφήγηση ακολουθεί τη χρονολογική σειρά των εποχών της αρχαιότητας, ενώ παρεμβάλλονται απαντήσεις στις δημοφιλέστερες κοινές ερωτήσεις για την επιστήμη της αρχαιολογίας τις οποίες συγκέντρωσα συζητώντας με τους ανθρώπους που παρακολουθούν τον Archaeostoryteller στα κοινωνικά δίκτυα. Ο διαχωρισμός των χρονικών περιόδων της αρχαιότητας μπορεί να παρουσιάσει μεγάλη ποικιλία. Εδώ επιλέχθηκαν οι συμβατικά αποδεκτές περίοδοι, οι οποίες παρουσιάζονται σε 12 κεφάλαια. Όσοι και οι θεοί εξάλλου! Το βιβλίο ρωτάει αν χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ. Θα αφήσω τον αναγνώστη να αποφασίσει. Σίγουρα, πάντως, δύσκολα χώρεσε στις σελίδες αυτού του μικρού βιβλίου, καθώς ήταν ιδιαίτερα επίπονο να κρίνω ποια κομμάτια έπρεπε να αφήσω εκτός και σε ποια να εστιάσω. Ίσως αφού δεν χωράει καν στο βιβλίο, πώς να χωρέσει στο ανανσέρ; Τελικά, όμως, πιθανόν η ουσία της να χωράει και στο ασανσέρ, και σε ένα βιβλίο, και κυρίως στο μυαλό μας ώστε να την έχουμε πάντα μαζί μας. Και ένα σχόλιο εδώ: Επειδή θα βρεθούν κάποιοι που θα σχολιάσουν: Ναι, αλλά δεν είπες για αυτό και το άλλο και το παράλλο», τους λέω προκαταβολικά πως εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να πω τα πάντα, και το ξέρουμε όλοι αυτό...».

«... Όταν γεννήθηκε ο Ηρακλής, για να μπορέσει να πάρει θεϊκή δύναμη, έπρεπε να τον βυζάξει η βασίλισσα των θεών, η Ήρα. Η Ήρα, φυσικά, δεν ήθελε να ακούσει για το παιδί του άντρα της με άλλη γυναίκα. Έτσι, ο Δίας έστειλε τον Ερμή να βάλει το βρέφος να βυζάξει στο στήθος της Ήρας όσο αυτή κοιμόταν. Η Ήρα ξύπνησε, τρόμαξε και πέταξε το βρέφος μακριά. Οι σταγόνες γάλακτος που έπεσαν στη γη έγιναν λευκά κρίνα, κι όσο γάλα τινάχτηκε στον ουρανό σχημάτισε τον Γαλαξία! Γι′ αυτό και στα αγγλικά λέγεται Milky Way!» (απόσπασμα).

Δημοφιλή