Χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα: Το Ισραήλ παρουσιάζει οπτικό υλικό με τους ισχυρισμούς του

Η ισραηλινή πλευρά επιχειρεί να αντικρούσει τις κατηγορίες από μέρους των Παλαιστινίων, σε ένα «πόλεμο εντυπώσεων» μετά το φονικό χτύπημα.
Παλαιστίνιοι ελέγχουν τον τόπο της έκρηξης στο νοσοκομείο al-Ahli, στην πόλη της Γάζας, Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023. Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε την έκρηξη που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά ο ισραηλινός στρατός λέει ότι την έκρηξη προκάλεσε ένας παλαιστινιακός πύραυλος που δεν εκτοξεύτηκε σωστά. (AP Photo/Abed Khaled)
Παλαιστίνιοι ελέγχουν τον τόπο της έκρηξης στο νοσοκομείο al-Ahli, στην πόλη της Γάζας, Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023. Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε την έκρηξη που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά ο ισραηλινός στρατός λέει ότι την έκρηξη προκάλεσε ένας παλαιστινιακός πύραυλος που δεν εκτοξεύτηκε σωστά. (AP Photo/Abed Khaled)
via Associated Press

Δώδεκα ώρες μετά το φοβερό χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας, όπου οι παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν ίσως και περισσότεροι από 200 άνθρωποι, το Ισραήλ επιμένει ότι δεν έπληξε με δικά του όπλα το νοσοκομείο και παρουσιάζει οπτικό υλικό για να στηρίξει την εκδοχή του. Σε αναλυτικό μπρίφιγκ προς τους δημοσιογράφους ισραηλινών και διεθνών ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι παρουσίασε βίντεο, ηχητικό απόσπασμα (που κατά την ισραηλινή εκδοχή περιλαμβάνει διάλογο μεταξύ στελεχών της Χαμάς) και γραφήματα. Στον ηχογραφημένο διάλογο, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, ακούγονται δύο επιχειρησιακά στελέχη της Χαμάς, όπου το πρώτο πρόσωπο λέει στο δεύτερο ότι ”οι άλλοι εδώ” λένε ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο έγινε από την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ και ότι έχει εκτοξευτεί ρουκέτα από νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η έκρηξη.

Ξένοι δημοσιογράφοι αμφισβήτησαν σε ορισμένα σημεία την ισραηλινή εκδοχή, επιμένοντας σε σειρά ερωτημάτων. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επέμεινε σταθερά στην επιχειρηματολογία του. Ακολουθεί το μεταφρασμένο κείμενο από την τοποθέτησή του Ντάνιελ Χαγκάρι:

«Ο Ισραηλινός Στρατός ολοκλήρωσε μια έρευνα μετά την επίθεση και μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Ισλαμική Τζιχάντ ήταν υπεύθυνη για το χτύπημα στο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας.
Κάναμε μια άμεση επανεξέταση των δεδομένων με όλα τα σχετικά τμήματα του IDF (ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ).
Το συμβάν σημειώθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου:
Στις 6:15 μ.μ., ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τη Χαμάς προς το Ισραήλ.
Στις 6:59 μ.μ. ένα μπαράζ περίπου 10 ρουκετών εκτοξεύτηκε από την Ισλαμική Τζιχάντ από ένα κοντινό (προς το νοσοκομείο) νεκροταφείο.
Ήταν εκείνη την ώρα, 18:59 — όταν υπήρξαν αναφορές για έκρηξη στο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Χαμάς έλεγξε τις αναφορές, κατάλαβε ότι ήταν ένας πύραυλος της Ισλαμικής Τζιχάντ που είχε εκτοξευθεί εσφαλμένα — και αποφάσισε να ξεκινήσει μια παγκόσμια καμπάνια δια των μέσων ενημέρωσης για να κρύψει τι πραγματικά συνέβη. Έφτασαν στο σημείο να διογκώσουν τον αριθμό των θυμάτων.
Κατάλαβαν, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι ήταν ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε εσφαλμένα από την Ισλαμική Τζιχάντ — που κατέστρεψε το νοσοκομείο.
Η ανάλυση του εναέριου υλικού μας επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε άμεσο χτύπημα του ίδιου του νοσοκομείου. Η μόνη τοποθεσία όπου μπορούμε να δούμε σημάδια καταστροφής και φωτιάς είναι έξω από το νοσοκομείο, στο πάρκινγκ,
χωρίς κρατήρες και χωρίς δομικές ζημιές σε κοντινά κτίρια.
Σε αντίθεση με τη ζημιά που προκαλείται από οποιοδήποτε εναέριο πυρομαχικό που θα ήταν διαφορετικής φύσης: Θα είχαμε δει κρατήρες και δομικές ζημιές σε κτίρια, τα οποία και τα δύο δεν έχουν εντοπιστεί σε αυτό το περιστατικό.
(...)
Πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αμέσως τους μη επαληθευμένους ισχυρισμούς της Χαμάς. Αυτά ήταν ψέματα που διαδόθηκαν από τη Χαμάς.
Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι:
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι συνέβη τόσο γρήγορα, όσο η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι γνώριζε. Αυτό θα έπρεπε να ήταν ένα αρχικό προειδοποιητικό σημάδι για πολλούς.
Σε αντίθεση με τη Χαμάς, ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε μια άμεση έρευνα, η οποία επιβλέφθηκε από τα υψηλότερα επίπεδα της διοίκησης.»

Ο ηχογραφημένος διάλογος με την αναφορά Παλαιστίνιου ότι «άλλοι εδώ λένε» πως ο πύραυλος είναι της Ισλαμικής Τζιχάντ

Το σημείο όπου οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έγινε η έκρηξη σε πάρκιγκ έξω από το νοσοκομείο Αλ Αχλί

Ιnfographic με όλες τις αποτυχημένες εκτοξεύσεις πυραύλων στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή των συγκρούσεων (δίνεται στη δημοσιότητα από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ)

Ένοπλες Δυνάμεις Ισραήλ

Δημοφιλή