Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις που χρεώνουν φόρο στους τουρίστες - Μια ελληνική στη λίστα

Φόρο και στις διακοπές μας, ρε παιδιά;
Photos by R A Kearton via Getty Images

Τα ταξίδια στο εξωτερικό θα κοστίσουν περισσότερο φέτος στους επίδοξους τουρίστες, καθώς όλο και περισσότερες πόλεις σε όλη την Ευρώπη αυξάνουν τους τουριστικούς φόρους.

Οι φόροι αυτοί κυμαίνονται από λιγότερο από 1 έως σχεδόν 15 ευρώ και χρεώνονται σε κάθε ανά ανά διανυκτέρευση. Ειδικοί στην ταξιδιωτική ασφάλιση λένε ότι τα τέλη αυτά πιτρέπουν στις πόλεις να χρηματοδοτήσουν μέτρα για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, την υποστήριξη των τοπικών υποδομών και την πρόληψη προβλημάτων που προκαλούνται από τον υπερτουρισμό.

Ακολουθούν ορισμένες από τις χρεώσεις σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς:

Βενετία

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Βενετία αυθημερόν θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος εισόδου 5 ευρώ για να εισέλθουν στην πόλη μεταξύ 8.30 π.μ. και 4.00 μ.μ. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμαστική εφαρμογή, αλλά αναμένεται να τεθεί πλήρως σε ισχύ το επόμενο έτος.

Μάντσεστερ

Η πόλη εισήγαγε τουριστικό φόρο 1 λίρα ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση σε 73 ξενοδοχεία για τη χρηματοδότηση μέτρων βελτίωσης, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών.

Βαρκελώνη

Μια πρόσφατη αύξηση στο υπάρχον τουριστικό τέλος σημαίνει ότι οι επισκέπτες πληρώνουν πλέον 3,25 ευρώ έναντι 2,75 ευρώ για να μείνουν σε ορισμένα καταλύματα.

Λισαβόνα

Η πορτογαλική πρωτεύουσα επιβάλλει χρέωση 2 ευρώ ανά άτομο για κάθε διανυκτέρευση, αλλά ισχύει μόνο για επτά διανυκτερεύσεις μάξιμουμ.

Αθήνα

Ο τουριστικός φόρος στην Αθήνα ποικίλλει ανάλογα με την κατηγορία ξενοδοχείου και την εποχή του χρόνου, και κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως και 10 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

Ντουμπρόβνικ

Οι επισκέπτες στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας πρέπει να πληρώνουν 2,65 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Η κροατική κυβέρνηση μείωσε προσωρινά αυτό το τέλος σε 1,86 ευρώ για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Παρίσι

Η Γαλλία χρεώνει τους επισκέπτες τουριστικό φόρο, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος. Η πιο ακριβή χρέωση είναι 14,95 ευρώ. Οσοι μένουν σε ένα τυπικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων χρεώνονται περίπου 8 ευρώ.

Πράγα

Για τους επισκέπτες της Πράγας, ο τουριστικός φόρος έχει αυξηθεί από 21 σε 50 τσέχικες κορώνες (CZK) κάθε μέρα (ζπό 0,83 σε 1,97 ευρώ).

Pgiam via Getty Images

Βουδαπέστη

Οι τουρίστες που διαμένουν στη Βουδαπέστη χρεώνονται επιπλέον 4% κάθε βράδυ, το οποίο υπολογίζεται με βάση την τιμή του δωματίου.

Βερολίνο

Οι τουρίστες πρέπει τώρα να πληρώσουν το 5% της τιμής του δωματίου, χωρίς ΦΠΑ και τέλη υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πηγή: Skynews

Δημοφιλή