Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η καλύτερη θέση να κλείσουμε στο αεροπλάνο

Συγκεκριμένα, αναφέρουν τις καλύτερες πρακτικές τους για την επιλογή καθίσματος σε μια πτήση — και οι επιλογές τους μπορεί να μας εκπλήξουν
.
Marc Dufresne via Getty Images
.

Η επιλογή της θέσης στο αεροπλάνο όταν κάνουμε κράτηση στην πτήση μας μπορεί μερικές φορές να έχει τον χαρακτήρα του ρίσκου.

Φυσικά, όλοι θα θέλαμε να απολαμβάνουμε επιπλέον χώρο για τα πόδια μας και τις ανέσεις που συνοδεύουν την business class ή άλλα αναβαθμισμένα τμήματα του αεροσκάφους, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες προσπαθούν να τηρήσουν έναν προϋπολογισμό. Ποιο, λοιπόν, από τα πολλά καθίσματα της καμπίνας ενός αεροπλάνου στην οικονομική θέση αποτελεί την καλύτερη επιλογή;

Η HuffPost ζήτησε από ειδικούς σε ταξιδιωτικά ζητήματα να μοιραστούν ποια θέση επιλέγουν συνήθως όταν πετούν.

Αν θέλουμε να κοιμηθούμε, το παράθυρο είναι ο «βασιλιάς»

«Κλείνω πάντα μια θέση κοντά στο παράθυρο στις πτήσεις», λέει η Γκάμπι Μπέκφορντ, ιδρύτρια του ταξιδιωτικού ιστότοπου Packs Light. «Σε κανέναν δεν αρέσει το μεσαίο κάθισμα για προφανείς λόγους και το παράθυρο μου επιτρέπει να ”διασκεδάζω” περισσότερο, ενώ μου δίνει μια καλύτερη ευκαιρία για ύπνο».

Πράγματι, το να καθόμαστε «παράθυρο» σημαίνει ότι μπορούμε να ακουμπήσουμε το κεφάλι μας για να ξεκουραστούμε και ότι δεν θα μας ενοχλούν οι διπλανοί που σηκώνονται για να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο.

«Θα επιλέξω ένα παράθυρο αν ξέρω ότι η διαδρομή πτήσης θα προσφέρει υπέροχη θέα», λέει η ταξιδιωτική blogger Εσθερ Σούσαγκ.

Βασικά, αν πετάμε πάνω από το Γκραντ Κάνυον ή προσγειωνόμαστε στις Μαλδίβες, ίσως να θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα αξιοθέατα χωρίς να ξελαιμιαστούμε.

Αν μισούμε τις αναταράξεις, ας σκεφτούμε τα φτερά

Υπάρχουν κι άλλα πλεονεκτήματα στα καθίσματα παραθύρων, ειδικά αν βρίσκονται πάνω από τα φτερά του αεροπλάνου.

«Ως κάποιος που φοβάται το αεροπλάνο, προτιμώ πάντα το κάθισμα στο παράθυρο πάνω από τα φτερά», λέει ο ταξιδιωτικός blogger Σιν Λάου.

«Πρόσφατα έμαθα ότι αυτό το σημείο είναι συνήθως το πιο ομαλό λόγω της εγγύτητάς του στο κέντρο βάρους του αεροπλάνου. Το να μπορώ να διαχειριστώ τη σκιά του παραθύρου και να έχω την ευκαιρία να ρίξω μια ματιά έξω για σιγουριά με ανακουφίζει».

Να προσπαθούμε να καθόμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου

«Προσπαθώ να κάθομαι όσο το δυνατόν πιο μπροστά στο αεροπλάνο, ώστε να μπορώ να βρω χώρο για την χειραποσκευή μου», λέει η Μπέκφορντ...

Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου, τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για να επιβιβαστούμε και να αποβιβαστούμε επίσης.

«Το να βρίσκεται κανείς κοντά στο μπροστινό μέρος σημαίνει αποβίβαση πιο γρήγορα από άλλους επιβάτες, κάτι που μπορεί να είναι σωτήριο κατά τη διάρκεια γρήγορων συνδέσεων», σημειώνει ο Έρικ Ρόζεν, διευθυντής ταξιδιωτικού περιεχομένου στον ιστότοπο The Points Guy...

Η τουλάχιστον, ας αποφύγουμε τις πίσω θέσεις

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κλείσουμε θέση κοντά στο μπροστινό μέρος, αξίζει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις τελευταίες σειρές του αεροπλάνου όταν είναι δυνατόν.

«Αποφεύγω τις τελευταίες δύο σειρές στο αεροπλάνο, καθώς προσφέρουν την πιο ”σκληρή” διαδρομή», είπε ο Λάου. «Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τον θόρυβο από τους επιβάτες που χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Η τελευταία σειρά στο αεροπλάνο μπορεί να μην σου προσφέρει πάντα τη δυνατότητα να ξαπλώσεις».

Για τέντωμα ή μετακίνηση, ας κλείσουμε θέση στο διάδρομο

«Στις μεγάλες πτήσεις, προτιμώ τα καθίσματα στους διαδρόμους για διάφορους λόγους», λέει η Τζέισινα βαν Ντοπ ντε Τζίζους, ιδρύτρια και συντάκτρια του The Dining Traveler. «Πρώτον, είναι πιο εύκολο να αποβιβαστείς χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις. Δεύτερον, μου δίνει ευκολότερη πρόσβαση στον κάδο απορριμμάτων. Και τρίτον, είναι πιο εύκολο να σηκωθώ για να τεντώσω τα πόδια μου και να πάω στην τουαλέτα».

Εάν είμαστε κάποιος που του αρέσει να σηκώνεται και να τεντώνεται ή πρέπει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα κάπως συχνά, το κάθισμα του διαδρόμου θα μας επιτρέψει να το κάνουμε αυτό χωρίς να ανησυχούμε μήπως ενοχλήσουμε τους συνεπιβάτες μας.

Πάντα υπάρχουν τρόποι να ξεφύγουμε από τη μεσαία θέση

Αν κάναμε κράτηση την τελευταία στιγμή και να καταλήξαμε σε μεσαία θέση, απλά να ξέρουμε ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε.

«Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, αποφεύγω πάση θυσία τις μεσαίες θέσεις, εκτός κι αν είναι η μόνη επιλογή που απομένει όταν κάνω κράτηση αργά», λέει η Σούσαγκ. «Αλλά ακόμα και τότε, όταν φτάσω στην πύλη, θα ρωτήσω πάντα τον υπάλληλο, αν υπάρχουν άλλες θέσεις εκτός από τη μεσαία. Ποτέ δεν ξέρεις αν δεν ρωτήσεις».

Μπορεί επίσης να βρεθούμε ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που ταξιδεύει μαζί. Ενώ πολλοί μπορεί να θέλουν να παραμείνουν στα καθίσματα που βρίσκονται κοντά στο παράθυρο και στο διάδρομο, δεν βλάπτει να τους προτείνουμε μια ανταλλαγή έτσι ώστε να μπορούν να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο.

Να αποφεύγουμε τις περιοχές κοντά στις τουαλέτες

«Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που αποφεύγουν να κάθονται κοντά σε μια τουαλέτα για προφανείς λόγους, αλλά και επειδή είναι η περιοχή όπου οι άνθρωποι τείνουν να συγκεντρώνονται», λέει ο Ανταμ Ντούκγουορθ πρόεδρος και ιδρυτής του ταξιδιωτικού γραφείου Travelmation.

Δεν είναι πάντα μόνο οι τελευταίες σειρές κοντά στις τουαλέτες, ειδικά σε μεγαλύτερα αεροπλάνα. Επομένως, όταν επιλέγουμε τη θέση μας στο «χάρτη», ας προσέξουμε που βρίσκονται όλες οι τουαλέτες.

Σε κάποια αεροπλάνα βρίσκονται στο μεσαίο τμήμα τους», λέει ο Ρόζεν. «Προσπαθώ να αποφύγω με κάθε κόστος τοποθεσίες δίπλα στις τουαλέτες, ώστε να μην με ενοχλεί ο θόρυβος, η κίνηση με τα πόδια ή οι μυρωδιές».

Να επιλέγουμε σοφά τις θέσεις κοντά στις εξόδους

Πολλοί ταξιδιώτες προσπαθούν να επιλέξουν θέσεις κοντά στις εξόδους όταν πετούν, επειδή συχνά υπάρχει επιπλέον χώρος σε αυτές τις περιοχές. Αλλά αυτή η επιλογή μπορεί να έχει και ένα μειονέκτημα.

«Αν βρισκόμαστε στην κύρια καμπίνα αλλά προτιμάμε επιπλέον χώρο, τότε μπορούμε να βρεθούμε σε θέσεις κοντά σε έξοδο - αλλά να θυμόμαστε ότι δεν θα ξαπλώνουν όλα τα καθίσματα της σειράς εξόδου», λέει ο Ντούκγουορθ.

Τελικά, κάθε επιβάτης αεροπορικών μεταφορών έχει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά τις επιλογές θέσεων. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πετάξουμε, ας αξιολογήσουμε τι προτιμάμε κι ας λάβουμε υπόψη αυτές τις συμβουλές των ειδικών για να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.