Δεκαεπτά tips για να κρατήσουμε τα μικρά μας ήσυχα καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης

Οι συμβουλές των ειδικών για ένα ταξίδι βγαλμένο από τον κόσμο των ονείρων.
LOADINGERROR LOADING

Το να κρατήσουμε ένα μωρό ή ένα νήπιο ήσυχο, χορτάτο και ευχαριστημένο κατά τη διάρκεια μιας πτήσης δεν είναι πάντοτε εύκολο και σίγουρα απαιτεί από τους γονείς και τους φροντιστές πολύ καλό προγραμματισμό.

Προκειμένου να βρούμε τα πατήματά μας για μια γαλήνια πτήση, τόσο για εμάς όσο και για τους υπόλοιπους επιβάτες, ζητήσαμε από μερικούς έμπειρους αεροσυνοδούς τις συμβουλές τους.

Παρακάτω οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας 18 πολύτιμα tips, ώστε γκρίνιες, κλάματα και καυγάδες στο αεροπλάνο να ανήκουν πια στο παρελθόν.

Βεβαιωνόμαστε ότι το αντίτιμο του εισιτηρίου που πληρώσαμε μας επιτρέπει να επιλέξουμε τις θέσεις μας εκ των προτέρων

«Όταν ταξιδεύουμε με ένα μικρό παιδί, δεν επιλέγουμε εισιτήρια για θέσεις που ορίζονται τη στιγμή πριν την είσοδο στο αεροπλάνο. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να καθίσουμε μακριά από το παιδί μας ή να χρειαστεί να παρακαλέσουμε κάποιον άλλο επιβάτη να μας παραχωρήσει τη θέση του», προειδοποιεί η Μπρέντα Ορέλους.

Επιλέγουμε τις θέσεις μας με προσοχή

Πριν το ταξίδι, αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας, προκειμένου να μάθουμε ποιες παροχές προορίζονται για τους γονείς που ταξιδεύουν με βρέφη και παιδιά.

«Για παράδειγμα, αν στο αεροπλάνο υπάρχουν εγκαταστάσεις υγιεινής για να αλλάξουμε το μωράκι μας, φροντίζουμε να καθίσουμε κάπου κοντά», μας συμβουλεύει ο Τζέι Ρόμπερτ.

Xuanyu Han via Getty Images

Κάνουμε Check in 24 ώρες πριν την αναχώρηση

«Αυτό μας διασφαλίζει ότι θα καθίσουμε κάπου σίγουρα, χωρίς να ψάχνουμε την τελευταία στιγμή τρόπο να αλλάξουμε θέση», εξηγεί η Νταϊάνα Κάστρο.

Εάν η πτήση δεν είναι γεμάτη επιβάτες, επιλέγουμε να καθίσουμε στη γωνιά του αεροπλάνου με τον λιγότερο κόσμο

Εάν το παιδί μας είναι συνήθως ανήσυχο κατά τη διάρκεια της πτήσης, είναι σημαντικό να ενοχλήσουμε όσους λιγότερους επιβάτες μπορούμε. Οι άνθρωποι συνήθως κάνουν κράτηση στα μπροστινά καθίσματα, αφήνοντας πολλές κενές θέσεις στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Ας το εκμεταλλευτούμε.

Φέρνουμε οι ίδιοι το φαγάκι για το μωρό ή το μικρό παιδάκι μας και δεν βασιζόμαστε στην αεροπορική εταιρεία

Τροφές όπως οι βρεφικές κρέμες ή το γάλα, επιτρέπεται να τις φέρουμε από το σπίτι. Συνήθως στα αεροπλάνα, το μόνο γάλα που θα βρούμε αν δεν πάμε προετοιμασμένοι, είναι το εβαπορέ. Κι αυτό, 99% φορές προσφέρεται σε ατομικές μερίδες.

Εάν θηλάζουμε, μπορούμε να το κάνουμε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πτήσης

Θηλάζουσες μητέρες: Δεν διστάζουμε να θηλάσουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Εάν δεν νιώθουμε άνετα να το κάνουμε στη θέση μας, οι αεροσυνοδοί θα είναι μαζί μας σε αυτό και μπορούν να μας προσφέρουν ήσυχους χώρους, όπως για παράδειγμα η κουζίνα και να φροντίσουμε εκεί το μωράκι μας.

Αποφεύγουμε την προεπιβίβαση των παιδιών μας πολλή ώρα πριν την απογείωση

Η προεπιβίβαση θέτει τα βρέφη και τα μικρά παιδιά σε μισή ώρα επιπλέον αδράνεια αναμονή. Και αυτό, ειδικά αν η πτήση μας πρόκειται να διαρκέσει ώρες, σύντομα θα μας δημιουργήσει προβλήματα όπως η υπερένταση και η γκρίνια του μικρού μας επιβάτη.

Εάν ταξιδεύουμε παρέα με έναν ακόμη ενήλικα, ο ένας φροντίζει για την προεπιβίβαση, ώστε να ρυθμίσει το κάθισμα του παιδιού, ενώ ο άλλος μένει πίσω, αφήνοντας το μικρό να «κάψει» λίγη έξτρα ενέργεια και να εκτονωθεί προτού καθίσει στη θέση του αεροπλάνου.

Λίγες μέρες ή και εβδομάδες την πτήση φροντίζουμε να περιορίσουμε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη

Αν δεν αφήσουμε τα παιδιά να δουν τηλεόραση λίγες μέρες πριν το ταξίδι, τις ώρες της πτήσεις, η οθόνη θα τους φανεί το πιο συναρπαστικό πράγμα που έχουν ζήσει. Αυτό θα τα αποτρέψει από τυχόν σκανδαλιές και γκρίνιες.

Westend61 via Getty Images

Αν ταξιδεύομε συχνά ίσως πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να αγοράσουμε ένα καρότσι ταξιδιού

Επιλέγουμε ένα ελαφρύ καρότσι που να σπάει γρήγορα και εύκολα και να χωράει στον χώρο για τις αποσκευές που βρίσκεται πάνω από τις θέσεις των επιβατών. Έτσι γλιτώνουμε το περιττό βάρος και τον όγκο ενός κανονικού καροτσιού.

Αν χρησιμοποιούμε το καθημερινό μας καροτσάκι, το σκεπάζουμε με μια ειδική θήκη

Αν διαθέτουμε ένα ακριβό καρότσι, ο έλεγχος στο αεροδρόμιο ίσως επιφέρει φθορές και βρωμιές. Ένα ειδικό κάλυμμα προστατεύει το καρότσι μας και το διατηρεί σε τέλεια κατάσταση, όσα ταξίδια κι αν κάνουμε.

Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας 2-3 σνακ που να αρέσουν στο μικρό μας

Επιλέγουμε τα αγαπημένα του στερεά σνακ, τα χωρίζουμε σε μικρές μερίδες και τα αφήνουμε να τσιμπολογούν όποτε έχουν όρεξη. Αυτό θα διατηρήσει τη διάθεσή τους καλύτερη και εμάς πιο ήσυχους.

Δίνουμε στο μικρό μας κάτι να φάει ή να πιει κατά την απογείωση και την προσγείωση

Η πίεση που συνοδεύει την αλλαγή του υψόμετρου, συχνά καταπονεί τα αυτιά των μωρών, με αποτέλεσμα να κλαίνε χωρίς εμείς να καταλαβαίνουμε τον λόγο. Γι′ αυτό, το να τους δώσουμε κάτι να φάνε ή να πιουν κατά την απογείωση και την προσγείωση είναι κρίσιμο για την ελαχιστοποίηση της πίεσης που ασκείται στα αυτιά.

Ντύνουμε το μωρό ή το παιδάκι μας άνετα και με πολλές «στρώσεις»

Στα αεροπλάνα πολλές φορές η ατμόσφαιρα είναι ψυχρή. Ένα πουλόβερ, μερικά πιο λεπτά ρουχαλάκια από μέσα και μια κουβέρτα θα κρατήσουν το μικρό μας ζεστό κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ειδικά αν κάθεται δίπλα στο παράθυρο όπου το κρύο είναι ακόμη πιο ανυπόφορο. Επιπλέον, όσο πιο άνετα ντύνουμε τα παιδιά ή τα μωρά μας, τόσο πιο χαρούμενα θα είναι και τόσο πιο εύκολα θα αποκοιμηθούν.

Lindsay Upson via Getty Images

Δεν ξεχνάμε να έχουμε πάντα μαζί μας μια αλλαξιά και επιπλέον πάνες για κάθε ενδεχόμενο

Μια πτήση μπορεί να καθυστερήσει ή μια ανταπόκριση να ακυρωθεί. Επομένως, φροντίζουμε στη χειραποσκευή μας να διαθέτουμε για τους μικρούς μας ταξιδιώτες τουλάχιστον μία αλλαξιά ρούχα, καθώς συχνά αρρωσταίνουν και κάνουν εμετό ή αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες του αεροπλάνου και λόγω των αναταράξεων τους προκύπτουν «ατυχήματα».

Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας αρκετά παιχνίδια που θα κρατήσουν το μικρό μας απασχολημένο

Μπορούμε να κατεβάσουμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι στο τάμπλετ ή το κινητό και να φέρουμε μαζί μας μερικά βιβλία ή παιχνίδια. Επειδή όμως τα παιχνίδια ενδέχεται να πέσουν στο πάτωμα, είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας απολυμαντικά μαντηλάκια.

Aν το παιδί μας διαθέτει το δικό του τάμπλετ, φροντίζουμε πάντοτε να έχουμε ακουστικά

Πέρα από το γεγονός ότι είναι ενοχλητικό να ακούμε τί παρακολουθεί ο διπλανός μας επειδή εκείνος επέλεξε να μην φοράει ακουστικά, το συγκεκριμένο αξεσουάρ τεχνολογίας απαιτείται και από την πολιτική του αεροπλάνου, αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Εάν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές για να περάσει η ώρα, παίρνουμε οπωσδήποτε μαζί μας έναν φορητό φορτιστή (power bank)

Ένα καλά φορτισμένο power bank θα κρατήσει το παιδί μας ή κι εμάς τους ίδιους απασχολημένους, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουμε απεγνωσμένα για μια πρίζα μέσα στο αεροπλάνο.

Πολλές φορές τα αεροπλάνα δεν διαθέτουν αρκετές πρίζες, ενώ ακόμη κι αν διαθέτουν, υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι όλες κατειλημμένες.

Ας πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας λοιπόν!