Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης: Ένα κτήριο, 175 χρόνια ιστορίας

Πρόκειται για την πρώτη δωρεάν δημοτική βιβλιοθήκη και τρίτη μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Marc Dufresne via Getty Images

Δίπλα στην πολυσύχναστη πλατεία Κόπλι, στην καρδιά της Βοστώνης και στον ίδιο δρόμο που τερματίζουν οι μαραθωνοδρόμοι κάθε Απρίλη, υπάρχει το διασημότερο κτήριο όλων, η Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Tο 1848 ιδρύθηκε η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης. Το 1854 άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του σε ένα σχολείο με δύο δωμάτια στο κέντρο της πόλης. Το 1858, η ζήτηση για υπηρεσίες βιβλιοθηκών και ο αυξανόμενος πληθυσμός της πόλης κατέστησε σύντομα αναγκαία την κατασκευή μιας μεγαλύτερης κεντρικής βιβλιοθήκης. Τελικώς, το 1880 οι αυξανόμενες συλλογές βιβλίων και αντικειμένων έκαναν την πολιτεία της Μασαχουσέτης να διαθέσει στην πόλη της Βοστώνης ένα αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας, και έτσι γεννήθηκε η βιβλιοθήκη όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Vintage illustration of Boston public library, USA, 1872, Victorian American architecture 19th Century
duncan1890 via Getty Images
Vintage illustration of Boston public library, USA, 1872, Victorian American architecture 19th Century

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης (Boston Public Library) είναι ένα ίδρυμα ορόσημο που εξυπηρετεί τους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Μασαχουσέτης. Πρόκειται για την πρώτη δωρεάν δημοτική βιβλιοθήκη και τρίτη μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συλλογή που διαθέτει είναι άνω των 24 εκατομμυρίων. Εκτός από τις συλλογές της, η βιβλιοθήκη είναι επίσης γνωστή για την εκπληκτική αρχιτεκτονική της.

Αριστερά: Η βιβλιοθήκη και η στάση Κόπλι της πράσινης γραμμής του τραμ. Δεξιά: Η πλατεία Κόπλι και το υψηλότερο κτήριο της Βοστώνης, ο πύργος του John Hancock.
Φωτογραφίες: Θεοδώρα Τσεβά
Αριστερά: Η βιβλιοθήκη και η στάση Κόπλι της πράσινης γραμμής του τραμ. Δεξιά: Η πλατεία Κόπλι και το υψηλότερο κτήριο της Βοστώνης, ο πύργος του John Hancock.

Το Παλαιό Κτήριο

Το κτήριο McKim, το αρχικό κτήριο της βιβλιοθήκης, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Charles Follen McKim και είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική γνωστή και ως Beaux-Arts. Άνοιξε τις πόρτες του το 1895, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κτήριο υπέστη ανακαίνιση, η οποία περιελάμβανε την προσθήκη μιας νέας πτέρυγας και την αποκατάσταση πολλών από τα αρχικά χαρακτηριστικά του. Μερικά από τα χαρακτηριστικά του παλαιού κτηρίου είναι η εντυπωσιακή μεγάλη σκάλα, τα γύψινα έργα και οι ψηλές μαρμάρινες κολόνες.

Το παλαιό κτήριο της βιβλιοθήκης εξωτερικά.
Φωτογραφία: Θεοδώρα Τσεβά
Το παλαιό κτήριο της βιβλιοθήκης εξωτερικά.

Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, μπορεί κανείς να αντικρίσει δεξιά και αριστερά τα δύο λιοντάρια που τη «φρουρούν». Αυτά τα αγάλματα, γνωστά ως «Υπομονή» και «Σθένος», αποτελούν ένα αγαπημένο σύμβολο της βιβλιοθήκης. Εκτός από τα λιοντάρια, η κύρια είσοδος διαθέτει ψηλή οροφή και τοιχογραφίες ζωγραφισμένες από τον διάσημο καλλιτέχνη John Singer Sargent. Το λόμπι φιλοξενεί επίσης πολλές προθήκες όπου εκτίθενται αντικείμενα από τη συλλογή της βιβλιοθήκης, όπως σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και έργα τέχνης.

Αριστερά: Οι τοιχογραφίες στην είσοδο του παλαιού κτηρίου. Δεξιά: Το ένα από τα δύο λιοντάρια που βρίσκονται στην είσοδο.
Φωτογραφίες Θεοδώρα Τσεβά
Αριστερά: Οι τοιχογραφίες στην είσοδο του παλαιού κτηρίου. Δεξιά: Το ένα από τα δύο λιοντάρια που βρίσκονται στην είσοδο.
Η είσοδος του κτηρίου με τα λιοντάρια και τις τοιχογραφίες
Φωτογραφία: Θεοδώρα Τσεβά
Η είσοδος του κτηρίου με τα λιοντάρια και τις τοιχογραφίες

Τα Μέρη του Παλαιού Κτηρίου

Bates Hall: To Bates Hall είναι από τα πιο ιστορικά αναγνωστήρια στο παλαιό κτήριο. Πήρε το όνομά του από τον Joshua Bates, έναν φιλάνθρωπο που δώρισε χρήματα στη βιβλιοθήκη στα μέσα του 19ου αιώνα. Το Bates Hall έχει ψηλά ταβάνια και ψηλά τοξωτά παράθυρα, που επιτρέπουν τη δίοδο φυσικού φωτός.

Abbey Room: Το Abbey Room είναι ένα μικρό αναγνωστήριο έξω από το Bates Hall. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Edwin Austin Abbey, ενός διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη που δημιούργησε μια σειρά τοιχογραφιών.

Γκαλερί Sargent: Η γκαλερί Sargent είναι ένας εκθεσιακός χώρος που πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό ζωγράφο John Singer Sargent, ο οποίος δώρισε μια σειρά τοιχογραφιών που απεικονίζουν σκηνές από την ιστορία της βιβλιοθήκης.

Επιχειρηματική Βιβλιοθήκη & Κέντρο Καινοτομίας Kirstein: Προσφέρει μια σειρά πηγών και υπηρεσιών για επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Διαθέτει μια συλλογή επιχειρηματικών βιβλίων καθώς και αίθουσες συσκέψεων.

Το Bates Hall
- Φωτογραφία: Θεοδώρα Τσεβά
Το Bates Hall

Courtyard - Η αυλή

Η αυλή, που βρίσκεται στο κέντρο του κτηρίου McKim, αποτελεί αγαπημένο χαρακτηριστικό της βιβλιοθήκης. Σχεδιάστηκε επίσης από τον διάσημο αρχιτέκτονα Charles Follen McKim, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει έναν χώρο όμορφο και λειτουργικό, που θα παρέχει στους επισκέπτες ένα ήσυχο καταφύγιο μακριά, όσο γίνεται, από τη φασαρία της πόλης. Το κέντρο της αυλής διαθέτει ένα όμορφο ιταλικό σιντριβάνι, το οποίο σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Frederick William MacMonnies.

Η αυλή της βιβλιοθήκης
Φωτογραφία: Θεοδώρα Τσεβά
Η αυλή της βιβλιοθήκης

Αίθουσα Τσαγιού - CourtyardTeaRoom

Το Courtyard Tea Room είναι ένα δημοφιλές σημείο για απογευματινό τσάι, κομψά διακοσμημένο και εξοπλισμένο με ξύλινη επένδυση, τζάκι και άνετα καθίσματα. Το μενού περιλαμβάνει ποικιλία από ελαφριά γεύματα, αρτοσκευάσματα και, φυσικά, τσάι. Το απογευματινό τσάι σερβίρεται καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ., και συνιστώνται κρατήσεις.

Αίθουσα τσαγιού με Χάρτες - MapRoomTeaLounge

Δίπλα στην αίθουσα τσαγιού υπάρχει το Map Room Tea Lounge, ένας άνετος και κομψός χώρος που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, φιλοξενεί μια συλλογή από ιστορικούς χάρτες και άτλαντες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τσάι και ροφήματα, καθώς και μια ποικιλία από γλυκά και αλμυρά σνακ, στην ήρεμη ατμόσφαιρα του lounge. Λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11:15 π.μ. εως τις 3:15 μ.μ., και συνιστώνται κρατήσεις.

Το Νέο Κτήριο

Το νέο κτήριο της βιβλιοθήκης, γνωστό και ως κτήριο Johnson, άνοιξε το 2016 και σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία William Rawn Associates. Το κτήριο Johnson χτίστηκε για να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη της βιβλιοθήκης του 21ου αιώνα, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογία, την προσβασιμότητα και τη συμμετοχή της κοινότητας.

Το κτήριο Johnson Φωτογραφία Θεοδώρα Τσεβά
Φωτογραφία Θεοδώρα Τσεβά
Το κτήριο Johnson Φωτογραφία Θεοδώρα Τσεβά

Το νέο κτήριο έχει επεκτείνει σημαντικά τη συλλογή της βιβλιοθήκης, προσθέτοντας πάνω από 200.000 νέα αντικείμενα, όπως βιβλία, DVD, CD και ηχητικά βιβλία. Το κτήριο Johnson διαθέτει επίσης μια ερευνητική συλλογή που περιλαμβάνει σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, χάρτες, και άλλο ιστορικό υλικό.

Το νέο κτήριο εσωτερικά.
Φωτογραφίες: Θεοδώρα Τσεβά
Το νέο κτήριο εσωτερικά.

Τα μέρη του Νέου Κτηρίου

GBH Studio: Το GBH είναι ένα στούντιο στο ισόγειο του νέου κτηρίο. Είναι ανοιχτό στο κοινό και οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν ζωντανές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Newsfeed Cafe: Το Newsfeed Cafe είναι ένας μοντέρνος και φιλόξενος χώρος για καφέ και φαγητό. Στον χώρο επίσης φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις και προγράμματα, όπως ομιλίες βιβλίων, γνωριμία με συγγραφείς και άλλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, διαθέτει συλλογή από εφημερίδες και περιοδικά από όλο τον κόσμο, προσβάσιμη στους επισκέπτες του.

Παιδική Βιβλιοθήκη: Η παιδική βιβλιοθήκη προσφέρει μια ποικιλία βιβλίων, προγραμμάτων και δραστηριοτήτων για παιδιά όλων των ηλικιών. Ο χώρος περιλαμβάνει ένα κέντρο φαντασίας και έναν ήσυχο χώρο ανάγνωσης.

Κέντρο για εφήβους: Το “Teen Central” είναι ένας χώρος σχεδιασμένος αυστηρά και μόνο για εφήβους. Προσφέρει μια συλλογή βιβλίων, ένα στούντιο ηχογράφησης και σαλόνι, όπου οι έφηβοι μπορούν να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιηθούν.

Η παιδική βιβλιοθήκη
Φωτογραφία: Θεοδώρα Τσεβά
Η παιδική βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη Σήμερα

Η βιβλιοθήκη σήμερα χρησιμεύει ως κόμβος για την κοινότητα της Βοστώνης και όχι μόνο. Με 4 εκατομμύρια επισκέπτες με φυσική παρουσία αλλά και online ετησίως, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων και υπηρεσιών για άτομα όλων των ηλικιών. Τα πολλά παραρτήματα της βιβλιοθήκης σε όλη την πόλη παρέχουν πρόσβαση σε βιβλία, υπολογιστές και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Εκτός από τις συλλογές και τα προγράμματά της, η βιβλιοθήκη προσφέρει πολλές υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων ήχου και μπράιγ, μεγεθυντικών συσκευών και προσαρμοστικής τεχνολογίας. Προσφέρει επίσης προγράμματα για άτομα με αναπηρίες και μαθήματα υπολογιστών για αρχαρίους.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης είναι ένα ίδρυμα που έχει αγαπηθεί τόσο από τους κατοίκους της πόλης όσο και από τους επισκέπτες της. Ο συνδυασμός του νέου και του παλιού, η αφοσίωσή της στην εκπαίδευση, στην κοινότητα και στον πολιτισμό, την έχει καταστήσει ένα σημείο αναφοράς για όλους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους του χώρους και οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης μπορούν να βγάλουν κάρτα βιβλιοθήκης.

Φωτογραφία: Θεοδώρα Τσεβά