Δεν έχουμε φτάσει καν κοντά στο μέγιστο όριο της διάρκειας ζωής του ανθρώπου, σύμφωνα με μελέτη

Τα ρεκόρ μακροζωίας του ανθρώπου μπορεί να καταρριφθούν τις επόμενες δεκαετίες.
Halfpoint Images via Getty Images

Οι επιστήμονες συζητούν εδώ και καιρό για τη μεγαλύτερη δυνατή ηλικία ενός ανθρώπου, με προηγούμενες μελέτες να τοποθετούν το όριο στα 150 χρόνια.

Ωστόσο, τα τελευταία 25 χρόνια, κανείς δεν έχει ξεπεράσει το ρεκόρ του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο, που κατείχε η Ζαν Λουίζ Καλμέντ Louise, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 122 ετών το 1997.

«Αυτό έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι το μέγιστο όριο ζωής έχει επιτευχθεί», δήλωσε στο Live Science ο Ντέβιντ ΜακΚάρθι επίκουρος καθηγητής διαχείρισης κινδύνων και ασφάλισης στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Σε μια νέα μελέτη, ο ΜακΚάρθι και οι συνάδελφοί του λένε ότι αποκάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το ρεκόρ μακροζωίας θα καταρριφθεί μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Η ομάδα δεν πρότεινε μια μέγιστη ηλικία μέχρι την οποία μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι, αλλά χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να προβλέψουν τις τάσεις θνησιμότητας που θα μπορούσαν να έχουν τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με τα συμπεράσματα της ομάδας, δήλωσαν οι ειδικοί στο Live Science.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαρτίου στο περιοδικό PLOS One, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα θνησιμότητας από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε 19 χώρες που γεννήθηκαν μεταξύ του 1700 και των τελών του 1900, μέχρι το 1969. Προσάρμοσαν ένα υπάρχον μαθηματικό μοντέλο για να διερευνήσουν πώς τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ ατόμων ηλικίας 50 έως 100 ετών διέφεραν σε άτομα με διαφορετικά έτη γέννησης. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να προβλέψουν τις ηλικίες που μπορεί να φτάσουν οι άνθρωποι στο μέλλον.

Σε αυτό το πρότυπο, τα ποσοστά θνησιμότητας υποτίθεται ότι αυξάνονται εκθετικά μετά την ηλικία των 50 ετών και στη συνέχεια φτάνουν σε υψηλά επίπεδα σε εξαιρετικά μεγάλες ηλικίες, δήλωσε ο ΜακΚάρθι. Μια τέτοια προσομοίωση μπορεί να προσφέρει ενδείξεις σχετικά με το αν οι άνθρωποι πλησιάζουν στο μέγιστο όριο ζωής. Αν αυτό συνέβαινε, θα περιμέναμε ότι τυχόν μειώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας στις νεότερες ηλικίες θα συνοδεύονταν από ποσοστά θνησιμότητας που αυξάνονται ταχύτερα με την ηλικία, ώστε να διατηρηθεί το όριο ηλικίας, εξήγησε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό συνέβαινε γενικά μεταξύ των ατόμων που γεννήθηκαν πριν από το 1900. Ωστόσο, οι τάσεις των ποσοστών θνησιμότητας στα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1910 και 1950 φαίνεται να είναι διαφορετικές. Αυτή η ομάδα έφτασε στο σχετιζόμενο με το γήρας οροπέδιο σε μεγαλύτερες ηλικίες απ’ ό,τι η ομάδα πριν από το 1900 και δεν είδαν ξαφνικές αυξήσεις της θνησιμότητας σε μεγάλες ηλικίες που να συνοδεύουν τις μειώσεις της θνησιμότητας που παρατηρούνται σε μικρότερες ηλικίες. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι δεν έχουμε φτάσει στο μέγιστο όριο της ανθρώπινης ζωής, δήλωσε ο ΜακΚάρθι.

«Στις περισσότερες από τις χώρες που εξετάσαμε, προβλέπουμε ότι η μέγιστη ηλικία θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον», δήλωσε ο ΜακΚάρθι. «Αυτό θα οδηγήσει στο να σπάσουν τα ρεκόρ μακροζωίας μέσα στα επόμενα 40 χρόνια περίπου».

Για παράδειγμα, το υπόδειγμα προβλέπει ότι η γηραιότερη Γιαπωνέζα που γεννήθηκε το 1919 ή αργότερα έχει τουλάχιστον 50% πιθανότητα να ζήσει μέχρι την ηλικία των 122 ετών ή και περισσότερο. Και η γηραιότερη Γιαπωνέζα που γεννήθηκε το 1940 ή αργότερα έχει 50% πιθανότητα να ξεπεράσει την ηλικία των 130 ετών. Το υπόδειγμα κάλυψε περίπου τα επόμενα 50 χρόνια και δεν προέβλεψε ότι κάποιος σε οποιαδήποτε χώρα θα ξεπεράσει την ηλικία των 150 ετών σε αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, το υπόδειγμα έχει έναν σημαντικό περιορισμό: Δεν λαμβάνει υπόψη του τη βιολογία της γήρανσης. Με άλλα λόγια, για να προβλέψει ποιος έχει αξιοπρεπείς πιθανότητες να ζήσει πέρα από την ηλικία των 122 ετών, το μοντέλο δεν λαμβάνει υπόψη του το γεγονός ότι τα κύτταρα των ανθρώπων γερνούν με την πάροδο του χρόνου και γίνονται πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καρκίνος. Επίσης, δεν αναγνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πρόοδοι στην ιατρική θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων τα επόμενα χρόνια.

«Αν και βρίσκουμε αυτή τη δημογραφική ανάλυση ενδιαφέρουσα, πιστεύουμε εδώ και καιρό ότι η αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων σχετικά με το αν, πότε και πώς σταματάει η γήρανση διευθετείται καλύτερα με την έρευνα με μεγάλες ομάδες ζώων που διατηρούνται σε σταθερές εργαστηριακές συνθήκες», δήλωσαν στο Live Science μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι Μισέλ Ροζ και Λόρενς Μούλερ , καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη μελέτη.

«Η διάρκεια της ζωής είναι στην καρδιά της ένα βιολογικό φαινόμενο, όχι ένα μαθηματικό», δήλωσε ο Στιούαρντ Τζέι Όλκσκι, καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ο ΜακΚάρθι αποδέχεται αυτούς τους περιορισμούς, αλλά «δεδομένου ότι το απλό υπόδειγμα που χρησιμοποιήσαμε ταίριαξε εξαιρετικά καλά με τα ιστορικά δεδομένα θνησιμότητας», είπε ότι πιστεύει ότι μπορεί ακόμη να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τα μελλοντικά πρότυπα θνησιμότητας.

Δημοφιλή