"Δεν υπάρχει Παλαιστινιακός λαός": Ισραηλινός υπουργός "διαγράφει" λαό, κουλτούρα, ιστορία

Ο ακροδεξιός, εθνικιστής Μ.Σμότριτς προκάλεσε κύμα διεθνών αντιδράσεων και οργή. και διπλωματικό επεισόδιο με την Ιορδανία λόγω χάρτη που την παρουσιάζει ως μέρος του Ισραήλ.
via Associated Press

Σε πρωτόγνωρο επίπεδο, κινούνται πλέον οι δηλώσεις της ακροδεξιάς, υπερεθνικιστικής πτέρυγας της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ με τον Υπουργό Οικονομικών και παράλληλα υπεύθυνο για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη να φτάνει στο σημείο να δηλώνει πως ”δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός” ξεσηκώνοντας οργή και κύμα αντιδράσεων διεθνώς.

″Υπάρχει παλαιστινιακή ιστορία ή πολιτισμός; Δεν υπάρχει”, ακούγεται να λέει ο ο υπουργός Μπεζαλελ Σμότριτς (επίσης ηγέτης του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος), σε πλάνα από ομιλία που έδωσε την Κυριακή σε ένα συνέδριο στη Γαλλία και έχουν κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. ”Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως παλαιστινιακός λαός”.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Σταγιέχ καταδίκασε τα σχόλια λέγοντας ότι ισοδυναμούσαν με υποκίνηση βίας ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χαγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως ”εντελώς άχρηστες”. ”Προφανώς, υπάρχει πολύ ξεκάθαρα ένας παλαιστινιακός λαός. Τα δικαιώματά του υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη”.

Αντιδρώντας, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως αρνούμενοι την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού και τα νόμιμα εθνικά του δικαιώματα στην πατρίδα τους, οι Ισραηλινοί ηγέτες ”καλλιεργούν ένα κλίμα που τροφοδοτεί τον εβραϊκό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία εναντίον του λαού μας”.

SOPA Images via Getty Images

Οι δυτικοί σύμμαχοι επέκριναν επίσης τις δηλώσεις: ”Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε αυτό το είδος γλώσσας”, είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. ”Δεν θέλουμε τέτοια ρητορική και καμία πράξη...που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια βιώσιμη λύση δύο κρατών, και μια τέτοια γλώσσα κάνει ακριβως αυτό”.

Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ”εξέφρασε τη λύπη της για ένα ακόμη απαράδεκτο σχόλιο του υπουργού Σμότριτς», χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό.

Ο Σμότριτς έκανε αυτές τις δηλώσεις την ίδια ημέρα που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ για αποκλιμάκωση ενόψει του ιερού μήνα του Ραμαζανιού για του μουσουλμάνους και του εβραϊκού Πάσχα. εβραϊκό Πάσχα.

Σημειώνεται πως ο Σμότριτς διαλαλεί την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και έχει αρμοδιότητες επιβλέποντα στους ισραηλινούς οικισμούς, τους οποίους οι περισσότερες παγκόσμιες δυνάμεις και φυσικά ΟΗΕ έχουν χαρακτηρίσει ως παράνομοους αφού έχουν καταλάβει γη που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι ως μέρος του κράτους τους.

Εξόργισε και την Ιορδανία με χάρτη που την περιλαμβάνει στα εδάφη του Ισραήλ

Παράλληλα, όμως ο Σμότριτς εξόργισε και τη γειτονική Ιορδανία καθώς καθώς ενώ ήταν στο πόντιουμ κατά την διάρκεια ομιλίας από πίσω του υπήρχε μια ”παραλλαγή” της ισραηλινής σημαίας στην οποία το κράτος του Ισραήλ εμφανιζόταν εκτείνεται πέραν των συνόρων του περιλαμβάνοντας την Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την Γάζα και την Ιορδανία.

Η Ιορδανία, η οποία έκανε ειρήνη με το Ισραήλ το 1994, εξέφρασε την οργή της για τη σημαία και κάλεσε για εξηγήσεις τον ισραηλινό πρέσβη. ”Είναι μια ανεύθυνη προκλητική συμπεριφορά ενός υπουργού και παραβίαση των διεθνών κανόνων και της ειρηνευτικής συνθήκης Ιορδανίας-Ισραήλ. Αυτή η εξτρεμιστική συμπεριφορά ωθεί προς κλιμάκωση”, δήλωσε ο Σινάν αλ Ματζάλι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας. Η Ιορδανία κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να απαντήσει με ειλικρίνεια και σαφήνεια.

Ο δε Σμότριτς χαρακτηρίστηκε ως ”ρατσιστής” και ”εξτρεμιστής”.

Αργότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: ”Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί στην ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με την Ιορδανία. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη θέση του κράτους του Ισραήλ, το οποίο αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Χασεμιτικού Βασιλείου”.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αγιαμάν Σαφάντι έλαβε τηλεφώνημα από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις περί σεβασμού και της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητα της χώρας.

Εκπρόσωπος δεν του Σμότριτς υποστήριξε πως την διακόσμηση του χώρου είχαν αναλάβει οι διοργανωτές του συνεδρίου στο οποίο ο ίδιος την προσκεκλημένος.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής από την ισραηλινή κυβέρνηση για προβλητικά σχόλια του Σμότριτς που ”διαγράφουν” τον Παλαιστινιακό Λαό.

Δημοφιλή