Δένδιας: Αναθεωρητικές δυνάμεις προσπαθούν να προσεγγίσουν τα δυτικά Βαλκάνια

«Δυστυχώς, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τάσεις αναθεωρητισμού και περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου σε διάφορα σημεία του πλανήτη».
.
.
Eurokinissi

Η επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας στα Τίρανα ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμό που θα επιτρέψει να κατατεθεί το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Χάκα κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη συνέχεια.

«Η επίλυση αυτού του ζητήματος, η επίλυση του εμπολέμου, και οι δύο άλλες συμφωνίες, οι συμφωνίες για την αποφυγή των συνοριακών επεισοδίων και για τη συντήρηση των μεθοριακών πυραμίδων, θα στείλει ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν τη βάση για την επίλυση όλων των διακρατικών διαφορών», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Νομίζω, όντας μια σημαντική προσέγγιση, θα ανοίξει ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο στις άριστες, αμοιβαίες, κοινές μας σχέσεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το μήνυμα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Γιατί, δυστυχώς, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τάσεις αναθεωρητισμού και περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου σε διάφορα σημεία του πλανήτη, έστω κι αν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Και το πιο εμφανές είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και όλων των Δυτικών Βαλκανίων, «στο πλαίσιο, βεβαίως, μιας δίκαιης αιρεσιμότητας, αυστηρής αλλά δίκαιης».

«Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω, από εδώ, από τα Τίρανα, την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μου να παράσχει κάθε ενταξιακή αρωγή στην Αλβανία σε κάθε τομέα που εσείς κρίνετε ότι σας είναι χρήσιμη», τόνισε.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος στην πραγματικότητα είναι μονόδρομος και αποκτά τεράστια σημασία στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις που επιθυμούν να επιστρέψουμε σε άλλους καιρούς, σε άλλες εποχές, σε άλλες αντιλήψεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Και προσπαθούν οι αναθεωρητικές αυτές δυνάμεις να προσεγγίσουν τα Δυτικά Βαλκάνια με απώτερο στόχο, φοβάμαι, όχι τη συνεργασία, αλλά τη δημιουργία ζωνών επιρροής που δεν συνάδουν ούτε με το ευρωπαϊκό acquis, ούτε με την ευρωπαϊκή προοπτική, ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες».

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει εξασφαλίσει πρόοδο, σταθερότητα, ευημερία και συνεργασία στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης για πολλές δεκαετίες. Με στέρεες βάσεις, νέες αρχές, το Διεθνές Δίκαιο και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επεσήμανε.

Όπως τόνισε, η επίσκεψή του στα Τίρανα, είναι το τελευταίο βήμα μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα, το ταξίδι του στο Βελιγράδι προχθές και στην Πρίστινα χθες. Δείχνει, όπως ανέφερε, τη μεγάλη προτεραιότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση «στην γειτονιά της Ελλάδας, σε μία περιοχή τεράστιας σημασίας για εμάς».

«Η σταθερότητα, η ευημερία, η ειρηνική συνύπαρξη, είναι πρώτο ζητούμενο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι μια μεγάλη πρόκληση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με επιτυχία», επεσήμανε.

Ανέφερε δε πως «έχουμε μπροστά μας ένα πολύ συγκεκριμένο βήμα, πρέπει να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο» και κάλεσε όλους «να επιδείξουν πραγματισμό, εποικοδομητική στάση, να προβούν στις κινήσεις που πρέπει». Τόνισε δε την ανάγκη της συνέχισης του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική λύση.

Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, καθώς και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα.

«Είναι γέφυρες μεταξύ των δύο λαών μας. Και η πεποίθησή μου είναι ότι οι αυτές οι γέφυρες αποτελούν πολύτιμο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών μας. ’Αλλωστε, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε.

Και οι δύο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας τους στο εμπόριο, στις επενδύσεις. Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικά για την περίπτωση του ποταμού Αώου.

«Έχουμε ήδη συμφωνήσει, νομίζω, επί της αρχής, σε ένα πρόγραμμα προστασίας. Θα το ανακοινώσουν αργότερα, μέσα στο 2023, οι δύο πρωθυπουργοί μας. Νομίζω είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει και μια περιβαλλοντική συνείδηση, ιδίως στις νέες γενιές», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά την ενέργεια, τόνισε πως η συνεργασία μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας.

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι υπάρχει εύφορο έδαφος για περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία.

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά έχει με τον αναθεωρητισμό»

«Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Αλβανία.

«Και να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή» πρόσθεσε.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή