Δένδιας: Δεν υφίσταται διάλογος με απειλές. Μάας: Το παραμικρό περιστατικό μπορεί να προκαλέσει καταστροφή

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Τερματισμό κάθε προκλητικότητας ζήτησε ο Γερμανός ομόλογός του.
.
.
Eurokinissi

«Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα και την Άγκυρα, στο πλαίσιο γερμανικής πρωτοβουλίας αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει έτοιμη για διάλογο, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τουρκία αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης προβαίνει σε νέες προκλήσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι το διακύβευμα της ανατολικής Μεσογείου αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμησης.

Από την πλευρά του ο Χάικο Μάας ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι το παραμικρό περιστατικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή. Επίσης σημείωσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, την διαδικασία διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως η Γερμανία και ολόκληρη η ΕΕ στέκονται στο πλάι της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «χρειαζόμαστε άμεσα σήματα αποκλιμάκωσης και ετοιμότητας για διάλογο, προφανώς στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Όπως σημείωσε, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει πολύ επικίνδυνη και το παραμικρό περιστατικό μπορεί να «οδηγήσει σε μια καταστροφή που δεν θα είναι στο συμφέρον κανενός, ειδικά μια στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ και γειτόνων».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μια «δεσμευτική και ειρηνική λύση στη διένεξη μπορεί εν τέλει να επιτευχθεί μόνο μέσω απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως συμφωνήθηκε ήδη στο παρελθόν και θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό».

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του πριν την αναχώρησή του από τη Γερμανία είχε δηλώσει πως λύσεις για τα «επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ′ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν».

Τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε τη Δευτέρα πως είναι η Ελλάδα αυτή που «σπέρνει το χάος στην ανατολική Μεσόγειο» και ότι «θα είναι υπεύθυνση για όλες τις συγκρούσεις στην περιοχή».

Στις αρμόδιες επιτροπές του ελληνικού κοινοβουλίου, στο μεταξύ, συζητείται η κύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, να έχει προαναγγείλει πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη δυνατότητα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Reuters)

Δημοφιλή