Δένδιας: Ώρα για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα

«Η Ελλάδα προχωρά στη δημιουργία του δικού της αντι-drone και αντιαεροπορικού θόλου».
via Associated Press

«Πρώτα η κοινή αγορά, μετά το κοινό νόμισμα, τώρα η κοινή άμυνα» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το οποίο συνεδριάζει σήμερα (28/5/2024) με τη σύνθεση των Υπουργών Άμυνας.

Ο κ. Δένδιας με αφορμή και τη σημερινή 45η επέτειο από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην τότε ΕΟΚ, δήλωσε πως για να επιτευχθεί αυτό το τρίτο μεγάλο ευρωπαϊκό βήμα πρέπει να υπηρετηθούν δύο παράμετροι. Αυτές είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα και δεύτερον η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου ανάπτυξης της παραγωγής μας, προϊόντων Άμυνας και Τεχνολογίας Άμυνας.

Επανέλαβε δε και την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντ. Τουσκ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προχωρά στη δημιουργία του δικού της αντι-drone και αντιαεροπορικού θόλου.Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δένδια έχει ως εξής:

«Σήμερα είναι η 45η επέτειος από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην τότε ΕΟΚ, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τιμάμε αυτή την επέτειο, νομίζω με τον πιο κατάλληλο τρόπο, γιατί συμπίπτει με το Συμβούλιο με σύνθεση Υπουργών Άμυνας που θα συζητήσει για κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Ένα τρίτο μεγάλο ευρωπαϊκό βήμα.

Πρώτα η κοινή αγορά, μετά το κοινό νόμισμα, τώρα η κοινή άμυνα. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό το πολύ μεγάλο βήμα πρέπει να υπηρετηθούν δύο παράμετροι. Καταρχήν, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας. Σ’ αυτό το πλαίσιο θέλω να υπογραμμίσω την εξαιρετική πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Πολωνού πρωθυπουργού Τουσκ για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου. Η Ελλάδα έχει να προσφέρει σε αυτό και ήδη εμείς προχωράμε στη δημιουργία του δικού μας αντι-drone και αντιαεροπορικού θόλου.

Tο δεύτερο είναι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής μας, προϊόντων Άμυνας και Τεχνολογίας Άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει, αφού την προηγούμενη μόλις εβδομάδα ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων η δημιουργία του ενιαίου, καινούριου ΕΛΚΑΚ, του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.

Επίσης, θα συζητήσουμε για την Επιχείρηση «Ασπίδες», μια επιχείρηση στην οποία η Ελλάδα έχει την ηγεσία και έχει και την επιχειρησιακή ευθύνη, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την Επιχείρηση.

Θα έχω επίσης διμερείς συναντήσεις με την Ολλανδή συνάδελφό μου και με τρεις συναδέλφους, από τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα και το Πράσινο Ακρωτήρι. Νομίζω ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα, έχοντας σημαντικές ένοπλες δυνάμεις, να παρέχει γνώσεις και δυνατότητες σε χώρες με τις οποίες μπορεί να αναπτύξει μια εγκάρδια σχέση».

Δημοφιλή