Δύο εκρήξεις με έναν νεκρό σε στάσεις λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινή αστυνομία εκτιμά πως πρόκειται για επίθεση Παλαιστινίων.
via Associated Press

Δύο εκρήξεις σε στάσεις λεωφορείου στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνει ένα άτομο και να τραυματιστούν τουλάχιστον 14 την Τετάρτη, ανέφεραν αξιωματούχοι του χώρου της Υγείας, σε κάτι που η ισραηλινή αστυνομία θεωρεί πως ήταν επίθεση Παλαιστινίων μαχητών.

Η αρχική έκρηξη, που σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, αποδίδεται σε εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε στάση λεωφορείου κοντά στην έξοδο της πόλης. Η δεύτερη, περίπου 30 λεπτά μετά, σημειώθηκε σε στάση λεωφορείου κοντά σε οικισμό στα ανατολικά της πόλης.

Ο Έλι Λεβί, εκπρόσωπος της αστυνομίας, είπε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι η πρώτη έκρηξη προκλήθηκε από μια ισχυρή εκρηκτική συσκευή. «Δεν έχει υπάρξει τόσο συντονισμένη επίθεση στην Ιερουσαλήμ εδώ και πολλά χρόνια» πρόσθεσε.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε πως οι εκρηκτικές συσκευές ήταν κρυμμένες σε τσάντες και η μία τουλάχιστον είχε μέσα της καρφιά.

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας έδειξε τη στιγμή της πρώτης έκρηξης, με ξαφνικό σύννεφο καπνών να αναδύεται από τη στάση του λεωφορείου. Η τηλεόραση έδειξε συντρίμμια γύρω από τον χώρο, ο οποίος αποκλείστηκε από τις αρχές.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ ανέφερε πως 12 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από την πρώτη έκρηξη και τρία τραυματίστηκαν στη δεύτερη. Ένας εκ των τραυματιών πέθανε στο νοσοκομείο, ανέφερε το Ιατρικό Κέντρο Σααρέ Ζεντέκ.

Οι εκρήξεις, που θυμίζουν τις επιθέσεις σε λεωφορεία κατά την περίοδο 2000-2005, έρχονται μετά από μήνες εντάσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αφού οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προβαίνουν σε επιχειρήσεις μετά από επιθέσεις στο Ισραήλ. Στη Γάζα εκπρόσωπος της Χαμάς επιδοκίμασε τις εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ μα απέφυγε να αναλάβει ευθύνη.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντέλ Λατίφ αλ Κανούα συνέδεσε τις εκρήξεις με «τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής και των εποίκων».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή