Δυτική Όχθη: Επτά νεκροί Παλαιστίνιοι και περικύκλωση νοσοκομείων από τον ισραηλινό στρατό

Μεταξύ των νεκρών και δύο ανήλικοι. Αναφορές πως περικυκλώθηκε και η έδρα της Ερυθράς Ημισελήνου.
via Associated Press

Στην Γάζα μπορεί να τηρείται για τρίτη ημέρα σήμερα Κυριακή, η παύση πυρός, στην Δυτική Όχθη όμως το αιματοκύλισμα συνεχίζεται. Η χαρά και οι πανηγυρισμοί για την απελευθέρωσή Παλαιστίνιων κρατουμένων, γυναικών και παιδιών -στο πλαίσιο συμφωνίας για ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές- διαδέχεται τον θρήνο και την οργή. Μόνο το τελευταίο 24ωρο ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει επτά Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη είνα σχεδο΄ν στην ”ημερήσια διάταξη” από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Νεανιάχου με τους ακροδεξιούς εθνικιστές εταίρους της. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί το διάστημα ατό ενώ μόνο από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα την 7η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει περίπου 200.

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Τζενίν στο πλαίσιο επιχείρησης του ισραηλινού στρατού για τη σύλληψη Παλαιστίνιου που φέρεται να συμμετείχε σε φονική ενέδρα στη Δυτική Όχθη τον Αύγουστο.

Ο στρατός δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για το περιστατικό στη Τζενίν, ενώ αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων και ισραηλινών στρατιωτών.

Το επίσημο παλαιστινιακό υπουργείο WAFA μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Τζενίν «από διάφορες πλευρές, πυροβολώντας και περικυκλώνοντας κρατικά νοσοκομεία και την έδρα της Ερυθράς Ημισελήνου».

Ένας έκτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τη Γιάτμα, χωριό κοντά στη Ναμπλούς, και ακόμη ένας κοντά σε εβραϊκό οικισμό έξω από την παλαιστινιακή πόλη ελ Μπίρε, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τα περιστατικά αυτά.

Έξι ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στη Τζενίν, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Παλαιστινιακές οργανώσεις ζήτησαν να κηρυχθεί σήμερα απεργία στη Τζενίν, προκειμένου «να θρηνήσουμε τις ψυχές των μαρτύρων», σύμφωνα με το WAFA.

Πηγές: Reuteres, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή