Γέφυρα Κριμαίας: Οι ουρανικές ειδικές υπηρεσίες φαίνεται αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη νέα επίθεση

Νεκροί γονείς και τραυματισμένο παιδί από "ουκρανική επίθεση" λέει η Ρωσία. Οι αρχές αναφέρουν σοβαρές ζημιές και διακοπή κυκλοφορίας.
CRIMEA24TV via Reuters

Δύο άτομα, και συγκεκριμένα γονείς που ταξίδευαν μαζί με την κόρη τους, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά, σκοτώθηκαν κατά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία ενώ η Ουκρανία φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη νέα επίθεσηην .

via Associated Press

Πηγή των ειδικών ουκρανικών υπηρεσιών (SBU) δήλωσαν πως οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες και οι ναυτικές δυνάμεις της βρίσκονται πίσω από την επίθεση η οποία διεξήχθη με την συνδρομή «ναυτικών drones». «Η σημερινή επίθεση κατά της γέφυρας της Κριμαίας είναι ειδική επιχείρηση της SBU και του Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε η πηγή στο AFP διευκρινίζοντας ότι «η γέφυρα δέχθηκε επίθεση με την συνδρομή ναυτικών drones».

«Κάθε παράνομη υποδομή που χρησιμοποιείται για την προμήθεια ρωσικών εργαλείων μαζικών φόνων είναι αναγκαστικά εφήμερη...όποια και αν είναι τα αίτια της καταστροφής», σχολίασε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

via Associated Press

Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε αμέσως την Ουκρανία για τη διάπραξη της επίθεσης.

″Η σημερινή επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας διεξήχθη από το καθεστώς του Κιέβου. Το καθεστώς αυτό είναι τρομοκρατικό και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας διεθνούς οργάνωσης οργανωμένου εγκλήματος”, σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. ”Οι αποφάσεις λαμβάνονται από Ουκρανούς αξιωματούχους και τον στρατό με την άμεση συμμετοχή αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και πολιτικών. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ηγούνται μιας τρομοκρατικής κρατικής δομής”, σημείωσε η Ζαχάροβα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να καταστρέψει την ανώτατη ηγεσία «τρομοκρατικών σχηματισμών», όπως τη χαρακτήρισε, μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

via Associated Press

Στα social media, κυρίως ουκρανικά, έχουν αναρτηθεί και βίντεο και φωνογραφίες που υποτίθεται δείχνουν τις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά δεν έχει καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση της γνησιότητάς τους.

Δείχνουν τμήμα του αυτοκινητόδρομου να έχει διαλυθεί και να έχει πάρει κλίση προς τη μια πλευρά και μεταλλικές μπάρες που έχουν παραμορφωθεί, συντρίμμια και αυτοκίνητο που έχει υποστεί ζημιά. Πλάνα από κάμερες εγκατεστημένες σε αυτοκίνητα δείχνουν οδηγούς να φρενάρουν πανικόβλητοι.

Το κανάλι Grey Zone στην πλατφόρμα Telegram, που θεωρείται πως συνδέεται με τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner, έκανε λόγο για δυο πλήγματα στη γέφυρα, το πρώτο στις 03:04 και το δεύτερο στις 03:20 [τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας].

Σε ό,τι αφορά τα θύματα, η οικογένεια ταξίδευε με ΙΧ αυτοκίνητο που κινείτο πάνω στη γέφυρα της Κριμαίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα όπως ανακοίνωσε μέσω Telegram ο Βιατσέσλαβ Γκλάντκοφ, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπιέλγκοροντ (νότια).

«Το κορίτσι έχει τραυματιστεί» αρκετά σοβαρά, σύμφωνα με την ανάρτηση του και νοσηλεύεται στην εντατική όμως «το σκληρότερο είναι πως οι γονείς του σκοτώθηκαν, κι ο μπαμπάς κι η μαμά».

Εξήγησε πως το αυτοκίνητο είχε πινακίδες της περιφέρειάς του και ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει επειγόντως με συγγενείς της οικογένειας.

«Θέλω να εκφράσω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια όλων μας, αν και αντιλαμβάνομαι πως δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να κατευνάσουν την οδύνη της απώλειας».

Οι θάνατοι των δυο γονιών και ο τραυματισμός του παιδιού επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Υγείας της ρωσικής περιφέρειας Κρασνοντάρ (νότια).

Όπως αναφέρουν οι αρχές το πρόβλημα εντοπίζεται στο σημείο που η χερσόνησος συνδέεται με την συγκεκριμένη περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως η γέφυρα μήκους 19 χιλιομέτρων υπέστη ζημιές από έκρηξη τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια επίθεση που το Κρεμλίνο είπε ότι ενορχηστρώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Η Ουκρανία παραδέχτηκε μόνο έμμεσα την επίθεση μήνες αργότερα.

Δεδομένου δε πως σήμερα εκπνέει η παράταση που είχε δοθεί στην ισχύ της συμφωνία για την εξαγωγή για τα ουκρανικά σιτηρά, υπάρχει ανησυχία για το πως οι εξελίξεις στην Κριμαία θα επηρεάσουν την απόφαση της Μόσχας που ήδη εμφανιζόταν αρνητική.

Παράλληλα, το TASS ανέφερε πως η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών μέσω της υποδομής «ανεστάλη μόνο προσωρινά» λόγω κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», επικαλούμενο σιδηροδρομικό οργανισμό της περιοχής

Νωρίτερα, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της χερσονήσου της Κριμαίας, ο Σεργκέι Αξιόνοφ, παρότρυνε μέσω Telegram τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής να αποφύγουν να μετακινηθούν μέσω της γέφυρας που τη συνδέει με τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ.

Δημοφιλή