Διδακτορικός φοιτητής έλυσε μυστηριώδη αρχαίο σανσκριτικό αλγόριθμο κειμένου μετά από 2.500 χρόνια

Ένας διδακτορικός φοιτητής του Κέιμπριτζ έλυσε ένα γραμματικό πρόβλημα που έχει μπερδέψει τους μελετητές της σανσκριτικής από τον 5ο αιώνα π.Χ.
.
.
Cambridge University Library

Γύρω στο 350 π.Χ., ο λόγιος Pāṇini συνέθεσε μια γραμματική που περιγράφει μια μορφή μιας πρώιμης ινδο-άριας γλώσσας: τη σανσκριτική.

Γνωστό ως Aṣṭādhyāyī, περιείχε 4.000 σούτρα, ή κανόνες, για τη γραφή κλασικών σανσκριτικών. Το εκτενές έργο κάνει επίσης διάκριση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η γλώσσα πρέπει να εκφράζεται στην καθομιλουμένη ή κατά την απαγγελία ιερών κειμένων.

Το έργο του Pāṇini είναι το παλαιότερο σωζόμενο παράδειγμα πλήρους γλωσσικού κειμένου. Η επιρροή του στους σύγχρονους γλωσσολόγους, όπως ο Ferdinand de Saussure, οδήγησε μερικούς να «βαπτίσουν» τον Pāṇini ως τον «πατέρα της γλωσσολογίας».

Λίγο καιρό αφότου ο Pāṇini έγραψε το αριστούργημά του, οι μελετητές έκαναν αυτό που κάνουν καλύτερα: Διαφωνούσαν για το πώς να το ερμηνεύσουν καλύτερα.

Οι αιώνες ακαδημαϊκής συζήτησης που μεσολάβησαν δημιούργησαν μια περίπλοκη γενεαλογία εξηγήσεων για την κατανόηση του Aṣṭādhyāyī - και με αυτόν τον τρόπο, πώς πρέπει να διαβάζουμε τα κλασικά σανσκριτικά.

Περισσότερα από 2.500 χρόνια αργότερα, ένας διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, ο Rishi Rajpopat, υποστηρίζει πως έχει λύσει το μυστήριο του πώς να χρησιμοποιηούμε με ακρίβεια τη γραμματική του Pāṇini.

Μια μηχανή αρχαίας γλώσσας

Πριν συζητήσουμε τη λύση του Rajpopat, αξίζει να εξετάσουμε τι ακριβώς σημαίνει «μηχανή γλώσσας».

Η πραγματεία του Pāṇini δεν έχει σκοπό απλώς να περιγράψει τα κλασικά σανσκριτικά ή να υπαγορεύσει τη χρήση όπως ένας ιδιότροπος δάσκαλος γλωσσικών τεχνών. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους αναγνώστες του να δημιουργήσουν «άψογα» σανσκριτικά

Αν και η ινδική υποήπειρος έχει παράγει πολλά συστήματα γραφής - ο ιστορικός Roger Fischer την αποκαλεί «το πλουσιότερο θησαυροφυλάκιο σεναρίων στον κόσμο» - διατηρεί επίσης μια ισχυρή προφορική παράδοση.

Οι Βραχμάνοι, η ιερατική τάξη της Ινδίας, θεωρούσαν από καιρό την ομιλία ανώτερη από τη γραφή. Ακόμη και αιώνες αφότου οι Ινδοί υιοθέτησαν τη γραφή, οι Βραχμάνοι συνέχισαν να μεταδίδουν προφορικά τους ύμνους των Βεδών, των παλαιότερων τεσσάρων ιερών κειμένων του Ινδουισμού.

Αυτή η παράδοση σήμαινε ότι η επιθυμία να χρησιμοποιηθεί σωστά η γλώσσα δεν ήταν απλώς θέμα αποφυγής μιας ενοχλητικής διόρθωσης στην ενότητα σχολίων. Ήταν ύψιστης θρησκευτικής συνέπειας.

Με το Aṣṭādhyāyī, ο Pāṇini δεν ήθελε μόνο να διδάξει τη γλώσσα. Στόχος του ήταν να προστατεύσει τα ιερά κείμενα του Ινδουισμού από τη διαφθορά.

Δημιούργησε ένα σύστημα λειτουργιών που επέτρεπε στον αναγνώστη να συνδυάσει βασικές λέξεις και προσφύματα για να δημιουργήσει κατάλληλες μορφές λέξεων. Ο χρήστης θα μπορούσε στη συνέχεια να συνδυάσει αυτές τις λέξεις για να κατασκευάσει άψογες προτάσεις. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι αναγνώστες ήταν να ακολουθήσουν τις οδηγίες.

Ουσιαστικά, δημιούργησε έναν αναλογικό αλγόριθμο που θα παρήγαγε την ίδια σανσκριτική λέξη, πρόταση και ύμνο κάθε φορά - διατηρώντας τη γλώσσα και διευθετώντας τις διαφορές σχετικά με τη σωστή χρήση για αμνημονεύτων χρόνων.

Ένα αίνιγμα στο μηχάνημα

Αν μόνο.

Δυστυχώς για τους μεταγενέστερους μελετητές, το ύφος του Pāṇini είναι συνοπτικό, οικονομικό και περίπλοκα αυτοαναφορικό.

Οι προηγούμενοι κανόνες επηρεάζουν μεταγενέστερους κανόνες της πράξης, χωρίς όμως να το αναφέρουν ρητά. Όπως γράφει ο Rajpopat στη διδακτορική του διατριβή: «Δεν υπάρχει καθολική σύμβαση ως προς το ποιοι όροι υποτίθεται ότι ή μπορούν να γίνουν [συνεχιζόμενοι] σε έναν ορισμένο κανόνα».

Αυτές οι στυλιστικές επιλογές καθιστούν το Aṣṭādhyāyī μικρότερο και ευκολότερο να απομνημονευθεί από ό, τι θα ήταν διαφορετικά - ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι αρχικά συντέθηκε προφορικά - αλλά και απίστευτα πυκνό. Αυτή η πυκνότητα οδηγεί σε συγκρούσεις κανόνων, στις οποίες δύο κανόνες μπορεί να ισχύουν ταυτόχρονα για την ίδια λέξη αλλά να παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο Pāṇini παρείχε έναν μετα-κανόνα για την επίλυση τέτοιων συγκρούσεων. Σύμφωνα με την παραδοσιακή επιστήμη, αυτός ο μετα-κανόνας δηλώνει ότι «σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ δύο κανόνων ίσης ισχύος, ο κανόνας που έρχεται αργότερα στη σειριακή σειρά του Aṣṭādhyāyī κερδίζει».

Φαίνεται αρκετά απλό. Αλλά όταν εφαρμόζεται, αυτός ο μετα-κανόνας αποδίδει πολλές εξαιρέσεις. Για να διορθώσουν αυτές τις εξαιρέσεις, οι μελετητές έχουν δημιουργήσει εδώ και αιώνες τους δικούς τους μετα-κανόνες.

Ωστόσο, αυτοί οι μετα-κανόνες απέφεραν ακόμη περισσότερες εξαιρέσεις, οι οποίες απαιτούσαν τη δημιουργία πρόσθετων μετα-κανόνων (μετα-μετα-κανόνες;). Αυτοί οι μετα-κανόνες με τη σειρά τους δημιούργησαν ακόμη περισσότερες εξαιρέσεις - και βλέπετε πού πηγαίνει αυτό.

Ένας μετα-κανόνας για να τους κυβερνήσει όλους

Ενώ εργαζόταν στη διατριβή του, ο Rajpopat αποφάσισε ότι αυτό το μετα-τέλμα δεν θα μπορούσε να είναι αυτό που σκόπευε ο Pāṇini με το Aṣṭādhyāyī. «Ο Pāṇini είχε εξαιρετικό μυαλό και κατασκεύασε μια μηχανή ασυναγώνιστη στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν περίμενε να προσθέσουμε νέες ιδέες στους κανόνες του.

Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με τη γραμματική του Pāṇini, τόσο περισσότερο μας διαφεύγει», δήλωσε ο Rajpopat σε δελτίο τύπου.

Ο Rajpopat επέστρεψε στον αρχικό μετα-κανόνα του Pāṇini και τον εξέτασε με ένα νέο πρίσμα. Όταν έβρισκε μια σύγκρουση κανόνων, αντί να δώσει προτίμηση στον μεταγενέστερο κανόνα με σειριακή σειρά, αναβαλλόταν στη λέξη που ήρθε αργότερα στην πρόταση. Επειδή τα σανσκριτικά γράφονται από αριστερά προς τα δεξιά, αυτό σήμαινε την εφαρμογή του κανόνα που αρμόζει στη λέξη στα δεξιά.

Ένα παράδειγμα που μοιράζεται ο Rajpopat είναι η πρόταση «devāḥ prasannāḥ mantraiḥ» («Οι Θεοί είναι ευχαριστημένοι από τα μάντρα»). Ο Rajpopat σημειώνει ότι μια σύγκρουση κανόνων προκύπτει όταν προσπαθούμε να αντλήσουμε τη λέξη mantraih («από τα μάντρα»). Ένας κανόνας ισχύει για την αριστερή λέξη, μάντρα, και ένας άλλος για τη δεξιά λέξη, bhis. Εφαρμόζοντας την ερμηνεία του για τον μετα-κανόνα, ακολούθησε τον κανόνα για bhis και έφτασε στη σωστή μορφή του mantraih.

Η έρευνα του Rajpopat εξέτασε πολλές άλλες συγκρούσεις κανόνων και λεπτομερή κειμενικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μετα-κανόνας οδηγεί στη σωστή μορφή ξανά και ξανά. Αυτό δυνητικά καθιστά δυνατή την κατασκευή εκατομμυρίων γραμματικά ορθών κλασικών σανσκριτικών κειμένων.

«[Ο Rajpopat] έχει βρει μια εξαιρετικά κομψή λύση σε ένα πρόβλημα που έχει μπερδέψει τους μελετητές για αιώνες. Αυτή η ανακάλυψη θα φέρει επανάσταση στη μελέτη των σανσκριτικών σε μια εποχή που το ενδιαφέρον για τη γλώσσα αυξάνεται», δήλωσε ο Vincenzo Vergiani, καθηγητής ασιατικών και μεσανατολικών σπουδών στο Cambridge.

Από τη γλωσσική μηχανή στις μηχανές μάθησης

Τα σανσκριτικά δεν είναι μόνο η ιερή γλώσσα του Ινδουισμού. Σε όλη την ιστορία της Ινδίας, έργα ποίησης, φιλοσοφίας, μαθηματικών και λογοτεχνίας έχουν γραφτεί. Με την επίλυση αυτού του γραμματικού προβλήματος, ο Rajpopat έδωσε στους σύγχρονους μελετητές ένα νέο μέσο για να ερμηνεύσουν και να κατανοήσουν αυτόν τον πλούτο των ανθρώπινων επιτευγμάτων.

«Μερικές από τις αρχαιότερες σοφίες της Ινδίας έχουν παραχθεί στα σανσκριτικά και ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τι πέτυχαν οι πρόγονοί μας. Συχνά μας έχουν οδηγήσει να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε σημαντικοί, ότι δεν έχουμε φέρει αρκετά στο τραπέζι. Ελπίζω ότι αυτή η ανακάλυψη θα εμποτίσει τους μαθητές στην Ινδία με αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια και ελπίδα ότι και αυτοί μπορούν να επιτύχουν σπουδαία πράγματα», δήλωσε ο Rajpopat.

Πηγή: FreeThink

Δημοφιλή