Διευθυντής φινλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα: "Δικτάτορας ο Ερντογάν"

Ένα από τα αιτήματα του Ερντογάν για να επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι η απαγόρευση συνεντεύξεων με αρχηγούς "τρομοκρατών".
via Associated Press

Ο διευθυντής και αρχισυντάκτης του κρατικού φινλανδικού τηλεοπτικού σταθμού Yle, Γιούκο Γιόκινεν απέρριψε κατηγορηματικά τις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να σταματήσει να μεταδίδει συνεντεύξεις με αρχηγούς ”τρομοκρατών”, αποκαλώντας τις ”παραληρηματικές φαντασιώσεις ενός δικτάτορα”, ανέφερε το EuroActiv.

Ένα από τα αιτήματα του Ερντογάν να επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι η απαγόρευση συνεντεύξεων με αρχηγούς τρομοκρατών από τοπικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι δύο χώρες υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Τα σχόλια του Ερντογάν πιθανότατα συνδέονται με πρόσφατες αναφορές από τη Φινλανδική Εταιρεία Ραδιοφωνίας (YLE) από τη Συρία και μια συνέντευξη με τον Κούρδο ηγέτη Σαλίχ Μουσλίμ.

″Ο κόσμος δεν θα αλλάξει με την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας του λόγου”, είπε ο Γιόκινεν στον ιστότοπο του YLE.

Θέση επί του θέματος πήρε και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέεκα Χάβιστο. ”Η φινλανδική εταιρεία ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, όπως όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, απολαμβάνει απόλυτη ελευθερία του Τύπου”, είπε.