Το ΝΑΤΟ προσβλέπει σε «ιστορική» σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Αισιόδοξος ο Στόλτενμπεργκ, παρά τις τουρκικές ενστάσεις.
|
via Associated Press

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η σύνοδος κορυφής του επόμενου μήνα στη Μαδρίτη θα είναι μια «ιστορική» ευκαιρία για την ενίσχυση της συμμαχίας σε απάντηση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε γκαλά στη Μαδρίτη για τον εορτασμό των 40 χρόνων της Ισπανίας ως μέλος του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη σύνοδο κορυφής που θα φιλοξενήσει η πρωτεύουσα της Ισπανίας στις 29-30 Ιουνίου.

«Στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, θα χαράξουμε το δρόμο για την επόμενη δεκαετία», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Θα συμμετέχουν επίσης η Φινλανδία και η Σουηδία, που μόλις υπέβαλαν ιστορικές αιτήσεις για να ενταχθούν στη συμμαχία μας. Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης είναι μια σημαντική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε ξανά τις αξίες του ΝΑΤΟ».

via Associated Press

Αλλά ο επικεφαλής της 30μελούς συμμαχίας δεν αναφέρθηκε στην απροθυμία της Τουρκίας να ανοίξει τις πόρτες του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Η Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνει λόγο για υποτιθέμενη υποστήριξη από τις σκανδιναβικές χώρες στους Κούρδους μαχητές, που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, και την θεωρεί ως λόγο για να απορρίψει τις αιτήσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται ομόφωνη υποστήριξη για την προσθήκη νέων μελών του ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, όταν ο Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε κατ′ ιδίαν συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, για να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει πίσω.

Η σύνοδος κορυφής του επόμενου μήνα θα επαναπροσδιορίσει τις στρατηγικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, στις οποίες είναι η αντιμετώπιση των κινεζικών φιλοδοξιών, η άνοδος των αντιδημοκρατικών κρατών, η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια στην Αφρική.

Αλλά η άμεση εστίασή του θα είναι στο πώς θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.