Ηγέτες Ε.Ε.: Δεν θα έχουμε συμφωνία για το ρωσικό εμπάργκο

Οι χώρες θα συμφωνήσουν επί της αρχής για μια απαγόρευση αλλά θα αφήσουν όλες τις δύσκολες αποφάσεις για αργότερα.
 European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, January 18, 2018. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, January 18, 2018. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
Francois Lenoir via REUTERS

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να φτάσουν σε συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής την Δευτέρας και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσαν κατά την άφιξή τους, προσθέτοντας ότι τα παζάρια που διαρκούν εδώ και αρκετές εβδομάδες για το θέμα δεν έχουν τελειώσει, αν και παραμένουν ελπιδοφόροι για μια επίτευξη συμφωνίας αργότερα.

Σίγουρα, οι ηγέτες πρόκειται να συμφωνήσουν επί της αρχής για μια απαγόρευση, έδειξε ένα προσχέδιο κειμένου, αλλά θα αφήσουν όλες τις δύσκολες αποφάσεις για αργότερα.

«Δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αλλά είμαι βέβαιη ότι στη συνέχεια θα υπάρχει μια πιθανότητα».

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι είναι πιο ρεαλιστικό να αναμένεται μια πιθανή συμφωνία τον επόμενο μήνα.

″Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, αυτή είναι η ρεαλιστική προσέγγιση μέχρι τώρα”, είπε η Κάλλας.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 23-24 Ιουνίου.

Ένα προσχέδιο συμπερασμάτων που είδε το Reuters - το οποίο ενδέχεται να αναθεωρηθεί εκ νέου - επιβεβαιώνει ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ θα περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου μέσω θαλάσσης, ενώ οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία θα τεθούν σε ισχύ αργότερα.

Ωστόσο, οι ηγέτες δεν θα οριστικοποιήσουν μια συμφωνία για αυτό από τώρα, αλλά, αντ′ αυτού, θα ζητήσουν από διπλωμάτες και υπουργούς να βρουν μια λύση που θα διασφαλίζει θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να παίρνουν ρωσικό πετρέλαιο και εκείνων που έχουν αποκοπεί απ′ αυτό.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο είπε ότι « αυτές δεν είναι εύκολες αποφάσεις», προσθέτοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εντός των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων, θα ληφθούν αποφάσεις».

Με την Ουγγαρία να έχει τις περισσότερες αντιρρήσεις σχετικά με την συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ο πρωθυπουργός της, Βίκτορ Όρμπαν, είπε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι τα πράγματα δεν διαφαίνονται θετικά για ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου.