Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Εξετάζει την κατηγορία κατά του Ισραήλ για γενοκτονία Παλαιστινίων

Το αίτημα της Νοτίου Αφρικής για τις δολοφονίες αμάχων, τον εκτοπισμό Παλαστινίων και τις δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων συνυπογράφουν 88 κράτη.
via Associated Press

Την πιθανότητα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να δικάσει το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας εξετάζεται μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής που συνυπογράφεται από 88 κράτη.

Το αίτημα της Νότιας Αφρικής για σύγκληση του δικαστηρίου κατατέθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, με την αφρικανική χώρα να κατηγορεί το Ισραήλ για το θάνατο χιλιάδων αθώων πολιτών, κυρίως παιδιών, τον μαζικό εκτοπισμό Παλαιστίνιων και την ολική καταστροφή περιοχών αλλά και για τις προκλητικές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που χαρακτήριζαν τους Παλαιστίνιους ως υπανθρώπους που άξιζαν να τιμωρηθούν συλλογικά.

Σύμφωνα με την Πραιτόρια, όλες οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν παραβιάσεις της Σύμβασης περί Γενοκτονίας των Ηνωμένων Εθνών του 1948, την οποία έχει υπογράψει το Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ αρνείται όλες τις κατηγορίες και έχει διαμηνύσει ότι θα εκπροσωπηθεί κατά τη διάρκεια των ακροάσεων για να υπερασπιστεί τις θέσεις του.

Οι χώρες που κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία

Τόσο η Νότια Αφρική, όσο και το Ισραήλ συγκαταλέγονται μεταξύ των 153 κρατών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας του ΟΗΕ, η οποία δίνει στο Διεθνές Δικαστήριο τη δικαιοδοσία να αποφαίνεται επί διαφορών σχετικά με τη συνθήκη.

Όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση υποχρεούνται να μην διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας, καθώς επίσης να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψή της ή την τιμωρία της.

Ως γενοκτονία ορίζονται οι ενέργειες που πραγματοποιούνται με σκοπό να καταστρέψουν συνολικά ή εν μέρει μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα.

Οι χώρες που στηρίζουν το αίτημα της Ν. Αφρικής είναι:

  • Τα 57 μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης,
  • Τα 22 κράτη -μέλη του Αραβικού Συνδέσμου
  • Η Μαλαισία
  • Η Τουρκία
  • Η Ιορδανία
  • Η Βολιβία
  • Οι Μαλδίβες
  • Η Ναμίμπια
  • Το Πακιστάν
  • Η Κολομβία
  • Η Βραζιλία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και απορρίπτουν τις κατηγορίες περί γενοκτονίας, με τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι να χαρακτηρίζει την νοτιοαφρικανική πρόταση «αντιπαραγωγική, χωρίς αξία και χωρίς καμία απολύτως βάση».

Τι αναμένεται από την προσφυγή

Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου μπορεί να πάρει χρόνια για να τελεσιδικήσει, όμως προσωρινά μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν εντός λίγων εβδομάδων. Θεωρητικά, τα μέρη έχουν τη νομική υποχρέωση να συμμορφωθούν, όμως το δικαστήριο δεν διαθέτει την απαραίτητη εξουσία για να την επιβάλλει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σε περίπτωση καταδίκης της ισραηλινής επιθετικότητας, θεωρείται ότι θα συμβάλλει στη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν εκτοπίσει από τις οικίες τους το 85% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα και έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 23.000 ανθρώπους, με περίπου 10.000 νεκρά παιδιά μεταξύ αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή