Δορυφορικό βίντεο: Υπερθέαμα ηλεκτρικών καταιγίδων πάνω από την Ευρώπη

Ο Meteosat-12 κινείται σε γεωστατική τροχιά σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.
.
.
EUMETSAT

Εντυπωσιακά είναι τα πρώτα πλάνα από το πρώτο δορυφορικό όργανο που παρακολουθεί τους κεραυνούς στον ουρανό της Ευρώπης, της Αφρικής και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το όργανο καταγραφής κεραυνών, το οποίο θα βοηθήσει στη βελτίωση των προγνώσεων καιρού και την αντιμετώπιση ακταίων καιρικών φαινομώνων, είναι τμήμα του νέου ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-12.

Στο βίντεο, το οποίο παρουσιάσε την Τρίτη η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων (Eumetsat) βλέπουμε μια σειρά εντυπωσιακών animation.

Ο Meteosat-12 κινείται σε γεωστατική τροχιά σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, έτσι ώστε να ακολουθεί την περιστροφή της Γης και να παραμένει συνεχώς πάνω από το ίδιο σημείο του πλανήτη.

Το όργανο καταγραφής κεραυνών διαθέτει τέσσερις κάμερες που καλύπτουν την Ευρώπη, τη Μέση Αφρική, τη Μέση Ανατολή κα τμήμα της Νότιας Αμερικής, καθεμία από τις οποίες συλλέγει 1.000 εικόνες το δευτερόλεπτο, μέρα και νύχτα.
Οι κεραυνοί που καταγράφηκαν σε διάστημα ενός λεπτπύ πάνω από την Aφρική στις 11 Ιουνίου (ESA), αναφέρει το LiveScience.

Τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα στις μετεωρολογικές υπηρεσίες της Ευρώπης και του Καναδά καθώς και στις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν υπερατλαντικά δρομολόγια.

«Οι ισχυρές καταιγίδες συχνά εμφανίζονται έπειτα από απότομες αλλαγές στη δραστηριότητα των κεραυνών. Παρακολουθώντας αυτές τις μεταβολές της δραστηριότητας, τα δεδομένα θα δώσουν στους μετεωρολόγους πρόσθετη βεβαιότητα για τις προβλέψεις ισχυρών καταιγίδων» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Eumetsat Φιλ Έβανς.

«Οι μετεωρολόγοι θα μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα την εκδήλωση καταιγίδων και θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να προειδοποιούν τις αρχές και τις κοινότητες» πρόσθεσε.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες ήδη παρακολουθούν τους κεραυνούς με επίγεια όργανα που καταγράφουν ραδιοεκπομπές, καθώς και με ραντάρ. Το πλεονέκτημα των δορυφορικών μετρήσεων είναι ότι καταγράφουν όχι μόνο τους κεραυνούς που συνδέουν τα σύννεφα με το έδαφος αλλά και τις εκκενώσεις που ξεσπούν ανάμεσα σε σύννεφα.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν εδώ και καιρό δορυφορικά όργανα παρακολούθησης των κεραυνών.

Ο Meteosat-12 είναι ο πρώτος μιας σειράς έξι μετεωρολογικών δορυφόρων που θα ενισχύσουν την ετοιμότητα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο δεύτερος δορυφόρος προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2024 με τον νέο ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 6, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει την παρθενική πτήση του εντός του έτους.

Δημοφιλή