Μετά από εβδομάδες λεπτομερούς προετοιμασίας, η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι τυλίχθηκε με 25.000 τ.μ. υφάσματος σε χρώμα ασημί – μπλε. Η ομάδα των 95 εργατών που ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του καλλιτέχνη Κρίστο και να μεταμορφώσει το εμβληματικό μνημείο σε εικαστική εγκατάσταση, χρειάστηκε να εργαστεί σε ύψος 50 μέτρων, σε μία επιχείρηση υψηλής ακρίβειας, που συνδύασε την τέχνη με τη μηχανική. 

Ο  Christo, γνωστός για τα μνημειακά του έργα, όπως το «αμπαλάζ» της Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, πέθανε τον Ιούνιο του 2020, σε ηλικία 84 ετών.

Advertisement
Advertisement

Μαζί με τη σύζυγο και καλλιτεχνική συνεργάτη του, Ζαν-Κλοντ τύλιγαν, εκτός από κτίρια, γέφυρες, πάρκα, ακόμη και πλωτές προβλήτες. Για να τυλίξει το Ράιχσταγκ είχε χρησιμοποιήσει 100.000 τ.μ. υφάσματος από αλουμίνιο. 

Το τελευταίο του σχέδιο και όνειρο του από τη δεκαετία του ’60, ήταν το «αμπαλάζ» της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι.

Το κόστος ύψους 14 εκατ. ευρώ, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την πώληση των προπαρασκευαστικών μελετών, σχεδίων, μοντέλων και κολάζ του Κρίστο για το πρότζεκτ. 

Η μεταμόρφωση της Αψίδας έγινε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου. 

REUTERS/Christian Hartmann Christian Hartmann via Reuters
REUTERS/Christian Hartmann Christian Hartmann via Reuters
(AP Photo/Rafal Yaghobzadeh) via Associated Press
(AP Photo/Rafal Yaghobzadeh) via Associated Press

Με πληροφορίες από Reuters