CULTURE
13/09/2021 07:11 EEST

Η Οδύσσεια μιας γυναίκας στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο: Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ένα έργο χτισμένο πάνω σε δύο παράλληλες κολοσσιαίες συγκρούσεις, την πολιορκία της Τροίας και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Bartek Warzecha
Κριστόφ Βαρλικόφσκι

Η Οδύσσεια μιας γυναίκας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μιας σύγχρονης Πηνελόπης, που διακινδύνευσε τη ζωή της για την επιστροφή του άντρα της και που, όπως μαρτυρά ο τίτλος, θα μπορούσε να εμπνεύσει ακόμα και σενάριο χολλυγουντιανής ταινίας, ζωντανεύει στη νέα παράσταση του διακεκριμένου Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι.

Με κεντρικό θεματικό άξονα την ομηρική επιστροφή στην πατρίδα, ο Βαρλικόφσκι επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια ολοκαίνουργια παράσταση σε δικό του κείμενο και σκηνοθεσία.

Αντλώντας έμπνευση από το έπος του Ομήρου, η διεθνής συμπαραγωγή βασίζεται στο άρθρο της Χάννα Κραλ (Hanna Krall) A Tale for Hollywood (Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ), καθώς και στο μυθιστόρημά της Chasing the King of Hearts (Κυνηγώντας τον ρήγα κούπα), που αφηγούνται τον τιτάνιο άθλο της Ιζόλντα, μιας Εβραίας η οποία, εν μέσω Β’ Παγκοσμίου, αγωνίζεται για να σώσει τον σύντροφο της ζωής της.

Σε ποια πατρίδα θα θέλαμε να επιστρέψουμε; Και τη δική μας ιστορία; Θα υπάρχει κανείς στο μέλλον για να την ακούσει; Nowy Teatr

Στην παράσταση με τίτλο «Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ» ο  Βαρλικόφσκι συνθέτει ένα μωσαϊκό αναπάντεχων συναντήσεων, ένα ταξίδι ελευθέρων συνειρμών μέσα από απρόσμενα τοπία και χαρακτήρες, μεταφέροντας στη σκηνή ένα έργο χτισμένο πάνω σε δύο παράλληλες κολοσσιαίες συγκρούσεις, τον «πρώτο πόλεμο» της ανθρωπότητας, την πολιορκία της Τροίας και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

@Magda Hueckel
Odyssey. A Story for Hollywood / Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ

Κριστόφ Βαρλικόφσκι

Ο παγκοσμίου φήμης, πολυβραβευμένος θεατρικός και οπερατικός σκηνοθέτης, έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 40 θεατρικά έργα και όπερες στην Πολωνία και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία το Ισραήλ και η Ελλάδα.

Το 2008 ίδρυσε το Nowy Teatr της Βαρσοβίας, το οποίο, υπό τη διεύθυνσή του, έχει αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς θιάσους. Το σκηνοθετικό ρεπερτόριό του περιλαμβάνει Αρχαίο Δράμα (Ηλέκτρα, Βάκχες κ.ά), Σαίξπηρ (Άμλετ, Μάκβεθ, Δωδέκατη νύχτα κ.ά.) και σύγχρονα έργα των Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, Σάρα Κέην κ.ά.

Παραστάσεις του φιλοξενούνται στα σημαντικότερα φεστιβάλ διεθνώς (Φεστιβάλ της Αβινιόν, Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Σαντιάγο).

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έχουν παρουσιαστεί τα έργα τουΚρουμ (2008), βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Χανόχ Λεβίν, Ένα λεωφορείο (2010), βασισμένο στο Λεωφορείο ο πόθος του Τενεσί Ουίλλιαμς, (A)pollonia (2011), βασισμένο σε κείμενα Ευριπίδη, Αισχύλου, Κραλ, Τζόναθαν Λίτελ, Τζ. Μ. Κούτσι κ.ά. (2011) και We Are Leaving (2018), βασισμένο στο Suitcase Packers του Χανόχ Λεβίν.

Magda Hueckel
Odyssey. A Story for Hollywood / Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ

Nowy Teatr - Krzysztof Warlikowski

Odyssey. A Story for Hollywood

Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ

17-18-19 Σεπτεμβρίου, 20:00

Πειραιώς 260 – Χώρος Δ

Σκηνοθεσία Κrzysztof Warlikowski
Κείμενο Krzysztof Warlikowski, Piotr Gruszczyński
Μαζί τους ο Adam Radecki

Συνεργασία στο κείμενο Szczepan Orłowski, Jacek Poniedziałek
Καλλιτεχνική συνεργασία Claude Bardouil

Δραματουργία Piotr Gruszczyński
Δραματουργική συνεργασία Anna Lewandowska
Σκηνικά - Κοστούμια Małgorzata Szczęśniak
Μουσική Paweł Mykietyn
Φωτισμοί Felice Ross

Βίντεο - Animation Kamil Polak
Διευθυντής φωτογραφίας της σκηνής της ανάκρισης Paweł Edelman

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Εισιτήρια Διακεκριμένη Ζώνη 40€ • Ζώνη Α΄ 30€ - Φοιητικό / 65+ / Καλλ. Σωματείων 24€ • Ζώνη Β΄20€ – Φοιητικό / 65+ / Καλλ. Σωματείων 16€ • ΑΜΕΑ / Ανέργων / Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών 5€

Πώληση Εισιτηρίων aefestival.gr | tickets.aefestival.gr | ticketservices.gr / 210 7234 567 / Κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) & Καταστήματα Public