Η ΕΥΑΘ έγινε «πράσινη» με ενέργεια από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Υπογράφηκε το πρώτο «πράσινο» PPA εταιρείας του Δημοσίου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας έως και 100 GWh ετησίως.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μια κίνηση ορόσημο για εταιρείες του Ελληνικού Δημοσίου έγινε σήμερα με την υπογραφή διμερoύς σύμβασης για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος (Power Purchase Agreement - PPA), μεταξύ της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

Η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης καθίσταται η πρώτη εταιρεία του Δημοσίου (βγήκε προ λίγου καιρού από το Υπερταμείο και επέστρεψε στο Δημόσιο) που υπογράφει μια τέτοια σύμβαση, βάσει του ν. 4412/2016, η οποία θα την καταστήσει «πράσινη» σε ποσοστό που θα ξεπεράσει το 80% σχετικά άμεσα, κάτι που μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα αλλά και το ενεργειακό της κόστος.

  • Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση με την EYAΘ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας έως και 100 GWh ετησίως
  • Η ενέργεια θα προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα
  • Οικονομικό όφελος και μείωση ανθρακικού αποτυπώματος άνω του 50% σε σύντομο χρονικό διάστημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΑΘ Α.Ε. κι ενώ το 2021 και το 2022 ήταν ζημιογόνος εταιρεία, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους (το 25% των εξόδων της εταιρείας) με τις κινήσεις που έκανε το 2023 (ενεργειακό κτήριο και αλλαγές στη λειτουργία της), μείωσε κατά 6% την κατανάλωση ενέργειας και επιστρέφει σε κερδοφορία το 2023, παρά το γεγονός ότι για 5 χρόνια είχε «κλειδωμένη» χρέωση προς τον καταναλωτή.

Τώρα, με αυτή τη συμφωνία αναμένεται να εξοικονομεί τουλάχιστον 2,4 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, αυξάνοντας την κερδοφορία της. Πάντως, αναμένεται και μια ελαφρά αύξηση της χρέωσης στον καταναλωτή, ακριβώς επειδή για πέντε χρόνια ήταν σταθερή και επειδή η εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις. Μη ξεχνάμε ότι είναι και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τη σύμβαση υπέγραψαν από πλευράς ΕΥΑΘ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης, και από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μία ακόμα εταιρεία είχε περάσει στη β’ φάση του δημόσιου διαγωνισμού αλλά δεν πληρούσε ορισμένες προϋποθέσεις. Ωστόσο η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. πίστεψε εξαρχής στο σχέδιο της ΕΥΑΘ και παρέμεινε έως το τέλος προσηλωμένη στον διαγωνισμό, αναλαμβάνοντας το έργο.

Στο πλαίσιο της σύμβασης η ΕΥΑΘ, θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ηλεκτρική ενέργεια έως και 100 GWh ετησίως, για χρονική διάρκεια 8 ετών με δικαίωμα προαίρεσης 4 επιπλέον ετών. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο και από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, η ΕΥΑΘ θα προμηθεύεται από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με μέση τιμή κάτω των 80 €/MWh, 75 GWh από αιολικό πάρκο που είναι ήδη σε λειτουργία («Ταράτσα» Βοιωτίας και 25 GWh από φωτοβολταϊκό σταθμό που είναι υπό κατασκευή. Πέραν της μείωσης του ενεργειακού κόστους για την εταιρεία, πρόσθετο όφελος θα προκύψει κι από τη μεταβίβαση των Εγγυήσεων Προέλευσης (Green Certificates) για την «πράσινη» αυτή ενέργεια στην ΕΥΑΘ.

Στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ και καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων στο ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος, παρουσίασε τις κυριότερες μορφές PPA και τις διαφορές τους (σε τιμή, διάρκεια, όγκο και είδος προμήθειας ενέργειας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή), κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στην αντίστοιχη αγορά της Ευρώπης: «Η μείωση του ενεργειακού κόστους κατέστη επιτακτική λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αστάθειας στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, η σύμβαση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας».

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Μιχάλης Βερροιόπουλος επισήμανε ότι: «Τα αδιαμφισβήτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγόμενης καθαρής ενέργειας έναντι όλων των άλλων διαθέσιμων εισαγόμενων επιλογών, γίνονται όλο και πιο εμφανή. Πέρα από τον καθοριστικό ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η φθηνή και αξιόπιστη πράσινη ενέργεια γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο συνειδητή επιλογή για τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, πρωτοπόρος στις ΑΠΕ για περισσότερες από 2 δεκαετίες είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για το ενεργειακό κόστος, με αμοιβαία επωφελή τρόπο, όπως η σημερινή διμερής σύμβαση».

Το νομικό πλαίσιο (ν. 4412/2016) και τις ιδιαιτερότητες που είχε η περίπτωση της ΕΥΑΘ ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γρηγόρης Πενέλης: «Η φύση της προμήθειας (η άυλη ενέργεια και η εικονική φύση της παροχής) απασχόλησε ιδιαίτερα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η έγκριση του διαγωνισμού από την Ολομέλεια αποτελεί οδικό χάρτη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έναν δρόμο που άνοιξε πρώτη η ΕΥΑΘ», είπε.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στο σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα που θα αποφέρει η σύμβαση στην ΕΥΑΘ, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης: «Για τη βέλτιστη κάλυψη -από οικονομική και τεχνική άποψη- των ενεργειακών αναγκών της ΕΥΑΘ, η παραγόμενη ενέργεια θα προέρχεται τόσο από αιολικούς όσο κι από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Το εκτιμώμενο όφελος σήμερα υπολογίζεται με μέσες τιμές τουλάχιστον στα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ με την προσθήκη του φ/β πάρκου σε δύο χρόνια, το όφελος θα ανέλθει τουλάχιστον σε 3,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζει η ΕΥΑΘ Α.Ε., είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Υποκαθιστώντας τη συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά πάνω από 50% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αναμένεται ότι θα έχει σημαντική θετική επίπτωση και στην αποτίμηση της εταιρείας, καθώς είμαστε εισηγμένοι και στον Δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

Οι συμβάσεις με χρηματικό διακανονισμό (financial PPA) είναι χρηματοοικονομικές συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες καταβάλλεται μια σταθερή τιμή για κάθε παραγόμενη μονάδα ενέργειας σε μηνιαία βάση, στη συνέχεια υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ της χονδρεμπορικής τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής του PPA, οπότε και ανάλογα εκκαθαρίζεται η διαφορά.

Δημοφιλή