Η έφηβη που κατέγραψε τον θάνατο του Φλόιντ με το κινητό της και άλλαξε τον κόσμο

Μια μαθήτρια Λυκείου που έδειξε στον πλανήτη την αλήθεια.
Facebook/Darnella Frazier

Χωρίς τα γρήγορα αντανακλαστικά και το θάρρος της Νταρνέλα Φρέιζερ, ο δολοφόνος του Τζόρτζ Φλόιντ, Ντέρεκ Σόβιν, μπορεί να ήταν ακόμη αστυνομικός στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Η Νταρνέλα Φρέιζερ, τρίτη από δεξιά, καταγράφει με το κινητό της τηλέφωνο την εν ψυχρώ δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από τον - πρώην πλέον - αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν
Η Νταρνέλα Φρέιζερ, τρίτη από δεξιά, καταγράφει με το κινητό της τηλέφωνο την εν ψυχρώ δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από τον - πρώην πλέον - αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν
via AP

Αντ′ αυτού, βρίσκεται τώρα πίσω από τα κάγκελα, καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες δολοφονίας και μία κατηγορία ανθρωποκτονίας, κυρίως επειδή υπήρχε το επίμαχο βίντεο της 17χρονης ακόμη, που τον κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο όσο εκείνος είχε γονατίσει στο λαιμό του άτυχου αφροαμερικανού για περισσότερο από 9 λεπτά.

Σήμερα λυγίζει από τη συγκίνηση και τους επαίνους που δέχεται από όλο τον πλανήτη.

«Εκλαψα τόσο πολύ» έγραψε η ίδια στο facebook στο άκουσμα της καταδίκης του Σόβιν.

Η Φρέιζερ συνέχισε να καταγράφει τη σκηνή ενώ το θύμα «έσβηνε» μπροστά στα μάτια της.

«Ακουσα τον Τζορτζ Φλόιντ να λέει ”δεν μπορώ να αναπνέω, παρακαλώ, φύγε από πάνω μου”... και κλαίω για τη μητέρα του”, κατέθεσε η ίδια στο δικαστήριο. «Πονούσε πολύ. Φαινόταν σαν να ήξερε ότι ερχόταν το τέλος του».

Η θεία του Φλόιντ, επαίνεσε την έφηβη, η οποία ήταν τότε μαθήτρια Λυκείου, για το βίντεο που αποδείχθηκε καταδικαστικό για τον Σόβιν. «Το λυπηρό είναι πως αν δεν υπήρχε αυτό το 17χρονο κορίτσι, ο Τζόρτζ θα ήταν ένας ακόμη μαύρος που σκοτώθηκε από την αστυνομία ... και θα έλεγαν «ήταν ναρκωτικά ή κάτι άλλο» εξήγησε. «Και δεν θα είχαμε ποτέ την ιστορία που είχαμε. Και δεν θα είμαστε εδώ σήμερα να μιλάμε.».

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα ευχαρίστησε δημόσια την Φρέιζερ λέγοντας: «Η λήψη αυτού του βίντεο είναι ίσως ο μόνος λόγος που ο Ντέρεκ Σόβιν θα πάει στη φυλακή».

Ο αντίκτυπος του βίντεο επεκτάθηκε πολύ πέρα από τον εν λόγω αστυνομικό. Οδήγησε στην απόλυση των τριών άλλων αξιωματικών δίπλα του, στην απαγόρευση του «κεφαλοκλειδώματος» από τους αστυνομικούς και έγινε αφορμή για ομοσπονδιακή έρευνα. Προκάλεσε επίσης ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ της φυλετικής δικαιοσύνης και ισονομίας.

«Με τίποτα περισσότερο από ένα κινητό τηλέφωνο και καθαρό σθένος, η Νταρνέλα άλλαξε την πορεία της ιστορίας σε αυτήν τη χώρα, πυροδοτώντας ένα τολμηρό κίνημα που απαιτεί τον τερματισμό του συστηματικού ρατσισμού και της αστυνομικής» έγραψε η Σούζαν Νόσελ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της PEN America , ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που εργάζεται για την υπεράσπιση και την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης.

Το βίντεο που καταγράφηκε από μια μαθήτρια γυμνασίου «θα μπει στην ιστορία», έγραψε η Εθνική Ενωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων (NAACP) στη Βόρεια Καρολίνα, την πολιτεία όπου γεννήθηκε ο Φλόιντ.

Η Οπρα Γουίνφρει εντάχθηκε στους αμέτρητους Αμερικανούς που ευχαρίστησαν την Φρέιζερ.

«Φώναξα με δάκρυα χαράς όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία. Είμαι ευγνώμων για τους μάρτυρες και τις μαρτυρίες τους. Ευγνώμων στην Νταρνέλα Φρέιζερ, Ευγνώμων σε κάθε ένορκο που είδε και αναγνώρισε αυτό που είδε ο κόσμος σε αυτό το βίντεο» έγραψε.

Η Φρέιζερ, 18 ετών πλέον, απάντησε στους χιλιάδες ανθρώπους που την ευχαρίστησαν στο Facebook.

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα τα όμορφα σχόλιά σας όπως θέλω, αλλά σας ευχαριστώ όλους», έγραψε. «Η υποστήριξη που είχα από την πρώτη μέρα με συνόδευσε για πολύ καιρό, γι ’αυτό σας ευχαριστώ και πάλι».

Πηγή: CNN

Δημοφιλή