Η επόμενη πανδημία είναι πιθανό να προκληθεί από τον ιό της γρίπης, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η γρίπη εξελίσσεται και μεταλλάσσεται συνεχώς. Ποια είναι όμως η επόμενη πιθανότερη αιτία πανδημίας;
via Associated Press

Η γρίπη είναι το πιο πιθανό παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες όπως αποκαλύπτει ο Guardian, επικαλούμενος μια διεθνής έρευνα η οποία θα δημοσιευθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Βάσει αυτής της μελέτης το 57% των κορυφαίων εμπειρογνωμόνων σε θέματα μικροβιολογικών ασθενειών και λοιμόξεων στην Ευρώπη πιστεύει ότι ένα στέλεχος του ιού της γρίπης θα είναι η αιτία του επόμενου παγκόσμιου ξεσπάσματος θανατηφόρας μολυσματικής ασθένειας.

Η πεποίθηση ότι η γρίπη αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή πανδημίας βασίζεται σε μακροχρόνιες έρευνες που δείχνουν ότι εξελίσσεται και μεταλλάσσεται συνεχώς, δήλωσε στο Guardian ο Jon Salmanton-García του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη.

″Κάθε χειμώνα εμφανίζεται η γρίπη”, είπε. ”Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε αυτά τα ξεσπάσματα ως μικρές πανδημίες. Ελέγχονται λίγο-πολύ επειδή τα διάφορα στελέχη που τις προκαλούν δεν είναι αρκετά ιογενή - αλλά αυτό δεν θα ισχύει απαραίτητα για πάντα”.

Η άγνωστη ασθένεια ”Χ” νο.2 κίνδυνος

Η επόμενη πιο πιθανή αιτία μιας πανδημίας, μετά τη γρίπη, είναι πιθανό να είναι ένας ιός - που ονομάστηκε ασθένεια Χ - ο οποίος είναι ακόμη άγνωστος στην επιστήμη. Πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από έναν μικροοργανισμό που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και θα εμφανιστεί από το πουθενά, όπως ακριβώς έκανε ο ιός Sars-CoV-2, η αιτία του Covid-19, όταν άρχισε να μολύνει ανθρώπους το 2019.

Oρισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Sars-CoV-2 παραμένει απειλή, με το 15% των επιστημόνων που συμμετείχαν στη μελέτη να τον χαρακτηρίζουν ως την πιο πιθανή αιτία μιας πανδημίας στο εγγύς μέλλον.

«Η γρίπη παρέμεινε -σε πολύ μεγάλο βαθμό- η υπ′ αριθμόν ένα απειλή όσον αφορά τη δυναμική της να εξελιχθεί σε πανδημία στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας των επιστημόνων παγκοσμίως», πρόσθεσε ο Salmanton-García.

«Η εμφάνιση του H5N1 στις αγελάδες ήταν ένα σοκ»

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε φόβους για την ανησυχητική εξάπλωση του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης που προκαλεί εκατομμύρια κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ξέσπασμα αυτό ξεκίνησε το 2020 και έχει οδηγήσει στο θάνατο ή τη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών, ενώ έχει επίσης εξαφανίσει εκατομμύρια άγρια πτηνά.

Πιο πρόσφατα, ο ιός εξαπλώθηκε σε είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των οικόσιτων βοοειδών που έχουν πλέον μολυνθεί σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ, αυξάνοντας περαιτέρω τους φόβους για τους κινδύνους για τον άνθρωπο.

Η εμφάνιση του ιού Η5Ν1 στα βοοειδή αποτέλεσε έκπληξη, πρόσθεσε ο ιολόγος Ed Hutchinson, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. ”Οι χοίροι μπορούν να κολλήσουν γρίπη των πτηνών, αλλά μέχρι πρόσφατα τα βοοειδή όχι. Είχαν μολυνθεί με τα δικά τους στελέχη της νόσου. Έτσι, η εμφάνιση του H5N1 στις αγελάδες ήταν ένα σοκ.

«Αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι να περάσει ο ιός σε όλο και περισσότερα ζώα εκτροφής και, στη συνέχεια, από τα ζώα εκτροφής στον άνθρωπο γίνονται όλο και μεγαλύτεροι. Όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός, τόσο αυξάνονται και αυξάνονται οι πιθανότητες μετάλλαξής του ώστε να μπορεί να εξαπλωθεί στον άνθρωπο. Βασικά, δοκιμάζουμε την τύχη μας με αυτόν τον ιό».

Tί γίνεται σχετικά με τα εμβόλια για τη H5N1;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η H5N1 εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά σε εκατοντάδες περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσω επαφής με ζώα τα τελευταία 20 χρόνια, οι επιπτώσεις ήταν ζοφερές.

Η προοπτική μιας πανδημίας γρίπης είναι ανησυχητική, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν επίσης ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί εμβόλια κατά πολλών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του H5N1. ”Εάν υπήρχε πανδημία γρίπης των πτηνών, θα εξακολουθούσε να αποτελεί τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση η παραγωγή εμβολίων στην κλίμακα και την ταχύτητα που θα χρειαστεί. Ωστόσο, θα ήμασταν πολύ πιο μπροστά από ό,τι ήμασταν με το Covid-19″, είπε στον Guardian o ο ιολόγος Ed Hutchinson, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Παρ′ όλα αυτά, ορισμένα μαθήματα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου έχουν ξεχαστεί από το τέλος της πανδημίας του Covid, δήλωσε ο Salmanton-García.

″Οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει στο να βήχουν στα χέρια τους και στη συνέχεια να δίνουν τα χέρια σε άλλους ανθρώπους. Η χρήση μάσκας έχει εξαφανιστεί. Επιστρέφουμε στις παλιές μας κακές συνήθειες. Μπορεί να το μετανιώσουμε πικρά αυτό”.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή